Principalul partid din opozitie le-a luat-o inainte guvernantilor si a intocmit un raport al celor 500 de zile -pierdute- de ministrii de la Palatul Victoria. Inainte ca reprezentantii partidelor din coalitie sa se dezmeticeasca si sa isi faca singuri bilantul, guvernul din umbra al PSD a adunat una cate una boabele putrede ale executivului portocaliu intr-un raport menit sa mai stranga randurile electoratului in jurul formatiunii social-democrate.
Pesedistii nu au contabilizat numai esecurile Cabinetului Tariceanu, ratacind si cateva bile albe. Pana si raportul PSD recunoaste progresele inregistrate de Romania in cateva domenii, printre care combaterea coruptiei, cresterea consumului gospodariilor, limitarea adoptiilor internationale, reforma fortelor de aparare si implicarea in mentinerea pacii. Chiar daca au aplaudat demersurile ministrilor de sub aripa premierului Tariceanu, social-democratii au avut grija sa precizeze ca ei sunt initiatorii reformelor in toate aceste reusite. Ca sa prinda doi iepuri dintr-o lovitura, reprezentantii PSD nu au uitat sa-si gadile electoratul si au criticat mai ales domeniile sensibile pentru alegatorii formatiunii social-democrate: sistemul pensiilor, sanatatea publica, educatia, piata muncii, agricultura si protectia copilului. Cartea neagra a guvernarii portocalii nu l-a omis nici macar pe presedintele Traian Basescu, acuzat ca incearca -sa instaureze in Romania un regim de putere personala- prin care ar compromite relatiile cu statele europene.
Cei care au lucrat umar la umar pentru a face un -cadou- executivului portocaliu la implinirea a 500 de zile de guvernare sunt sefii departamentelor PSD, vechi lideri ai partidului, cei care formeaza asa-numitul -guvern din umbra-.
Ziarul nostru a intrat in posesia unui amplu document al Partidului Social Democrat – -Raportul celor 500 de zile pierdute de Romania-, o radiografie a guvernarii in aproape 160 de pagini, facuta de catre departamentele PSD. Si pentru ca cei din opozitie au mai mult timp pentru analize critice, minutiosul Raport al celor 500 de zile taxeaza fiecare neconcordanta dintre promisiunile electorale ale Aliantei DA si rezultatele obtinute pana acum.
5 bile albe guvernului
Chiar daca ideea principala a Raportului celor 500 de zile este evidentierea erorilor -guvernarii de dreapta-, exista si bile albe pe care PSD le-a acordat actualei coalitii. Raportul recunoaste progresele inregistrate de Romania in cateva domenii, printre care, culmea, chiar combaterea coruptiei la nivel inalt, unde cea mai mediatizata reusita a puterii este punerea sub ancheta a fostului premier social-democrat Adrian Nastase. Bineinteles, exista si un -dar- la acest capitol, cauzat de faptul ca -rezultatele reformei Macovei se lasa inca asteptate in ceea ce priveste eficienta parchetelor si instantelor de judecata-.
O alta reusita a guvernului condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu este considerata cresterea consumului gospodariilor, desi pesedistii au si aici o mica observatie – rezultatul se bazeaza mai ales pe creditare de consum, si nu pe cresterea veniturilor odata cu productivitatea muncii. Chiar si un lucru marunt cum este continuarea strategiei adoptate de guvernul anterior privind limitarea adoptiilor internationale face ca actuala putere sa primeasca o bila alba din partea social-democratilor.
Potrivit raportului, principalul partid din opozitie, formatiunile din structura guvernamentala primesc un premiu si pentru faptul ca au continuat reforma fortelor de aparare, ca stat membru al Aliantei Nord Atlantice, dar si pentru ca au participat la mentinerea pacii.
Mereu solidar cu pensionarii
Diferitele solutii prin care social-democratii (foto 1) si-au rezolvat in timp problemele de imagine au vizat aspectele vietii sociale: cresterea pensiilor, protectia sociala, medicamente compensate, scaderea somajului, sunt tinta politicii cu care PSD iese pe piata electoratului romanesc. Deloc surprinzator, in Raportul celor 500 de zile, pesedistii au taxat dur nonsalanta cu care guvernarea de dreapta a pus pe plan secund problemele sociale.
-Dialog social aproape inexistent, vizibil doar in momentele de criza-, acuza social-democratii in raport, exemplificand cu grevele asistentilor medicali, cu protestele angajatilor CFR, dar si cu cerintele profesorilor. Pesedistii judeca aspru si modul in care s-a facut recalcularea pensiilor, precum si -abuzul- comis prin modificarea sistemului de compensare a medicamentelor. Sensibili in privinta programelor initiate in timpul guvernarii lor, pesedistii condamna guvernul Tariceanu ca defaimeaza -Cornul si laptele-, -400 de sali de sport-, -Venit minim garantat- etc.
