Strategia grupării din PSD aflată în prezent la conducere este pe cale să arunce partidul pentru următorii șapte ani în afara cercului de putere. Momentul penibil în care Mircea Geoană țopăia ridicol, ca un copil, bucuråndu-se de o iluzie care s-a spulberat la primul contact cu realitatea, pare să le fi întunecat mințile. Doar așa se explică afirmațiile categorice ale Mircea Geoană, Liviu Dragnea, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc și Marian Vanghelie, care exclud orice apropiere de PD-L, partid care are în acest moment toate atuurile pentru a numi viitorul prim-ministru. Întrebat de ziariști cum comentează declarațiile colegilor săi de partid, care, după ce au înțeles că au pierdut alegerile prezidențiale, au afirmat că nu exclud o susținere în Parlament a unui guvern minoritar PD-L, Geoană, din sferele înalte în care s-a cocoțat în ultima vreme, a dat un răspuns demn de porecla dată de Iliescu: „Haideți să lăsăm glumele la o parte“. Aceasta este atitudinea echipei aflate acum la conducerea PSD, oameni ce privesc în acest moment exclusiv la interesele lor conjucturale.
Ce se întåmplă cu partidul, cum vor reuși să țină aproape oamenii din țară dezamăgiți de rezultatele obținute de candidatul social-democrat, grație echipei de sfătuitori din jurul său, nu reprezintă o prioritate pentru Geoană &Co.
În aceste condiții, în care liderii PSD continuă să manifeste aceeași atitudine de respingere fără echivoc a oricărei forme de colaborare cu PD-L și cu președintele reales Traian Băsescu, cel mai puternic partid de stånga din Romånia trebuie să se pregătească pentru o perioadă de opoziție de șapte ani. De ce? E simplu de explicat. În acest moment, PD-L și Traian Băsescu au toți așii în månecă, și dacă liderii PSD și PNL vor ține în continuare coada pe sus, se vor găsi suficienți doritori care să asigure în Parlament majoritatea necesară unui guvern majoritar PD-L, cu nuanțe udemeriste. Interesant este cum le vor explica Geoană și Hrebenciuc pesediștilor din teritoriu că, după ce i-a scos de la guvernare cu promisiunea revenirii rapide pe cai mai mari, acum trebuie să stea șapte ani în opoziție.
Fără să luăm în calcul soluția alegerilor anticipate, în Romånia vor avea loc alegeri parlamentare la termen peste trei ani, moment în care la Cotroceni va fi tot Traian Băsescu. Acesta va numi premierul și acum, și peste trei ani, pentru că așa scrie în Constituție. În condițiile în care orgoliile și strategia sinucigașă a lui Hrebe, Dragnea și Nica, sosită de la Moscova, via Cozmin Gușă, va ține departe PSD de orice colaborare cu democrat-liberalii, e clar că Băsescu va face tot ce stă în puterile sale constituționale pentru a-i ține pe social-democrați departe de putere, de influență și, bineînțeles, de resurse. În final, totul se reduce la resurse. Primarii social-democrați au nevoie de bani de la guvern pentru a-și onora promisiunile făcute oamenilor care i-au ales și cărora le-au promis drumuri, canalizare, apă, gaze etc. Fără lobby în executiv, fondurile ar putea ajunge mai greu la reprezentanții social-democrați din țară, perspectivă extrem de neplăcută pentru PSD. Sau cine știe. Poate Geoană a primit promisiuni de la Moscova, în nenumăratele sale vizite din ultima perioadă, că, indiferent de rezultate, va avea acces la conducta de ruble a Rusiei.
Rușii, supărați pe Băsescu
De altfel, victoria lui Băsescu a picat greu la stomac liderilor de la Moscova care, potrivit analiștilor americani de la Stratfor, îl consideră pe președintele de la București principalul inamic al Kremlinului în Balcani.
Purtătorul de cuvånt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat ieri că „în confruntarea cu rivalii săi politici, el (Băsescu n.r.) a încercat să joace «cartea Rusiei»“ și să acuze Moscova de tentativă de implicare în afacerile interne.
„Este evident că astfel de declarații absurde nu pot decåt să afecteze dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale“, a comentat Nesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
Președintele Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămånă, în replică la o declarație a ambasadorului Rusiei la București, că se vede nevoit să îl atenționeze că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece și că nu se mai pot face „centre de influență în politica romånească“ sau, dacă se vor face, vor fi „retezate“.
Băsescu s-a referit la o declarație a ambasadorului Rusiei la București, Aleksandr Ciurilin, care a spus că Războiul Rece s-a încheiat, în contextul în care a fost întrebat despre dezbaterea creată în legătură cu vizita neoficială la Moscova a lui Mircea Geoană. El a subliniat totodată că Rusia nu dorește să se implice în campania electorală din Romånia.
Pesediști și pesediști
Atitudinea superioară a găștii Geoană-Hrebe-Nica-Dragnea-Gușă nu este privită cu ochi buni de pesediștii care cred că PSD trebuie să existe și să funcționeze și după 6 decembrie. Fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea, a declarat că nu există șanse pentru invalidarea alegerilor și că principala responsabilitate pentru eșec aparține lui Hrebeciuc, cel alintat duios de colegi „Javra“. „Ce știe Hrebenciuc? El n-a mai coordonat decåt o singură campanie, în 1992, dar atunci n-a cåștigat el alegerile, le-a cåștigat Ion Iliescu“, a declarat Mitrea. Iar Mitrea nu este singurul critic al echipei aflată la conducerea PSD, grație căreia partidul a ieșit și de la guvern și a pierdut și alegerile prezidențiale. Deși analiștii americani de la Stratfor anunțau o iarnă fierbine pentru Romånia, pe fondul disputelor între susținătorii lui Geoană și susținătorii lui Băsescu, există mari șanse ca fierbințeala să se manifeste doar la nivelul PSD, partid în care se ascut deja pe la colțuri cuțitele.