Home Politic PSD infiinteaza noi localitati pentru -primarii de partid-

PSD infiinteaza noi localitati pentru -primarii de partid-

DISTRIBUIŢI

Cu cat mai multi primari, cu atat mai bine, pentru organizarea viitoarelor alegeri. Invocand respectarea programului de guvernare, prin -aplicarea unor politici rationale de dezvoltare si modernizare a localiatilor urbane si rurale-, peste noapte, PSD propune parlamentului un proiect de lege aprobat de executiv, prin care sa infiinteze noi localitati in 24 de judete, -guvernate- de primari delegati de PSD prin prefectii sai. Ca de obicei, presei nu i s-au pus la dispozitie proiectele de lege aprobate in sedinta de guvern, astfel incat nu se stie cu exactitate de cate noi localitati, si, implicit, de cati noi primari PSD este vorba, dar tinand cont de numarul mare de judete in care se deruleaza aceasta -strategie-, numarul lor poate ajunge chiar la 100. Se va invoca faptul ca aceste masuri s-au luat -in baza optiunii cetatenilor-, prin referendum, insa interesant este cum s-a trezit tocmai acum PSD sa puna in aplicare acest capitol al programului de guvernare si nu mai devreme, cand se puteau face alegeri locale pentru fiecare nou-infiintata localitate.

Prefectii vor numi oamenii potriviti la locul potrivit

In sedinta de guvern de joi, a fost aprobata infiintarea de comune noi, prin reorganizarea unor comune si a unui oras existente din judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui si Valcea. Desi nu a fost supus atentiei opiniei publice, in comunicatul de presa al guvernului se mentioneaza ca -proiectul de lege prezinta componenta si satele resedinte ale comunelor nou-infintate, precum si ale comunelor care rezulta in urma reorganizarii-. Un aspect important consta in aceea ca pana la constituirea, potrivit legii, a autoritatilor administratiei publice locale, in comunele infiintate, gestionarea activitatilor curente se asigura de cate doi delegati, cu atributii de primar si viceprimar, precum si de catre un secretar, numiti prin ordin al prefectului. Consiliile judetene si delegatii imputerniciti impreuna cu directiile generale judetene ale finantelor publice si consiliile locale ale comunelor si oraselor reorganizate vor repartiza veniturile si cheltuielile actualelor bugete ale acestora intre localitatile nou-infiintate si cele reorganizate.

-Se urmareste cresterea artificiala a numarului de primari PSD-


Presedintele Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, Ion Olteanu (PD), ne-a declarat, ieri, ca acest proiect de lege -nu urmareste nimic altceva decat cresterea artificiala a numarului de primari PSD-. -Noi am incercat, daca tot se vrea sa se infiinteze noi unitati administrative, ca primarii acestora sa fie alesi nu de prefecti, care sunt oameni numiti pe criterii politice, ci de consiliile judetene, unde coloratura politica nu este unica-, declara deputatul Ion Olteanu. In acelasi context, presedintele Comisiei parlamentare de administratie publica sustine ca -prin acest proiect de lege nu fac decat deservicii autoritatilor locale implicate in acest proces. Este vorba de impartirea unor comune care au un potential economic destul de mare, care va scadea in urma acestor <ciopartiri>-, sustine Olteanu. De asemenea, deputatul PD declara ca daca nu se vor lua in considerare amendamentele pe care le va propune Partidul Democrat, aceasta formatiune politica va vota impotriva proiectului de lege.

Europa ne recomanda sa facem administratie fara culoare politica

Proiectul de lege mai sus-mentionat este trimis spre aprobare parlamentului, in timp ce reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti apreciaza ca, in Romania, reforma administratiei trebuie sa aiba drept rezultat -un sistem functional, cu oameni bine pregatiti, care sa lase in spate politica-. Vorbitori din partea Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si ai Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa – prezenti la Sinaia, la conferinta internationala -Descentralizarea in Romania – prezent si perspective- – au apreciat ca masurile de reforma luate in ce priveste administratia vizeaza un corp al functionarilor profesionist, care sa administreze eficient resursele existente. -Banii publici trebuie administrati din punct de vedere economic, nu politic-, a precizat unul dintre delegatii europeni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.