Home Politic Protocolul PSD-UDMR a divortat de lege

Protocolul PSD-UDMR a divortat de lege

DISTRIBUIŢI

Protocoalele semnate de reprezentantii PSD si UDMR la nivel local continua sa ascunda numeroase incalcari de lege, de dragul unei bune coabitari a celor doua partide in Parlament. Politica compromisurilor adoptata de PSD in relatia cu Uniunea a ajuns sa-i deranjeze chiar si pe oamenii PSD din teritoriu, satuli de strategia -faptului implinit- aplicata de UDMR. Asa sta situatia si in judetul Sibiu, mai exact in orasul Medias, unde cele doua partide au hotarat in Protocol ca numele localitatii sa fie inscriptionat si in limba maghiara, desi reprezentantii acestei etnii nu reprezinta nici macar 10% din ponderea cetatenilor acestui oras.

Protocolul incalca Legea administratiei publice locale

Punctul 11 al capitolului 4 din Protocolul parafat de PSD si UDMR la nivelul judetului Sibiu a implinit un vis mai vechi al maghiarilor din Medias, dornici sa fie recunoscuti ca etnie reprezentativa in zona. Conform documentului in cauza, PSD s-a angajat sa -ajute- la inscriptionarea in limba maghiara a numelui orasului Medias, chiar daca reprezentantii acestei etnii nu reprezinta nici macar 10% din populatie. Decizia PSD Sibiu a starnit nemultumire chiar in randul consilierilor pesedisti din Medias, care considera ca au fost -vanduti- de partidul pe care-l reprezinta. Protocolul de la Sibiu ignora cu buna-stiinta prevederile Legii administratiei publice locale, unde se arata ca inscriptionarile in limbile minoritatilor nationale se fac in localitati unde minoritarii reprezinta cel putin 20% din populatie.

Sedinta cu surprize

Consilierii PSD din Medias au aflat de aceasta prevedere a protocolului abia cu prilejul discutarii programului reuniunii sasilor din Europa, ce urmeaza sa se desfasoare in acest oras in perioada 25-29 mai. Surse din cadrul Consiliului local ne-au declarat ca reprezentantii UDMR au profitat de aceasta situatie si au solicitat inscriptionarea localitatii in limba maghiara cu prilejul acestui eveniment de anvergura. Ostilitatile din cadrul sedintei au fost conduse, din partea UDMR, de consilierul Iacob Alexa, cel care a semnat, de altfel, din partea Uniunii, si faimosul Protocol. Conform surselor noastre, el a cerut introducerea acestui subiect pe ordinea de zi, desi nu fusese prevazut pe agenda, prezentand o scrisoare a organizatiei locale a UDMR cu aceasta cerere, cu motivatia ca este in beneficiul Forumului German. Ce legatura au germanii cu inscriptionarea in maghiara a Mediasului nu a putut insa explica Iacob Alexa, motiv pentru care argumentul suprem aruncat in scandalul din Consiliu a fost Protocolul cu PSD.

Consilierii PSD contesta actiunile partidului

Dupa un vot sumar, primarul Mediasului a anuntat ca decizia a fost adoptata de Consiliul local si va fi pusa in vigoare in cel mai scurt timp. Aceasta decizie i-a nemultumit profund pe cei 15 consilieri PSD, care, conform surselor noastre, au contestat deja votul in contenciosul administrativ, pe motiv ca aceasta problema nu s-a aflat pe ordinea de zi votata de consiliu. Decizia lor nu pare sa fie imbratisata de catre liderii filialei PSD Sibiu, care cred ca la mijloc e doar mult zgomot pentru nimic.

-Sa nu dramatizam!-

Contactat telefonic, vicepresedintele PSD Sibiu, deputatul Radu Podgoreanu, a declarat ca stie despre aceasta situatie si ca va avea loc o discutie la nivelul filialei partidului chiar in cursul acestei saptamani. -Sa nu dramatizam si sa analizam cu calm!-, a indemnat deputatul PSD, precizand ca, in opinia sa, -e inutil sa cream o problema din asa ceva, deoarece nu implica chestiuni fundamentale-. Cat despre incalcarea Legii administratiei publice locale, Radu Podgoreanu considera ca legea in cauza nu interzice inscriptionarea in limba minoritatilor a localitatilor in care acestea nu ating pragul de 20%.

UDMR nu vede care-i baiul

Vicepreseditnele executiv al UDMR, deputatul Borbely Laszlo, sustine ca situatia de la Medias este cat se poate de normala. El pretinde ca nu exista interdictii in Legea administratiei publice locale privitoare la inscriptionarea localitatilor si in limbile minoritatilor nationale, care au o pondere de 20% din populatia localitatii respective. Borbely a oferit ca exemplu situatia orasului Reghin, inscriptionat in trei limbi, romana, maghiara si germana, desi minoritatea saseasca reprezinta doar 5%. -La Medias, este vorba de incredere si de recunoasterea unei minoritati, cea maghiara, care de-a lungul istoriei a avut peste 20%-, a mentionat deputatul UDMR.


Tandemul bate competenta

Situatia de la Medias nu este singulara. Dupa scandalul de la Targu-Mures cu liceul -cedat-, tot pe baza de protocol, comunitatii maghiare, un alt scandal, sesizat tot de reprezentantii PSD, a aparut in Maramures. Invocand tot Protocolul incheiat pe plan local cu partidul de guvernamant, UDMR Maramures si-a impus, fara concurs, oameni in diferite posturi din administratia locala, incalcand atat Legea administratiei publice, cat si Statutul functionarului public. Conducerea centrala a PSD a acoperit scandalul, secretarul general al partidului, Cozmin Gusa, multumindu-se sa precizeze doar ca vor avea loc discutii pentru a se renunta la aceste numiri venite -din buzunar-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.