Sanatatea, lasata pe mana unui contabil
Dupa 500 de zile de guvernare, PSD observa ca sistemul sanitar romanesc este in blocaj, si totul din cauza celor doi ministri liberali care si-au pus amprenta pe reforma din domeniul sanatatii. Eugen Nicolaescu si Mircea Cinteza, predecesorul sau, sunt gasiti vinovati de social-democrati pentru noul sistem de compensare a medicamentelor – unele medicamente au fost inlocuite cu altele, in functie de clientela politica si de grupurile de interese din jurul ministerului, acuza raportul PSD.
-Spitalele se afla la cota de avarie din cauza lipsei de produse de baza: spirt, ace, seringi, perfuzii, fese, iar medicina in spitale se transforma intr-una de transee-, mai noteaza realizatorii raportului. Cat despre legile sanatatii, PSD considera ca pachetul de legi, facut la repezeala, a fost aruncat pe piata pentru a -masca esecul- reformei in domeniu.
Sulfina Barbu, luata la bani marunti
Nici actiunile in domeniul protectiei mediului nu au fost trecute cu vederea de social-democrati. Acestia au facut un bilant al inundatiilor si au tinut sa-i aminteasca ministrului Sulfina Barbu ca a obtinut un stegulet rosu din partea Comisiei Europene. -Cartonasul rosu acordat Romaniei de catre comisarul european pentru extindere in domeniul protectiei mediului, in luna august, a fost confirmat de steguletul rosu din Raportul de tara. Sanctiunile pe care Romania le va suporta daca nu se va conforma Directivei IPPC (referitoare la controlul integrat al poluarii) se vor ridica la sute de mii de euro pe zi, bani care trebuie sa fie platiti din bugetul de stat-, se arata in document.
Buba-bubelor, justitia
Desi se pot mandri cu pestii cei mari ai coruptiei, reprezentantii PSD nu s-au dat inapoi in a cataloga reformele in justitie mai mult decat -confuze-. Ministrul justitiei, Monica Macovei, este acuzata ca a furat in proportie de 95% planurile de reforma ale guvernarii social-democrate si ca a reusit sa bulverseze intreg sistemul judiciar. In acelasi timp, independenta procurorilor si drepturile Consiliului Superior al Magistraturii sunt puncte de care Macovei a incercat sa se descotoroseasca, dupa cum arata raportul PSD. -Consiliul Superior al Magistraturii este adus la stadiul de instanta <decorativa> in fruntea sistemului judiciar-, acuza PSD, amintind de legile modificate in parlament, dar mai ales de ordonantele DNA. -O parte considerabila a senatorilor coalitiei de dreapta au votat impotriva reformei Macovei, din cauza ambiguitatilor sale si restrangerii independentei justitiei-, se mai precizeaza in raport, precizandu-se ca in cazul dosarelor instrumentate de DNA nu s-au inregistrat rezultate concrete.
Politica externa, 100% basesciana
In privinta politicii externe, pesedistii sustin ca -doctrina Basescu- a creat o combinatie periculoasa de idei vechi, care a dus la o politica externa unidimensionala si unidirectionala. -Intr-o tara membra NATO, in care presedintele si-a propus sa creeze axa Washington – Londra – Bucuresti, nu exista un secretar de stat responsabil pentru problematica NATO, dar exista unul pentru francofonie, Cristian Preda-, se mai sesizeaza in raport, adaugandu-se ca obiectivul presedintelui este cel de a instaura in Romania un regim de putere pesonala.
Educatia – remaniere pe criterii politice
PSD il acuza pe ministrul educatiei, Mihail Hardau, ca i-a inlocuit pe inspectorii, pe directorii si pe functionarii publici din minister pe criterii strict politice. -Schimbarile politice operate cu patima inca din primele luni au transformat obiectivul <depolitizarii> din programul de guvernare in politizare cu performante maxime-. PSD il acuza pe Hardau ca nu a continuat nici unul dintre proiectele mostenite de la PSD, acestea fiind informatizarea, reabilitarea scolilor, dezvoltarea invatamantului rural, reabilitarea caminelor studentesti, modernizarea invatamantului liceal tehnologic si a scolilor de arte si meserii, microbuze pentru transportul scolar, bani pentru calculatoare, rechizite gratuite pentru elevii cu probleme sociale si mobilier scolar.
Seres si grupurile de interese
PSD aseaza industria -intre indiferenta si iresponsabilitate-. Contra-raportul principalului partid de opozitie acuza ministerul condus de Codrut Seres de faptul ca preturile la gazele naturale si la energia electrica au fost dublate in doar un singur an. Pesedistii critica amatorismul guvernarii in probleme precum sistemul centralizat de termoficare, politica fiscala si politizarea institutiilor si societatilor comerciale cu capital de stat. Analiza PSD constata ca -s-a inregistrat influenta accentuata a politicului asupra managementului energetic-, problema care a determinat slabirea sistemului energetic national si -castiguri pentru firme apartinand unor grupuri de interese interne si externe-.
