-Nu se pune problema ca PSD sa intre intr-un proiect politic cu Traian Basescu- a declarat ieri purtatorul de cuvant al social -democratilor, senatorul Cristian Diaconescu (FOTO 1). Senatorul PSD a acuzat faptul ca seful statului nu a tinut cont de rezultatul alegerilor din 2004 si a creat o majoritate artificiala. -Coalitia si-a pierdut capacitatea de a guverna din cauza crizelor dintre si din partidele care o compun-, a explicat el.
Cristian Diaconescu a anuntat ca PSD nu va vota legea Bugetului de Stat. Mai mult, purtatorul de cuvant al PSD a declarat ca partidul pe care il reprezinta nu a renuntat la ideea depunerii unei motiuni de cenzura care, in opinia sa, nu ar fi un gest -politicianist- , ci unul de responsabilitate, pentru ca -exista zone in care guvernul trebuie sanctionat- , intrucat -sunt prejudiciati milioane de romani.- La randul sau, presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat ca este prematur sa se spuna daca PSD va sprijini un guvern minoritar, dar ca o decizie in acest sens ar putea fi luata in cursul zilei de azi, la sedinta Biroului Permanent National. Mircea Geoana a calificat situatia actuala ca fiind de -criza politica- , in consecinta -scena politica este intr-o plina faza de reconfigurare-. Liderul PSD a conchis ca -PSD va avea un cuvant greu de spus in orice solutie la care se va putea ajunge.-
PD considera ca nu e o drama
Liderii democrati au considerat ca motivele invocate de conservatori pentru a argumenta iesirea de la guvernare sunt -demagogice-, la fel ca intregul parteneriat dintre PC si celelalte partide din coalitie. Potrivit presedintelui PD, Emil Boc (FOTO 2), formatiunea sa nu a avut niciodata sustinerea PC, la care s-ar fi asteptat, conform prevederilor din protocolul coalitiei. -Implicatiile politice ale iesirii PC de la guvernare vor fi discutate in Biroul Permanent National-, ce va avea loc astazi, a anuntat Boc.
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, s-a declarat linistit . -Nu este nicidecum o mare drama iesirea, in sfarsit, a PC de la guvernare, dupa foarte multe anunturi ale lor pe aceasta tema-, a reactionat Blaga. Democratul a apreciat ca -oricum, coalitia nu mai avea majoritate- in Senat inca de la mijlocul anului trecut, astfel ca -lucrurile nu se pot inrautati mai mult decat sunt acum-.
PNL, nevoit sa accepte perspectiva unor algeri anticipate
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a recunoscut ca liberalii vor fi nevoiti sa accepte organizarea unor alegeri anticipate, desi au dezaprobat aceasta varianta pana acum. -Conservatorii isi argumenteaza gestul lor politic prin atacurile repetate ale PD si ale lui Traian Basescu. Probabil ca argumentatia este indreptatita, dar aceasta nu face decat sa dea apa la moara democratilor, care vor alegeri anticipate-, a indicat Vosganian -golurile- din strategia PC.
O pozitie similara a adoptat si ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu (FOTO 3). -Daca intr-adevar vom constata ca nu va trece bugetul pe 2007, evident ca intram in alegeri anticipate, ne gandim la alte solutii, la alte majoritati si mergem pe varianta aceasta. Daca se va introduce o motiune de cenzura si vom vedea ca Guvernul nu are necesarul de voturi : OK, nicio problema-, a sustinut Iorgulescu.
Platformistii au aplaudat, apoi s-au gandit ca e o gluma proasta
Vestea ca PC va iesi de la guvernare a fost anuntata de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, cu ocazia lansarii platformei liberale de la Suceva. Liberalii prezenti la manifestatie au aplaudat la auzul vestii, dar apoi au privit cu moderatie implicatiile pe care le aduce decizia conservatorilor. Potrivit initiatorului platformei, Theodor Stolojan, iesirea de la guvernare a PC vine dupa ce formatiunea lui Dan Voiculescu a adunat o serie de nemultumiri. -Nu de ieri, de azi, PC foloseste aceasta manipulare, sigur, avand anumite nemultumiri-, a sustinut Stolojan. El a marturisit ca primul gand care i-a trecut prin minte odata ce a auzit stirea a fost ca -este a saptea oara cand PC face un anunt de acest fel-.
-Se contureaza o anumita strategie, dorinta PNL de a exercita o guvernare fara sprijinul initial parlamentar, prin intelegeri punctuale cu PC si PSD pentru diferite proiecte de acte normative-, a declarat Stolojan. Pe de alta parte, Valeriu Stoica, co-initiator al platformei liberale, a sustinut ca iesirea de la guvernare a PC a constituit prima etapa din -strategia- liberalului Dinu Patriciu de a se apropia de PSD.
Marko Bela: Un act iresponsabil
UDMR nu este de acord cu decizia PC si considera ca optiunea conservatorilor este una iresponsabila. -Dupa parerea mea, noi am fi avut obligatia sa mergem impreuna, cel putin pana in 1 ianuarie 2007, cand vom intra in Uniunea Europeana. Deci a crea, inainte de aceasta data, o anumita situatie de criza este un act iresponsabil. In acelasi timp, in opinia mea, intr-adevar, PC de mult n-a mai fost in coalitie si ei de fiecare data au votat in parlament dupa propria lor decizie-, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela (FOTO 4).