Home Politic Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, a demisionat

Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, a demisionat

DISTRIBUIŢI

Dupa trei ani de exercitare a mandatului de presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai a renuntat ieri la calitatea de judecator al acestei institutii si implicit la aceea de presedinte.

Lucian Mihai a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in 1998 de catre Emil Constantinescu, la acea vreme in calitate de sef al statului, si a fost ales ulterior presedinte al Curtii de cei noua judecatori ai aceleiasi institutii.

Mandatul sau de judecator era stabilit pe noua ani, astfel incat decizia lui Lucian Mihai este cu atat mai surprinzatoare avand in vedere ca misiunea sa se incheia in 2007.

Pentru a spulbera insa orice interpretari, demisionarul a remis presei un comunicat in care precizeaza ca decizia sa este -in mod exclusiv de natura personala si profesionala-.

Mai mult, acesta declara: -Pe intreg parcursul mandatului ce mi-a fost incredintat nu s-au exercitat presiuni asupra mea de catre autoritati sau institutii ale statului ori de catre forte politice. Nici demisia mea nu este cauzata de asemenea motive. Anterior luarii acestei decizii, m-am consultat numai cu familia-.

Nu este mai putin adevarat insa ca mandatul de preseditne al Curtii detinut de Lucian Mihai expira in acest an. In paralel, Curtea urmeaza sa se -innoiasca- in acest an cu trei judecatori.

La alegerea sa ca presedinte, Lucian Mihai a obtinut in trecut sase din cele noua voturi ale judecatorilor. El nu a precizat insa in comunicat daca aceasta -innoire- ar insemna si schimbarea raportului de forte din 1998 la vot, astfel demisia sa devenind una mai degraba de onoare.

Comunicatul remis presei nu lasa locul unei lecturi printre randuri, astfel incat hotararea presedintelui Curtii ramane in parte invaluita in mister.

Demisia, pregatita cu mult timp inainte

Pe de alta parte, Lucian Mihai spune ca hotararea de a demisiona a luat-o cu mult timp inainte, dar a intarziat in mod deliberat anuntul public pentru a nu influenta in vreun fel numirea noilor judecatori de Camera Deputatilor, Senat si Presedinte. -Asa fiind, am dorit ca demisia mea sa nu constituie un factor de influentare asupra desfasurarii procedurilor constitutionale de desemnare a candidatilor si de numire a celor trei judecatori-, a apreciat Mihai.

Demisia presedintelui va intra in vigoare in 7 iunie 2001, la o zi dupa ce mandatul celor trei colegi judecatori care vor fi inlocuiti expira si el.

Despre aceste aspecte, seful statului, Ion Iliescu, a fost informat, conform declaratiei lui Lucian Mihai, inca de luna trecuta.

Anuntul n-a fost facut insa public pentru a da posibilitatea sefului statului de a numi un judecator care sa preia mandatul lui Lucian Mihai, acesta putand depune juramantul alaturi de proaspetii membri ai Curtii. Toti cei patru vor alege ulterior impreuna cu -vechea garda- un nou presedinte pe urmatorii trei ani. -Am apreciat ca e necesar sa creez conditiile pentru realizarea unui transfer echilibrat al conducerii autoritatii publice din care fac parte.

Lucian Mihai a -saracit- la Curtea Constitutionala

In finalul comunicatului, fostul presedinte a mai anuntat ca va depune la data expirarii mandatului sau o declaratie de avere la Presedintie care va putea fi comparata oricand cu cea depusa la numirea in functie.

-Va rezulta ca, in raport cu momentul in care am inceput sa functionez la Curtea Constitutionala, patrimoniul meu nu numai ca nu a sporit, ci s-a diminuat-.

Lucian Mihai se intoarce la catedra, respectiv in avocatura

Dupa plecarea din fruntea Curtii, Lucian Mihai se va intoarce la catedra reluandu-si cursurile la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si, de asemenea, acesta isi reia statutul de avocat in Baroul Bucuresti si de arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.