Audierea presedintelui Camerei de Comert Romano-Americane din Statele Unite, Mark Meyer, in fata Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa a starnit critici in randul oficialitatilor din Administratia americana. -In ciuda indemnului adresat Congresului american de a accepta Romania in NATO, audierea de azi este un semnal foarte clar ca Romania trebuie sa schimbe de urgenta legea restitutiei-, a declarat o inalta oficialitate a Casei Albe, membru in Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa. -Din prezentarea presedintelui Camerei de Comert Romano-Americane am inteles ca situatia retrocedarii proprietatilor in Romania este deplorabila. Este inadmisibil si nu va fi de mirare daca aceasta chestiune va compromite aderarea Romaniei la NATO-, a mai spus demnitarul american.
Legea, bat-o vina
In incheierea audierii tinute in fata unei comisii alcatuite din senatori, congresmeni americani si inalte oficialitati ale Administratiei Bush, Meyer a indemnat Senatul american sa aprobe aderarea Romaniei la NATO. -Alianta ar avea de castigat din punct de vedere strategic de pe urma aderarii Romaniei-, a spus Meyer. -Reformele pe care le doresc Statele Unite, intre care si cele referitoare la crearea unui sistem de retrocedare a proprietatilor, ar avea loc mai rapid daca Romania ar fi membru al pactului occidental-.
Presedintele Camerei de Comert Romano-Americane le-a spus congresmenilor americani ca, la ora actuala, -institutii de caritate, birouri guvernamentale, ambasade straine si ambasadori, lideri politici, fosti membri de frunte ai elitei comuniste si simpli cetateni ocupa abuziv casele celor care au fost la propriu scosi cu forta din locuinte de comunisti. Majoritatea birourilor ministeriale si ale Parlamentului se afla pe pamantul furat de regimul Ceausescu cand a distrus o cincime din vechiul Bucuresti-, a mai spus Meyer.
El a declarat ca Romania trebuie sa faca schimbari majore in legea restitutiei, care nu satisface in forma actuala obligatia pe care o are o societate democratica cum se vrea Romania, de a retroceda proprietatea furata de regimul comunist. Desi a recunoscut ca Romania a facut progrese importante in restituirea proprietatilor, actuala lege, a avertizat Meyer, este un esec din cauza incapacitatii Guvernului de a plati valoarea reala a proprietatilor ce urmeaza a fi restituite.
-Romania poate indeplini promisiunea, inca neonorata, de a restitui proprietatile victimelor comunismului si isi poate imbunatati reputatia de stat democratic si de drept, fara a-i afecta pe actualii ocupanti ai proprietatilor si fara a aduce prejudicii bugetului-, a spus Meyer. El a prezentat Comisiei un plan de rectificare a legii in opt capitole, care a fost prezentat si Guvernului Romaniei.
Restituirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice, strict monitorizata
Copresedintele Comitetului Helsinki, senatorul american Christopher Smith, a vorbit, la randul sau, despre neregulile privind domnia legii, el amintind in context -un caz extrem aparut in Romania la mijlocul anilor *90, cand sute de decizii ale instantelor in favoarea fostilor proprietari au fost anulate, desi erau date ca definitive si irevocabile-. In acesti termeni a vorbit senatorul Smith despre avalansa de recursuri in anulare care au urmat unei declaratii a lui Ion Iliescu, din 1994, care aprecia ca sentintele favorabile fostilor proprietari sunt ilegale. Ce a urmat se stie, sentintele asa-zis definitive au fost anulate, iar 13 fosti proprietari si-au gasit dreptatea tocmai la Strasbourg, lucru amintit de Christopher Smith in discursul sau.
Senatorul Nighthorse Campbell, copresedinte al Comitetului Helsinki, a adus in discutie situatia Bisericii Romane Unite cu Roma: -Greco-catolicii din Romania se confrunta in continuare cu refuzul deschis al Guvernului, care nu-i ajuta in efortul lor de a-si recupera proprietatile de la Biserica Ortodoxa, in ciuda faptului ca proprietatile au fost date Bisericii Ortodoxe de catre Guvern in 1948-. Abordand aceeasi problema, Randolph Bell, reprezentant al Ministerului de Externe al SUA, a declarat ca Guvernul roman i-ar fi dat asigurari ca situatia greco-catolicilor va fi rezolvata onorabil, dar Departamentul de Stat si Ambasada americana de la Bucuresti vor monitoriza situatia.