Partidul de guvernamant este pe cale de a-si pierde si ultimul mare aliat sindical, confederatia CNSLR–Fratia-. La nici doua luni dupa ce liderii acesteia din urma au semnat cu tam-tam la Sinaia un -acord de colaborare si parteneriat- cu PSD, caruta incepe sa scartaie tot mai serios din toate incheieturile.
Ieri, presedintele CNSLR–Fratia-, Marius Petcu, s-a avantat, cu prilejul lucrarilor Consiliului National al confederatiei desfasurate la Hotelul Palace din Bucuresti, dat in administrare de catre aceasta structura sindicala controversatului om de afaceri Ovidiu Tender, intr-o serie de critici si ironii la adresa partidului de guvernamant. Aceasta cu toate ca dl Petcu a reusit sa-i determine pe delegatii la consiliu sa amane pana la inceputul anului viitor luarea unei decizii finale in ceea ce priveste -pactul de stabilitate sociala- propus de premierul Adrian Nastase pentru 2004.
Nici prezenta la lucrarile Consiliului a ministrului muncii, Marian Sarbu, propulsat in functie chiar din randurile CNSLR–Fratia-, care a incercat sa-i ademeneasca pe sindicalisti cu tot felul de promisiuni, nu a avut rezultatul scontat in randurile lor. Simtind ca daca -se da cu ursul- nu va capata altceva decat oprobiul sindicalistilor prezenti in sala, Marius Petcu nu a avut altceva de facut decat sa se faca el purtatorul lor de cuvant. -Nu suntem obligati sa semnam un pact pentru ca e an electoral si pentru ca trebuie sa fie liniste. Oricum, altii, nu noi, vor beneficia de aceasta liniste-, a spus dl Petcu.
Prin urmare, singura confederatie care a semnat un acord cu partidul aflat la putere pare si ea sa paraseasca corabia, intr-o maniera nu lipsita de reprosuri vehemente.
Amanarea deciziei
Initial, toate datele pareau sa indice faptul ca decizia finala privind pactul de stabilitate (acceptarea sau respingerea lui) ar fi urmat sa fie luata ieri.
Totusi, dupa interventia in plenul Consiliului a lui Marian Sarbu, cand s-a vazut clar ca sindicalistii nu mai inghit alte promisiuni, Marius Petcu a schimbat macazul si a supus aprobarii amanarea luarii unei decizii in acest sens. Astfel, dupa cum au votat ieri cei prezenti in sala, pe 23 ianuarie se va pune problema in cadrul Comitetului Director, iar pe 20 februarie va fi convocat din nou Consiliul National pentru a-si preciza optiunea finala.
Ideea pactului de stabilitate sociala a fost lansata pentru prima oara la Sinaia de catre premierul Adrian Nastase, imediat dupa semnarea acordului cu CNSLR–Fratia-, confederatie care tocmai aniversa 10 ani de existenta. Astfel, premierul a renuntat la ideea acordului social, care n-a mai fost semnat de doi ani.
Oferta guvernamentala este generoasa si nu prea: salariul minim pe economie sa ajunga la 2,8 milioane de lei la 1 ianuarie si la trei milioane la 1 iulie (nu 100 de euro de la 1 ianuarie, cat au solicitat sindicatele), cresterea cu 100% a pensiilor agricultorilor (care oricum sunt extrem de mici), rechizite gratuite pentru copiii nevoiasi, burse pentru studentii proveniti din mediul rural, cresterea fondului social al intreprinderilor de la 1,5 la 2,5% din fondul de salarii si acceptarea de catre patronate a unui moratoriu de un an in care sa nu ceara modificari importante ale Codului muncii.
-Nu avem mari satisfactii de la acest acord-
Liderul CNSLR–Fratia- si-a continuat seria de acuze la adresa partidului de guvernamant, criticand chiar aplicarea protocolului semnat cu nici doua luni in urma.
-Noi avem acest acord, dar mari satisfactii nu avem. S-ar putea sa nu avem nici la anul si nici chiar pana in 2007-, a clamat Marius Petcu. In acest context, domnia sa s-a spalat pe maini, spunand ca -mi-as dori ca asumarea unei obligatii in plus sa nu fie doar treaba mea si a Biroului Operativ-.
-Hai sa nu daruim chiar tot- – i-a indemnat dl Petcu pe sindicalistii aflati sub -aripa- sa. Apoi, dupa ce liderul sindical a avertizat ca transformarea anului 2004 in an electoral pur si simplu se poate solda cu reprosurile sindicalistilor din teritoriu, pe usa din spate a aparut si s-a instalat la prezidiu vicepresedintele confederatiei Victor Stan, consilier PSD la Primaria Bucurestilor.
-Aburirea- PSD la nivel local
Pe urmatorul punct al ordinii de zi a Consiliului National s-a aflat evaluarea aplicarii in teritoriu a acordului de la Sinaia. Acesta, semnat la nivel central, trebuia urmat de parafarea la nivel local a unor conventii similare intre PSD si CNSLR–Fratia-.
Facandu-se apelul, s-a constatat ca in majoritatea judetelor s-au semnat aceste protocoale, dar nu peste tot gradul de satisfactie este maxim.
-Am semnat, dar nu ne va fi de folos, pentru ca viata politica a judetului nu este dominata de PSD, ci de UDMR-, a spus o doamna sindicalist din Harghita. -Am semnat, dar liderii PSD ar trebui sa ne invite la Delegatia Permanenta nu numai la punctul <diverse>-, a mai spus cineva de la Timisoara. In ceea ce priveste Bucurestiul, nu s-a semnat, pentru ca -avem multe de negociat si se pare ca nu le ajunge zestrea- (celor de la PSD – n. red.).