Copiind parca discursurile ultimului secretar general al CC, Nicolae Ceausescu, pe care impuscatu* le scotea de la naftalina de fiecare data cand o organizatie internationala sau vreun stat avea impertinenta sa intrebe de sanatate R.S. Romania pe probleme de respectare a drepturilor omului, partidul de guvernamant a sarit in zilele acestea la gatul politicienilor Fidesz acuzandu-i de interferenta in problemele interne ale altui stat, dupa ce liderii acestui partid politic maghiar au facut o serie declaratii cu tenta separatista si aprecieri negative la adresa gradului de democratie din Romania si cu privire la protectia minoritatilor, in special a celei maghiare. Visandu-se deja la guvernare, politicienii Fidesz au fost cam dezamagiti de reactia premierului Adrian Nastase, care a preferat sa trimita la mijlocul saptamanii trecute o scrisoare deschisa fostului sau omolog maghiar, Viktor Orban, document prin care isi manifesta ingrijorarea fata de discursul cu tenta nationalista adoptat de liderul Fidesz, cu prilejul desfasurarii Universitatii de Vara Balvanyos, de la Tusnad. Afectat de faptul ca Nastase nu a dat raspuns pe caile diplomatice – cale considerata normala de membrii Fidesz desi acest partid nu se mai afla la carma guvernarii in Ungaria -, vicele lui Orban, Nemeth Zsolt, a lansat zilele trecute un nou atac pe aceeasi tema, acuzand tara noastra de neindeplinirea criteriilor politice politice de la Copenhaga in domeniul protectiei minoritatilor nationale. In replica, PSD sustine ca tot demersul Fidesz are la baza considerente electorale, interese pe care cauta sa le satisfaca si prin interventia in viata politica interna a altui stat, pentru a-si sustine propria clientela politica formata din cei iesiti din UDMR, in speta actualii membri ai Uniunii Civice a Maghiarilor din Romania.
Autonomia etnica, tratata dupa modelul european. Care model?
La acuze se vine cu contraacuze. Asa a procedat si PSD, criticand politica de deznationalizare promovata de Fidesz in perioda cat a fost la guvernare. -De continuare a asimilarii minoritatilor nationale din acest stat, in primul rand cea romana-. -Conducerea Aliantei Civice Ungare (Fidesz) este ultima in masura sa dea lectii altora cu privire la indeplinirea criteriilor politice de la Copenhaga in domeniul protectiei minoritatilor nationale-, sustine purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat (PSD), Titus Corlatean, intr-un comunicat dat publicitatii vineri, ca raspuns la noile acuzatii aduse Romaniei de catre Nemeth Zsolt, seful Cabinetului de politica externa al Fidesz. Purtatorul de cuvant al PSD a respins si remarcile referitoare la respectarea criteriului politic de catre autoritatile romanesti, subliniind faptul ca Uniunea Europeana s-a pronuntat in ultimii ani fara echivoc cu privire la indeplinirea de catre Romania a criteriilor politice de aderare si a apreciat statutul minoritatilor nationale din Romania, care beneficiaza de drepturi, intre care reprezentarea parlamentara, inexistente in alte state, chiar membre ale UE, cum este Ungaria. -Constatam cu regret continuarea de catre Fidesz a practicii inadmisibile de interferenta in viata politica interna a altui stat, chiar de pe teritoriul acestuia, din ratiuni electorale ungare. Acest lucru este contraproductiv pentru relatia bilaterala dintre Romania si Ungaria si pentru interesele minoritatii maghiare insesi din Romania, iar presedintele Fidesz, Viktor Orban, si formatiunea pe care o conduce isi asuma in acest fel o grava responsabilitate politica-, se mai arata in comunicat. De altfel, Corlatean crede ca -Fidesz se afla intr-o campanie electorala prelungita-, transferand efectele luptei politice din Ungaria si pe meleagurile romanesti prin intermediul clientelei sale politice. -Incearca sa-si promoveze oamenii iesiti din UDMR, aducand atingere intereselor acestei formatiuni politice-, a precizat oficialul PSD. -Le recomandam liderilor Fidesz ca ar cam trebui sa se opreasca cu aceste probleme la granita romaneasca-, a mai spus Corlatean, marsand totodata pe realitatea politica europeana ce ar demonstra ca -alegerile nu mai pot fi castigate prin exacerbarea la infinit a nationalismului si extremismului, ci prin responsabilitate fata de actul de guvernare si electoratul national-. In ceea ce priveste chestiunea autonomiei pe criterii etnice promovata atat de Orban, cat si de secundul sau, Nemeth Zsolt, purtatorul de cuvant al PSD precizeaza ca aceasta, -respinsa la nivel european, va beneficia de acelasi statut juridic si in Romania-.
Problema minoritatilor si interventia in treburile altui stat
In replica, liderii UCM – cei categorisiti de PSD ca fiind clientii politici ai Fidesz – afirma ca cei aflati la putere acum in Romania sunt pe cale sa revina si sa restaureze perioada epocii de aur si a doctrinei de izolationism a lui Ceausescu. -Incepand din anii *70, problemele legate de protectia minoritatilor nationale nu mai constituie aspecte interne ale unui stat-, a precizat deputatul Szilagy Zsolt referindu-se la criticile de interventionism aduse de social-democrati protectorilor din Ungaria. -Nu s-a pus niciodata problema la nivel european ca Romania sa fie oprita sa ridice vocea pentru romanii din Transnistria, din valea Timocului sau din Ucraina-, a exemplificat liderul UCM, apreciind ca reaparitia acestei teme (a interferentei in treburile interne ale altui stat – n.r.) ar insemna revenirea -la doctrina lui Ceausescu-. Szilagy a reluat tezele lui Orban, afirmand ca -Romania nu este apta a fi acceptata in UE, in conditiile in care -nu se asigura alegeri libere atat pentru majoritari, cat si pentru minoritari-. Deputatul nu a uitat nici conducerea UDMR, diagnosticand existenta unui fenomen de -pesedizare- ca efect al politicii de apropriere de partidul celor trei trandafiri. Cat despre statutul de client politic cu care PSD a gratulat UCM, Szilagy il considera o -aberatie totala-, de vreme ce si PSD se revendica de la Internationala Socialista si se raporteaza la social-democratii europeni.