Home Politic Prins că a încălcat legea pentru Corlățean, MAE invocă implicitul

Prins că a încălcat legea pentru Corlățean, MAE invocă implicitul

DISTRIBUIŢI

După publicarea acuzațiilor profesorului universitar Radu Carp, expert în drept constituțional care a dezvăluit astăzi că „Titus Corlățean, fost ministru de externe și senator PSD, a fost înaintat de MAE în rangul de consilier diplomatic cu încălcarea legii”, MAE a reacționat imediat trimițând precizări CURENTUL și invocând mai multe articole de lege printre care și art.66 din Legea nr. 269/2003 care prevede că :”(1)Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României numiţi în funcţii de demnitate publică li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. (2) La încetarea funcţiei de demnitate publică şi la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomatică sau consulară.” și menționând că „pentru perioada mandatului funcției de demnitate publică, acestor persoane li se recunoaște vechimea în activitatea diplomatică şi implicit posibilitatea promovării în grad diplomatic”.

Știm că MAE a fost prins în corzi de către profesorul Carp dar explicația ne jignește: în articolul 66 invocat în precizare spune că abia la încetarea funcției de senator lui Corlățean și la revenirea în MAE trebuia să i se recunoască vechimea și implicit ce mai credeau ei că se subînțelege. Dar dacă la încetarea funcției publice Corlățean nu se mai întoarce în MAE, ci își deschide o firmă, de exemplu sau este arestat pentru votul din diaspora, de un alt exemplu? Sau poate iese la pensie din funcția publică dar beneficiază și de gradul superior din MAE pe care nu l-ar fi avut conform legii decât dacă se întorcea o zi și în MAE. Cine răspunde atunci din MAE?

Vă prezentăm comunicatul profesorului Carp și precizările MAE:

Prof. Carp: „Domnului Titus Corlățean ar fi trebuit să-i înceteze contractul de muncă la data la care a fost ales pentru prima oară în Parlamentul României (decembrie 2004). Potrivit art. 49 și 51 din Legea nr. 269/ 2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, calitatea de membru al Corpului diplomatic și consular încetează în caz de incompatibilitate, iar orice funcție publică este considerată incompatibilă cu această calitate.

Potrivit domnului Bogdan Aurescu, raporturile de muncă ale domnului Corlățean cu MAE au fost suspendate ‘pe durata ocupării unor funcții de demnitate publică’, aceasta fiind explicația pentru care a fost făcută înaintarea să în grad. O explicație care nu ține cont de cadrul normativ în vigoare: potrivit art. 64 din Legea nr. 269/ 2003, suspendarea operează doar pe durata exercitării unei funcții internaționale. Art. 66 din Legea nr. 269/ 2003, invocat de domnul Aurescu, potrivit căruia se recunoaște vechimea în muncă pe durata suspendării, nu este aplicabil în cazul domnului Corlățean”.

MAE: Referitor  la Comunicatul de presă – Radu Carp (PNL) „Radu Carp: În cazul înaintării în grad diplomatic a senatorului PSD Titus Corlățean s-au încălcat prevederile legii – ministrul Bogdan Aurescu a prezentat date eronate», preluat pe fluxul dvs. de ştiri astăzi, 28 septembrie 2015, MAE transmite următoarele precizări:
Ministerul Afacerilor Externe precizează că afirmaţiile din comunicatul domnului R. Carp sunt complet eronate şi se bazează pe o interpretare greșită a prevederilor legale în vigoare. MAE respinge ferm orice acuzație de încălcare a legii în acest caz.

În ceea ce priveşte situaţia raporturilor de muncă ale domnului Titus Corlăţean cu MAE, acesta este angajat al MAE pe durată nedeterminată începând cu data de 12.09.1994, moment de la care a parcurs diverse trepte ale carierei diplomatice, conform prevederilor legale.

Norma aplicabilă în cazul suspendării raporturilor de muncă ale domnului Titus Corlățean este art. 66 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic și consular al României. Aceasta reglementează explicit situația persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică și cărora li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. Astfel, art. 66 prevede că :”(1)Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României numiţi în funcţii de demnitate publică li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. (2) La încetarea funcţiei de demnitate publică şi la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomatică sau consulară.”

Pentru perioada mandatului funcției de demnitate publică, acestor persoane li se recunoaște vechimea în activitatea diplomatică şi implicit posibilitatea promovării în grad diplomatic. De altfel, conform art. 16 din Statutul Corpului diplomatic și consular, „gradul diplomatic se păstrează cu titlu onorific”.
MAE subliniază că, pentru promovarea în grad diplomatic în baza art. 9 alin (2) din Statutul Corpului diplomatic, singura condiție formală impusă de Statut este îndeplinirea a jumătate din perioada de stagiu, condiţie respectată, având în vedere că ultima avansare în grad a domnului Titus Corlăţean a avut loc acum 13 ani.
În ceea ce privește invocarea în comunicatul domnului Carp a art. 64 din Statut, MAE precizează că prevederile acestuia nu sunt aplicabile în cazul domnului Corlăţean, întrucât se referă la suspendarea raporturilor de muncă în cazul membrilor Corpului diplomatic și consular care sunt trimiși de statul român în calitate de funcționari la organizații internaționale, ceea ce nu e cazul în speţa de faţă.
Cu privire la invocarea în același comunicat a art. 49 şi art. 51 din Legea nr. 269/2003, este de notat că acestea se aplică membrilor Corpului Diplomatic și Consular al României (CDCR) aflaţi în activitate în MAE şi nu celor care potrivit legii (art. 66 din Legea 269/2003) au raporturile de muncă suspendate. În consecinţă,  nu se poate lua în calcul ipoteza aplicării art. 49 şi art. 51 din Legea 269/2003 în situaţia domnului Corlăţean sau a altui membru al CDCR care are raporturile de muncă suspendate.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.