Regimul autoritar din fosta republica sovietica Turkmenistan a refuzat sa reinnoiasca acreditarea reprezentantei locale a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ambasadorul roman Paraschiva Badescu, aceasta fiind nevoita sa paraseasca tara, a anuntat, ieri, la Viena, purtatorul de cuvant al institutiei, Keith Jinks, citat de AFP. Decizia autoritatilor de la Ashabat, capitala turkmena, a fost mentinuta in pofida numeroaselor proteste din partea organismelor internationale si ale reprezentantilor administratiei americane, precum si ai Uniunii Europene. Presedintia OSCE, asigurata in prezent de Bulgaria, si-a exprimat si ea regretul pentru faptul ca ambasadorul roman nu a putut ramane la Ashabad.
Americanii cer ca Badescu sa ramana la post
Statele Unite au protestat fata de expulzarea efectiva a ambasadorului Badescu si au cerut guvernului turkmen sa revina asupra unei decizii apreciate drept nejustificata. Potrivit unui comunicat dat publicitatii recent la Viena, Statele Unite apreciaza ca ambasadorul roman a avut o activitate remarcabila la Ashabad, intr-o perioada foarte dificila in care relatiile Turkmenistanului cu OSCE si comunitatea internationala au fost tensionate. Badescu a fost nevoita sa paraseasca Turkmenistanul in graba la sfarsitul lunii iulie, la numai o saptamana de la decizia presedintelui turkmen ales pe viata, Niazov, supranumit Turmenbashi (parintele turkmenilor). Plecarea sa a surprins corpul diplomatic acreditat in aceasta tara asiatica, cu atat mai mult cu cat guvernul de la Ashabat nu a comentat oficial expulzarea ambasadorului roman. Inaintea parasirii postului, Badescu a oferit o receptie pentru diplomatii straini, organizatiile internationale si jurnalisti. Oficialii guvernului turkmen au ignorat insa invitatia. Cu acest prilej, mai multi oficiali straini au sarit in apararea ei, solicitand autoritatilor locale sa revina asupra hotararii de expulzare a ambasadorului OSCE. Potrivit cotidianul -The Times-, seful misiunii diplomatice britanice, Paul Brummell, a citit o declaratie extrem de dura prin care Uniunea Europeana protesta pe langa guvernul turkmen fata de decizia nejustificata de a nu prelungi acreditarea lui Badescu si cerea guvernului crearea unui climat de normalitate pentru buna desfasurare a misiunii OSCE in Ashabat. -Uniunea Europeana regreta profund refuzul autoritatilor turkmene de a prelungi acreditarea ambasadorului Badescu ca sef al misiunii OSCE la Ashabat. Consideram ca nu exista nici un temei pentru o asemenea decizie. Badescu se bucura de intregul nostru sprijin, in conditiile in care si-a indeplinit misiunea cu buna-credinta si a demonstrat ca este gata intotdeauna sa colaboreze cu autoritatile tarii gazda. UE apreciaza maniera excelenta in care ambasadorul si-a indeplinit mandatul-, a spus Brummell. Presa straina apreciaza ca Badescu, singura femeie ambasador a OSCE si unul dintre cei mai eficienti trimisi ai organizatiei in regiunea fostelor tari sovietice, a reusit sa stranga relatiile dintre Turkmenistan si OSCE in decursul celor doi ani si jumatate ai mandatului.
Ambasadorul roman a denuntat incalcarea drepturilor omului
Diplomat de cariera, sefa misiunii OSCE Paraschiva Badescu a marturisit ca atunci cand a fost numita ambasador al OSCE in regiune, in ianuarie 2002, i s-a spus ca Turkmenistanul este o tara linistita din Asia Centrala, iar misiunea sa va consta in monitorizarea proceselor politice si in participarea la diverse receptii. Cu toate acestea, mandatul lui Badescu a coincis cu cateva evenimente importante, printre care incercarea de asasinare a presedintelui turkmen chiar in noiembire 2002, dupa care regimul autoritar de la Ashabat a operat mai multe arestari ale rudelor celor implicati in tentativa de asasinat si a trecut la represalii impotriva disidentilor regimului. Misiunea OSCE din Ashabat condusa de Badescu a facut demersuri pentru protejarea drepturilor omului, ajutand mai multi cetateni turkmeni, inclusiv rudele celor considerati de catre regimul autoritar al presedintelui Niazov drept -dusmani ai poporului-. Atitudinea ambasadorului roman a starnit reactia autoritatilor turkmene care au luat masuri pentru expulzarea sefului OSCE. De asemenea, Paraschiva Badescu a elaborat anul trecut un raport OSCE prin care denunta mai multe cazuri de violare a drepturilor omului, conducerea forului international luand decizia de a trimite o misiune speciala in Turkmenistan pentru a investiga acuzatiile continute in raportul Badescu. Turkmenistanul si alte republici din Asia Centrala fac parte din OSCE – organizatie alcatuita din 55 de state, din America de Nord pana in Asia. Misiunea OSCE a desfasurat numeroase activitati in ultimele luni, printre acestea numarandu-se promovarea drepturilor omului si in special ale femeilor, a actiunilor de combatere a terorismului sau a luptei impotriva traficului cu arme usoare. Regimul autoritar al presedintelui Niazov este criticat deseori de organizatiile internationale, in special de Natiunile Unite, pentru incalcarea drepturilor omului si a libertatii presei.