Primul soț al Gabrielei Firea a decedat în anul 2010 după ce a suferit complicații în urma unui transplant de rinichi efectuat la Cluj. Doctorița care l-a îngrijit pe Răsvan Firea pe când suferea de insuficiență renală a fost Turcheș Ablachim, angajată a Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (fosta Policlinică 10) de pe strada Washington, mai cunoscută ca Policlinica PCR. Cele două s-au împrietenit la cataramă iar anul 2017 le găsește pe Turcheș ca medic primar coordonator al Centrului de Hemodializă din CMDTAMP iar pe Gabriela ca primar general.
Finanțată de primărie, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București face o cerere la începutul anului 2017 către CMDTAMP pentru detașarea prietenei Turcheș Ablachim în cadrul instituției pentru a ocupa poziția de Director Medical la ASSMB.
Conform Codului Muncii pe perioada detașării Ablachim a rămas angajată a CMDTAMP dar salariul, același pe care îl avea și la policlinică, l-a primit de la ASSMB, unde presta munca.
Astfel aflăm din declarația sa de avere completată în decembrie 2017 că în anul 2016, Ablachim a încasat un salariu de la CMDTAMP de 6750 de lei pe lună care a crescut ușor pe perioada anului 2017 când a încasat 7360 de lei lunar.
Odată cu mărirea salariiilor în domeniul medical de la 01 martie 2018, cum contractul de muncă încheiat cu CMDTAMP era suspendat pe perioada detașării și salariul nu putea fi modificat, detașarea lui Ablachim la ASSMB încetează pentru scurt timp iar salariul de la CMDTAMP i se majorează la 25466 de lei incluzând:
– salariul de bază – 15.565 lei
– spor de conducere de 5% – 779 lei
– spor de condiții deosebite de 50% – 8172 lei
– spor de doctorat – 950 de lei
Cu noul salariu, Turcheș este detașată din nou la ASSMB unde, încălcând Legea 153/2017 privind salarizarea unitară a persoanelor plătite din fonduri publice, prin decizie a directorului general al ASSMB, aceasta își păstrează uriașa retribuție care o depășește și pe cea a președintelui României, stabilită în lege ca fiind maximă pentru bugetari.
Timp de peste un an, Ablachim încasează salariul ilegal, până în momentul în care delegarea sa pe funcția de Director General Adjunct Medical, care se reînnoiește din 60 în 60 de zile, ajunge pentru avizare la noua directoare juridică din instituție, fosta judecătoare Lavinia Coțofană.
Aceasta imediat observă ilegalitatea și solicită lămuriri dar nu primește răspuns. Trei zile mai târziu, Coțofană revine cu cererea de lămuriri dar directorul general îi răspunde că a verificat el și că totul este în regulă, după care o revocă pe fosta judecătoare din funcția de Director Juridic.
În decizia prin care directorul general îi stabilește salariul lui Ablachim la 25.466 lei lunar se invocă doar art. 42-44 din Codul Muncii, o lege generală care se aplică și angajaților din mediul privat și din cel public, ignorându-se prevederile legii speciale 153/2017, lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Situația în care două legi au prevederi care concurează între ele despre un același subiect a fost tranșată încă din anul 2008 printr-un recurs în interesul legii (RIL) emis de Înalta Curte de Casație și Justiție care prin decizia 33/2008 a decis: „Concursul dintre legea specială și legea generală se rezolvă în favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar dacă acesta nu este prevăzut expres în legea specială.”
Prin urmare chiar dacă în Codul Muncii, lege generală, se prevede că pe durata detașării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detașarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detașat, în cazul angajaților plătiți din fonduri publice primează Legea 153/2017, Turcheș Ablachim fiind plătită din bugetul local din care este finanțată și ASSMB.
Ce prevede Legea 153/2017
Articolul 30
„Exercitarea cu caracter temporar a unei funcții de conducere
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcții de conducere se realizează prin numirea temporară a unei persoane angajate/numite care îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea funcției de conducere și care nu a fost sancționată disciplinar, până la ocuparea prin concurs a postului, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.
(2) În perioada în care persoana angajată/numită exercită cu caracter temporar o funcție de conducere, aceasta beneficiază de drepturile salariale aferente funcției de conducere respective.”
Prin urmare, delegată pentru 60 de zile, succesiv, ca Director General Adjunct al ASSMB, Turcheș Ablachim poate beneficia de salariul prevăzut pentru această funcție, care, așa cum reiese de pe site-ul assmb.ro, este de 13.916 lei.
E adevărat că Firea nici nu vrea să audă să i se scadă salariul prietenei ei dar totul este verbal, neexistând vreo dovadă că aceasta instigă conducerea ASSMB la delapidare, până acum fiind deja un prejudiciu de 254.100 lei reprezentând diferența dintre salariul de 25466 de lei, ilegal și cel legal de 13916 lei, pentru 22 de luni.
Surse bine informate ne-au declarat că și Curtea de Conturi a lăsat ca măsură în urma controlului pe 2018 reducerea salariilor detașaților la nivelul prevăzut în Legea 153/2017 dar acest lucru nu s-a realizat. Să vedem dacă la controlul pentru 2019, inspectorii Curții de Conturi vor sesiza totuși procurorii pentru delapidarea ASSMB (în formă continuată sau în concurs) de către funcționarii care au semnat deciziile de delegare din 60 în 60 de zile și în care se menține salariul de 25.466 de lei și desigur pentru Turcheș Ablachim pentru spălarea banilor proveniți din delapidare prin forma posesiei.
ROMANI FITI PERSEVERENTI, DE 30 DE ANI, MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, HOTIA, CURVASARIA SI PROSTIA INGROAPA ROMANIA.
Foarte Adevarat .Birocratismul din sistem a sărăcit poporul.
Ceașă – ce-a făcut – a făcut fără bani. Ăștia cu munți de bani de la UE ce fac ???. Poate i-ar fura – hoții – de n-ar sta cu paru în mână….