Biroul Permanent al Camerei a decis, ieri, cu sase voturi pentru si patru voturi impotriva, retrimiterea solicitarii de perchezitie a caselor presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, catre ministrul justitiei, Monica Macovei, pentru a pune in concordanta cererea respectiva cu Constitutia. Din cei 12 membri ai Biroului Permanent, inclusiv Adrian Nastase, doi au lipsit de la vot, respectiv Dan Radu Rusanu (PNL) si Kelemen Hunor (UDMR).
Nastase a votat si el pentru retrimiterea solicitarii, desi ar fi fost preferabil sa se abtina. O spun si colegii de partid. -In conditiile in care subiectul acestei solicitari este chiar presedintele Camerei si un om cu o functie inalta in stat, as spune, cu titlu personal, ca ar fi fost preferabil sa nu isi exprime votul pe aceasta chestiune-, a precizat Geoana.
El a adaugat, in schimb, ca, pe fond, decizia Biroului Permanent de retrimitere a solicitarii de perchezitie catre Ministerul Justitiei nu poate fi contestata.
Nu de aceeasi parere sunt si reprezentantii puterii, liberalii sustinand ca Biroul Permanent nu avea competenta de a se pronunta pe fondul problemei.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu-i va lasa pe procurorii DNA sa-i perchezitioneze casele. Situandu-se la limita regulamentului, conducerea forului legislativ a respins ieri cererea Ministerului Justitiei privind perchezitia. In timp ce reprezentantii UDMR si PNL au chiulit, opozitia a invocat vicii de procedura si a facut trimitere la Constitutie.
Cu ajutorul nesperat al membrilor coalitiei si gratie unor scapari procedurale ale ministrului justitiei, Monica Macovei, Nastase a reusit sa blocheze, pentru moment, perchezitionarea imobilelor sale din strada Zambaccian si din comuna Cornu. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins cu sase voturi impotriva si patru pentru solicitarea lui Macovei, stabilind ca aceasta sa fie retrimisa ministerului cu obiectiile de rigoare. Nastase a invocat articolul 72, alin. 2 din legea fundamentala, articol potrivit caruia urmarirea penala si perchezitia demnitarilor nu se face de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie, ci numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justite. Or, in adresa semnata de Macovei si trimisa parlamentului se cere expres incuviintarea efectuarii perchezitiei de procurorii DNA care instrumenteaza dosarul Zambaccian. Verdictul Biroului Permanent a fost posibil si din cauza lipsei de mobilizare a membrilor coalitiei, o parte dintre reprezentantii acesteia chiulind de la sedinta sau prezentandu-se dupa consumarea votului. Desi nu obisnuieste sa absenteze, deputatul Kelemen Hunor ne-a declarat ca nu stia ca pe ordinea de zi a Biroului Permanent se afla cererea de perchezitie si nu a putut ajunge la sedinta. Si deputatul liberal Dan Radu Rusanu a intarziat, abandonandu-i pe colegii sai din coalitie. Astfel, in favoarea solicitarii ministerului s-au pronuntat doar liberalul Titu Gheorghiof, conservatoarea Daniela Popa si democratii Gheorghe Albu si Ioan Oltean, in timp ce reprezentantul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, Miron Ignat, s-a alaturat opozitiei. Intrebat ce parere are despre situatia creata, Gheorghiof a refuzat sa comenteze, afirmand doar ca este o chestiune de interpretare a regulamentului. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a refuzat si el sa comenteze in vreun fel, pe motiv ca nu trebuie amestecate treburile guvernului cu cele ale forului legislativ. -Lasati parlamentul cu responsabilitatile lui si nu incercati sa le conexati cu cele ale guvernului. Parlamentul trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile sale. Alta intrebare-, a ripostat premierul. Ulterior, la solicitarea PNL, cererea a fost citita plenului Camerei Deputatilor, liberalii sustinand ca Biroul Permanent nu avea competenta de a se pronunta pe fondul problemei. Ei au facut apel la regulament, care spune ca -presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, dupa care o trimite de indata Comisiei juridice, de disciplina si imunitati spre examinare, care va stabili, prin raportul sau, daca exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea cererii-.
Intr-adevar, regulamentul forului legislativ nu spune nimic despre faptul ca Biroul Permanent ar avea dreptul sa se pronunte, ci doar sa ia act de solicitarea ministrului. Cu toate acestea, tot conducerea Camerei Deputatilor va rediscuta subiectul, odata cu raspunsul ministrului Macovei. Nastase este acuzat ca, in perioada 2001-2004, a folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si din prerogativele de prim-ministru, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu.