Fostul ministru al informatiilor Vasile Dancu le-a prezentat vineri sefilor de filiale PSD chemati la Bucuresti o analiza sociologica ampla despre situatia partidului in raport cu adversarii politici. Din concluziile citite in spatele usilor inchise a reiesit ca PSD nu si-a schimbat in timp izvoarele electorale – Moldova si o parte a Munteniei -, dar nici nu a reusit sa se impuna categoric in regiunile care, prin traditie, nu sunt atrase de sigla cu cei trei trandafiri – Ardealul si Banatul. Sunt zone unde, potrivit datelor prezentate baronilor locali, s-au format adevarate -nuclee dure- ale opozitiei, care trebuie sa fie sparte in perioada urmatoare: Brasov-Sibiu, Bucuresti, Galati-Braila, Caras-Mehedinti, Arad-Bihor si, surpriza, Neamt-Bacau.
Concluzia partidului de guvernamant: PD creste o data cu PNL
La intalnirea pesedista s-au prezentat rezultatele cumulate a doua sondaje: un Metro Media Transilvania de uz intern (in care PSD avea, in luna mai, 43%) si ultimul IMAS facut deja public (PSD: 48,8%). Prezentarea nu a vizat situatia fiecarui judet in parte, ci o radiografie pe -arii culturale-. Au fost cuplate de obicei cate doua-trei judete in care s-a constatat ca alegatorul are, in mare, acelasi profil si care -cere- acelasi tip de promisiuni electorale si aceleasi tehnici de persuasiune. Participantii la reuniune au spus ca Vasile Dancu le-a analizat toata tara, mai putin Bucurestiul, a carui situatie -mai speciala- va fi investigata de organizatia lui Dan Ioan Popescu. Din comunicarea tinuta de liderul PSD au rezultat cateva concluzii clare: 1. Moldova tine in continuare partidul, 2. Cel mai important adversar al PSD este PNL, urmat de PRM, partide care sufla in ceafa pesedista in Ardeal, Banat si unele zone din Muntenia, 3. PD creste si el in zonele unde PNL este in crestere.
Care sunt cei mai pesedisti dintre romani
PSD se bucura, in continuare, de mare popularitate in zonele unde populatia este saraca si unde vocatia paternalista este mai puternica (de aceea, aceste arii au nascut si cei mai celebri baroni locali ai partidului). Astfel, exista o arie, Botosani-Vaslui-Iasi, unde PSD se situeaza pe undeva pe la 60%; ea este urmata de o alta, Teleorman-Giurgiu-Calarasi, unde PSD are 53-55%. Alte doua zone de baroni, Dambovita-Gorj-Dolj si Vrancea-Bacau, sunt izvoare de pesedism: aici, partidul se lauda cu un procentaj in jur de 50%. Din perspectiva regiunilor istorice, se constata ca Moldova ramane cea mai pesedista (asigurand o productie de aproximativ 50%), urmata de Muntenia (unde PSD are scoruri de circa 45%). Ardealul este cel mai putin increzator in mesajele partidului de guvernamant, care inregistreaza aici -doar- 32-35%.
Cu cine si unde se vor bate social-democratii
Pentru PSD exista o zona iremediabil pierduta: Harghita-Covasna, unde UDMR ia aproape tot, iar PSD ii mai raman circa 17 procente. Pesedistii vor incerca, totusi, sa bata UDMR in localitatile din Covasna care gazduiesc o populatie romaneasca semnificativa. Urmatoarele fronturi dificile pentru partidul de guvernamant sunt Sibiu-Brasov si Maramures-Satu Mare (aici PSD are sub 30%). Adversarii preconizati sunt liberalii (cu procentaje -ingrijoratoare-, intre 15% si 23%, in judete precum Sibiu, Brasov, Bucuresti, Galati, Braila, Neamt, Bacau) si peremistii (care depasesc media nationala de 14% in judete precum Caras, Mehedinti, Arad, Timis si Bihor). Potrivit datelor prezentate vineri, PNL a crescut si in Tulcea-Constanta, Prahova-Valcea si chiar in Bacau-Vrancea. Ingrijorarea liderilor PSD este cu atat mai mare cu cat, in perspectiva aliantei PNL-PD, procentele opozitiei in aceste zone vor creste.
Baroni -realisti-
Au existat si sefi de organizatii care au atacat vineri datele prezentate de Vasile Dancu, socotind ca acestea sunt -nerealiste-, adica prea mari. Unii dintre liderii de filiale au spus clar ca la ei in judet PSD are mult mai putin decat a estimat Vasile Dancu. Acesta le-a retezat-o acid, explicandu-le ca cercetarea s-a facut nu la ei in judet, ci pe -arii culturale-. Liderii PSD au criticat, de altfel, modul neprofesionist in care unele filiale si-au facut si si-au interpretat propriile sondaje de opinie, dand drept exemplu Brasovul care ar fi lucrat cu -firme-fantoma-.
-Designul de campanie- – realizat pana in decembrie
Partidul va face in vara aceasta sondaje la nivel national (platite de centru, 10.000 de dolari bucata) si la nivel de judete sau orase (platite din banii organizatiilor). O data vazuta starea reala a formatiunii, pesedistii vor incepe sa lucreze pe echipe la alcatuirea tipurilor de mesaje pentru fiecare zona in parte. Creata in urma cu cateva saptamani, echipa de la centru care se va ocupa cu campania electorala (pastorita, probabil, de Viorel Hrebenciuc) nu s-a intalnit inca nici o data in formula completa. Comisia va incepe munca incepand cu septembrie-octombrie si va finaliza -designul de campanie- in luna decembrie.