In urma alegerilor partiale locale de duminica, partidul de guvernamant a reusit sa-si adjudece, inca din primul tur, trei primari in comunele Roata de Jos (Giurgiu), Plopu (Prahova) si Bujoreni (Teleorman). De asemenea, partenera la guvernare a PSD, UDMR, si-a adjudecat un post de primar in judetul Mures, in comuna Ghindari.
Potrivit Ministerului Administratiei Publice, pentru turul doi, de duminica, al partialelor se pregatesc sa ia startul noua candidati PSD, trei candidati PNL, doi de la PUR si cate unul de la PNTCD si PRM. Ca in vremurile bune, ministerul i-a felicitat pe prefecti pentru modul in care au organizat acest tur de scrutin, evidentiind faptul ca nu au existat evenimente deosebite
Cozmanca e multumit de rata de participare la vot
Chiar daca gradele ridicate din termometre au tinut cea mai mare parte a electoratului fie in casa, fie la iarba verde, autoritatile centrale sunt multumite de rata participarii la vot.
-Sigur, participarea nu este spectaculoasa, dar, in orice caz, este multumitoare-, a declarat ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca. El a precizat ca in opt localitati, din cele 13, participarea a fost de peste jumatate plus unu, fapt ce dovedeste, in opinia sa, doua chestiuni: -Pe de o parte, interesul cetatenilor de a-si alege propriul primar, si, in al doilea rand, activitatea partidelor si a candidatilor numerosi care au fost inscrisi in aceasta campanie electorala-. In ansamblu, Cozmanca a recunoscut insa ca nu a fost o participare extraordinara, exprimandu-si sperantele ca situatia va sta mai bine in turul al doilea.
Taranistii se falesc cu un procent de 11,6%
PNTCD a obtinut, la alegerile locale partiale de duminica, 11,6% in mediul rural, iar unul dintre candidatii partidului la Primaria unei comune a intrat in turul al doilea, avand sanse de a deveni primar, a anuntat ieri, cu mandrie, Victor Ciorbea, omitand sa precizeze ca doar un candidat din cei 11 ai partidului a reusit sa treaca in turul al doilea. Cel mai bun rezultat al PNTCD fost inregistrat in comuna Viisoara, judetul Botosani, in alte trei comune candidatii taranisti obtinand locul trei. Presedintele taranistilor considera ca la aceste alegeri partiale s-au inregistrat presiuni politice -cu totul deosebite, mai accentuate ca in 1990-, unele persoane fiind amenintate cu concedierea.
Ciorbea apreciaza ca PNTCD trebuie sa lanseze o oferta electorala -completa si consistenta- pentru modernizarea satului romanesc, remarcand ca satenii au ajuns sa faca delimitarea intre -promisiunile, minciuna si demagogia electorala- ale partidului de guvernamant si ceea ce a facut PNTCD pentru zona rurala, in perioada in care s-a aflat la guvernare.
Pro Democratia a sesizat nereguli la Alexandria
Observatorii Pro Democratia la alegerile locale partiale au inregistrat o serie de nereguli, majoritatea cu epicentrul la Alexandria, singurul municipiu inscris in aceasta cursa electorala. Potrivit unui comunicat al Pro Democratia, cu o zi inaintea alegerilor, in ziarul local -Teleorman- a aparut un indemn la vot pentru candidatul PSD, fapt interzis de lege si sesizat de la Biroul Electoral Judetean de catre Clubul Asociatiei din oras. Tot in Alexandria, Clubul APD a primit mai multe sesizari din partea unor cetateni care au declarat ca au vazut, in preajma sectiilor de votare, diverse persoane care plateau alegatorii pentru a vota cu anumiti candidati. Chiar daca reprezentantii Pro Democratia au transmis aceste observatii la Politie, actiunea lor a ramas fara ecou, politistii precizand ca nu pot identifica persoanele care au platit alegatori.
De asemenea, observatorii de la APD au sesizat faptul ca in mai multe sectii de votare, din diferite zone, presedintii Birourilor electorale au decis sa permita alegatorilor sa voteze doar pe baza cartii de identitate, si nu pe baza cartii de alegator, cum prevede, de altfel, legea.