Nostalgia festivismului de tip comunist i-a cuprins din nou pe mai-marii Palatului Cotroceni si ai Palatului Victoria. Desi pionierii si utecistii nu mai sunt de actualitate, fostii nomenclaturisti se gandesc ca nu este rau sa reinvie o sarbatoare atat de draga lor. Este vorba, nici mai mult, nici mai putin, de fosta zi nationala a RS Romania, 23 august. Potrivit Mediafax, surse oficiale sustin ca -autoritatile statului intentioneaza sa organizeze ample manifestari in Bucuresti si in alte orase ale tarii pentru sarbatorirea zilei de 23 august-. Pentru a readuce in actualitate aceasta sarbatoare, -ganditorii- celor doua palate au gasit si un pretext din punctul lor de vedere bine intemeiat. Daca pe vremea lui Ceausescu se serba alungarea fascistilor din tara de catre fortele revolutionare comuniste, acum se va comemora 60 de ani -de la evenimentele din vara lui 1944-.
Pentru ca tacamul sa fie complet, la sarbatoare va fi invitat sa stea alaturi de zambitorul presedinte Iliescu si regele Mihai. -Principalele ceremonii vor avea loc in Bucuresti, la acestea urmand sa participe presedintele Ion Iliescu si alti oficiali. De asemenea, va fi invitat si regele Mihai, care a jucat un rol important la 23 august 1944-, au precizat aceleasi citate. De asemenea, acestea sustin ca autoritatile romane vor sa inscrie aceste manifestari in seria ceremoniilor care au avut loc in acest an in toata Europa, cum au fost cele organizate de Franta si Marea Britanie in Normandia, la 6 iunie, cand s-au implinit 60 de ani de la debarcarea Aliatilor.
De-a lungul timpului, actul de la 23 august 1944 a fost denumit in diferite feluri, de la o -intoarcere a armelor impotriva Germaniei hitleriste-, pana la -Revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista-. Actiunea din 23 august 1944 a fost o lovitura de stat necesara in acel moment din cauza puternicei ofensive sovietice, prin care regele Mihai l-a demis pe premierul Ion Antonescu, arestandu-l imediat. Armata si opozitia, condusa de Iuliu Maniu (PNT), si Dinu Bratianu (PNL), precum si comunistii, reprezentati de Lucretiu Patrascanu, au sprijinit actul regal. Acest eveniment a semnificat iesirea Romaniei din alianta cu Germania si continuarea luptei alaturi de armatele Natiunilor Unite.
Ziua de 23 august a fost pana in 1989 Ziua Nationala a Romaniei, fiind sarbatorita in fiecare an cu mare fast de autoritatile comuniste prin parade militare si manifestari pe stadioane. La aceste manifestari era glorificat fostul dictator Nicolae Ceausescu, iar propaganda comunista clama rolul hotarator al Partidului Comunist Roman in actul de la 23 august.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane