Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania AMR, Viorica Costiniu, considera ca ministrul justitiei a folosit masuri diferite in abordarea situatiei de la Parchetul General si a celei de la PNA, nedand curs solicitarii AMR de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.
– Care sunt motivele pentru care Asociatia pe care o reprezentati a criticat decizia ministrului Macovei de a nu cere revocarea lui Ilie Botos?
– Noi, Asociatia Magistratilor din Romania, ne-am exprimat nedumerirea fata de principiile care au fost enuntate de ministrul justitiei, pentru ca modul de aplicare a fost diferentiat. Am facut o sesizare la CSM cu privire la o atitudine a procurorului general, care si-a asumat activitatea celor doi procurori sefi de sectie, care, intre timp, au fost solicitati a fi revocati din functie si s-a cerut avizul CSM. Daca in ceea ce priveste PNA s-a produs aceasta cerere de revocare, mergand pe principiul -capul institutiei raspunde pentru ineficienta ei-, acelasi lucru credem ca ar trebui sa se intample in orice institutie. Or, la Parchetul General, s-a inceput cu rangul doi, trei, excluzandu-l pe Botos.
– Concret, de ce spuneti ca ar trebui schimbat procurorul general, Ilie Botos?
– Ar fi trebuit discutata impreuna raportul facut de CSM cu privire la activitatea Parchetului General sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania, in legatura cu declaratia lui Botos, care si-a asumat activitatea celor doi procurori sefi de sectie, ca fiind deosebit de profesionista, cu masuri si solutii legale in cazuri legale pe care le instrumentau, incriminand judecatorii care se pronuntasera in cazurile respective. Or, dand girul inaltei sale demnitati, de procuror general, activitatii celor doi procurori si incriminand activitatea judecatorilor, nu consideram ca aceasta ar putea fi o atitudine acceptata. Raportul CSM, sesizarea Asociatiei Magistratilor si revocarea celor doi procurori sefi de sectie ar fi trebuit sa fie analizate impreuna, pentru ca se leaga. Dar, in realitate, s-a mers intai cu cererea de revocare a celor doi, care sunt ierarhic subordonati procurorului general, in timp ce acesta gresise si nu fusese sanctionat.
– De ce credeti ca acum este momentul potrivit pentru aceste schimbari?
– Daca ministrul justitiei decide sa actioneze la un moment dat intr-un anumit fel, aceasta inseamna ca are elementele necesare, multe dintre ele fiind deja facute cunoscute CSM, astfel incat o evaluare a activitatii, pe de o parte, a unei institutii sau a alteia conduce, probabil, la inlaturarea raului, care poate sa fie o persoana, pot fi mai multe sau poate fi sistemul insusi.
– Ce parere aveti in legatura cu intentia Monicai Macovei de a trece PNA in cadrul Parchetului General?
– Este doar o masura de moment, care nu rezolva problema reformei in justitie, ba, dimpotriva, cata vreme Romania ramane o tara fara o lege de organizare si functionare a Parchetelor si doar cu modificari de carpeala pe ici, pe colo, ca intr-un joc de puzzle, lucrurile nu se rezolva si nu o apuca in directia care este fireasca.
– Aceasta trecere ar facilita descoperirea demnitarilor care se fac vinovati de inalta coruptie?
– In primul rand, nicaieri nu exista doi procurori generali, cum exista in Romania. Este absolut firesc ca sistemul Parchetelor sa fie unul unitar, care sa fie condus de procurorul general. Infiintarea PNA s-a datorat unei greseli de traducere la un moment dat, nu avea sa fie ca un departament de sine statator, cum s-a ajuns, si nici vorba sa fi fost o pretentie sau solicitare a Comisiei Europene. Aceasta a cerut doar sa existe in cadrul Parchetului General o sectiune speciala, de profesionisti, care sa functioneze si sa actioneze impotriva coruptiei. Modalitatea de a trece PNA in cadrul Parchetului General este o solutie de moment. Solutia ar fi elaborarea unei legi de organizare si functionare a Parchetelor, o lege unitara, sistemica, care sa reglementeze toate principiile legate de cariera, gestionare, atributii, competente, cata vreme se merge cu pasi marunti, in functie de ce mai apare, nu este decat o carpeala.