Agricultura -aviara-
PSD critica in raport faptul ca politica agricola a ministrului Gheorghe Flutur a influentat negativ balanta comerciala cu produse agroalimentare. Potrivit analizei, acordarea subventiilor prin bonuri valorice (cupoane) in anul 2005 a fost un esec total al Ministerului Agriculturii, interesele de grup fiind principalul motiv pentru care sectorul de imbunatatiri funciare a fost distrus. PSD il acuza pe Flutur ca Raportul de monitorizare din mai 2006 al Comisiei Europene este cel mai critic raport pentru agricultura din ultimii 3 ani, criticand de asemenea ministerul ca nu a sprijinit valorificarea productiei agricole autohtone. Pesedistii nu au uitat nici de criza gripei aviare, taxand lipsa de reactie a autoritatilor. -Combaterea gripei aviare se face in mod pompieristic, haotic, fara o strategie guvernamentala-, se arata in document.
Dobre – ministrul trei nule
PSD a -laudat- si transporturile, oferindu-i ministrului Gheorghe Dobre numele de -ministrul trei nule, adica nul la transporturi, nul la infrastructura, nul la turism. In -raportul negru- pesedistii acuza lipsa de strategie a Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicarii si acuza guvernul pentru faptul ca IMM-urile au fost abandonate aproape in totalitate, -beneficiind sporadic de o atentie fugitiva-. Referitor la piata bursiera, PSD crede ca Romania a inregistrat in cele 500 de zile pierderi semnificative de credibilitate in ochii investitorilor. In raport se arata ca unele dintre principalele motive ar fi sechestrarea unei parti a actiunilor Rompetrol cotate la bursa si permisiunea acordata firmei International Pharmaceutical Group sa vanda pe piata bursiera actiuni care faceau obiectul unui litigiu.
Cristian Parvulescu : -PSD are nevoie de mai mult pentru a reveni in sondaje-
Raportul critic al PSD va avea efectul maxim doar daca va fi urmat de o motiune de cenzura, dupa cum prezic analistii politici. Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu (foto 2), ne-a declarat ca -modul in care va fi perceput raportul depinde foarte mult de argumentele pe care PSD le va aduce- si ca aceasta actiune este una ce deschide un drum de monitorizare permanenta a guvernului. -Este un gen de monitorizare benefica. Astfel de rapoarte sunt de dorit mai des-, a sustinut Parvulescu. In acelasi timp, acesta a mentionat ca, in opinia sa, PSD ar putea depune in maxim doua saptamani o motiune de cenzura in parlament. -PSD nu a renuntat la ideea introducerii unei motiuni de cenzura. Cu toate acestea, PSD are nevoie de mai mult de un raport de genul acesta pentru a reveni in sondaje-, a incheiat analistul politic, care a precizat ca acest raport poate fi si rezultatul dorintei PSD de a lasa impresia ca guvernul din umbra functioneaza.
Sebastian Lazaroiu: -Se impune motiunea de cenzura-
In acelasi timp, sociologul Sebastian Lazaroiu (foto 3), director CURS, a precizat ca o actiune de acest gen din partea PSD este perfect justificata, dar ca -in general rapoartele trec relativ nebagate in seama-. -Acesta este rolul opozitiei. Trebuie sa sustina raportul, sa fie prezenti in presa, la televiziuni. Daca va fi doar o conferinta de presa in care sa-l prezinte, sigur va fi mediatizat pe moment si apoi trecut cu vederea-, a afirmat Lazaroiu. Si dupa parerea acestuia solutia cea mai adecvata care ar materializa la maxim raportul critic al PSD este motiunea de cenzura.
Guvernul din umbra primeste calificativ din partea puterii: -Foarte bine!-
Reprezentantii coalitiei sunt linistiti in privinta efectelor pe care le-ar putea avea Raportul de 500 de zile realizat de PSD. -Este o actiune tipica a opozitiei si este normal sa supraveghezi guvernul in acest mod. Foarte bine, foarte bine! Nu este deloc o idee rea-, ne-a declarat senatorul liberal Adrian Cioroianu (foto 4).
Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde (foto 5) a fost putin mai dur la adresa subiectivitatii exprimate de pesedisti in raport. -Guvernul din umbra a pierdut alegerile in 2004, asta nu inteleg reprezentantii PSD-, ne-a declarat pedistul. Desi recunoaste faptul ca, pe vremea cand era in opozitie, PD a intocmit -Cartea neagra a guvernarii PSD-, Frunzaverde a descoperit repede si diferentele dintre criticile social-democratilor la adresa actualei guvernari si perceptia PD asupra guvernarii trecute. -Laitmotivul raportului este ca exista intarzieri in ceea ce priveste reforma la momentul integrarii in Uniunea Europeana-, a explicat vicepresedintele PD, care a tinut sa aminteasca faptul ca -eram mult in urma Bulgariei- in momentul in care actuala coalitie a ajuns la putere.