Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit la cateva ore dupa declaratiile acide facute de seful statului in interviul televizat. Ringul de lupta a fost sediul Ministerului Administratiei si Internelor, unde cei doi au fost invitati la o dezbatere privind descentralizarea serviciilor publice. In ciuda zambetelor de fatada, Basescu si Tariceanu s-au sicanat reciproc. Seful statului a fost primul care a atacat. Iar premierul Tariceanu a raspuns.
Descentralizare – altfel nu intram in restaurantul de lux, ramanem la bodega
Subiectul descentralizarii este preferat de Basescu in ultimul timp. In viziunea sa descentralizarea trebuie facuta cat mai repede pentru ca -administratia actuala nu este foarte diferita de ceea ce aveam inainte de 1989-. Seful statului tine cu dintii de descentralizare deoarece acesta este singurul mod de a tine evidenta corecta a banilor si de a face fata cheltuielilor integrarii in UE. Uniune pe care, Basescu a comparat-o cu doar o seara inainte, intr-un interviu televizat, cu un restaurant de cinci stele in care comanzi doar cat poti sa platesti. In caz contrar, ramanem la bodega. -Te asezi la masa cu oameni foarte bine imbracati – si tu esti bine imbracat, ai staif. Indeplinesti criterii politice, ai economie de piata functionala, ai o justitie relativ functionala, urmeaza sa-ti vina 32 de miliarde de euro in sapte ani, nerambursabili – deci te poti imbraca bine sa intri in restaurantul de cinci stele. Marea problema este ca atunci cand intri in restaurant sa stii cat poti sa comanzi. Nu-i ca atunci cand intri in bodega-.
Tariceanu il contrazice pe seful statului
Daca seful statului a propus o descentralizare rapida, premierul Tariceanu nu a fost de aceeasi parere. Primul ministru s-a aratat adeptul unei descentralizari -cu cap- pentru ca efectele sale pot fi negative daca administratia locala nu va fi pregatita indeajuns.
Tariceanu a spus ca pachetul de legi privind descentralizarea permite cresterea autoritatii locale, dar in acelasi timp creste numarul responsabilitatilor pentru reprezentantii comunitatilor. Tariceanu nu a rezistat si i-a intors-o lui Basescu, subtil ce-i drept. Primul ministru i-a spus presedintelui ca descentralizarea nu priveste doar educatia, sanatatea si agricultura, asa cum lasase Basescu sa se inteleaga, ci multe alte domenii, la fel de importante. Evident Basescu nu a evitat raspunsul transant. Chiar in mijlocul discursului, presedintele l-a oprit pe premier pentru a-i arata ca el este -seful-. Si nu l-a intrerupt doar o singura data. Cand Tariceanu s-a plans ca unii ministrii pun bete in roate procesului de descentralizare, neprezentand un calendar al acestuia, i-a spus premierului ca asteapta -prima propunere de revocare a unui ministru care nu isi face treaba-. Apoi a plecat in aplauzele tuturor, nu inainte de anunta ca premierul va sta pana la finalul dezbaterilor. Discutiile au durat mai bine de trei ore, timp in care Tariceanu a ascultat plictisit lamentarile reprezentantilor autoritatilor locale. Dar, la final, nu a uitat sa ii transmita un mesaj presedintelui. -E usor de dat din gura, dar trebuie sa vedem ce consecinte va avea descentralizarea asupra cetateanului, pentru ca la nivelul administratiei locale pot aparea probleme pe care pana acum nu le aveam-, i-a transmis Tariceanu presedintelui Traian Basescu.