Dupa ce s-au batut cu pumnul in piept ca vor moderniza partidul, in urma esecului de la alegerile generale, pesedistii au demonstrat o data in plus ca nu sunt pregatiti pentru o reforma reala. In urma rezultatului dezastruos din toamna trecuta au ramas doar promisiunile de reforma ale unor lideri dezamagiti, pentru ca deocamdata in PSD nimeni si nimic nu pare a se misca din loc. O demonstreaza recentele alegeri organizate in teritoriu, la sfarsitul ultimelor doua saptamani, cand cei mai multi dintre presedintii de filiale au fost reconfirmati in functii.
Alegerea acelorasi figuri controversate in fruntea organizatiilor locale ale PSD nu face altceva decat sa demonstreze ca, pentru acest partid, a vorbi despre reforma reprezinta strict un exercitiu de imagine. Cu doua saptamani inaintea congresului, moment la care ar urma sa se modifice structura centrala de conducere, in teritoriu, baronii PSD s-au asigurat de continuitatea functiilor pe urmatorii ani.
De pilda, la modernizarea partidului ar trebui sa lucreze de acum inainte aceiasi Mazare de la Constanta, Boscodeala de la Buzau, Pupeza de la Bistrita, Sarbu de la Timisoara, Marza de la Suceava, Solcanu de la Iasi si Nita de la Brasov.
In conflict cu legea
Unii dintre cei reinstalati in fruntea organizatiilor locale au avut si inca au probleme cu legea. Radu Mazare, ales la Constanta cu 603 voturi pentru si doar cinci impotriva, este de cateva zile in atentia PNA care a descins la primarie si la Consiliul judetean pentru verificari. Liderul partidului de la Buzau, Constantin Boscodeala, reales si el in unanimitate, a fost implicat, luna trecuta, intr-un accident de circulatie, avand la acel moment o alcoolemie de 0,9 mg la mie.
Rezultate asteptate
Desi nu au fost semnificative ca numar, au existat si organizatii pentru sefia carora s-au inscris mai multi candidati. In acele cazuri insa, rezultatul a fost absolut previzibil. La Dolj, de exemplu, cele mai multe voturi le-a primit deputatul Ion Calin, fata de cei doi contracandidati, Antonie Solomon si Eugen Georgescu. La fel, la Bistrita, Viorel Pupeza a obtinut 196 de voturi, in timp ce contracandidatii sai, Pavel Lorintiu si Gheorghe Pop, au primit doar 13, respectiv 83 de voturi. Mihai Bar a iesit invingator la Bihor, fiind preferat de cei mai multi dintre colegii sai, in timp ce, la Botosani, Constantin Contac a obtinut nu mai putin de 283 de voturi pentru si numai opt impotriva.
Vacaroiu: -PSD a pierdut puterea si din cauza exagerarilor privind coruptii-
Dupa ce majoritatea filialelor isi repun in functii aceiasi oameni controversati, ale caror nume sunt implicate in multe scandaluri si afaceri dubioase, unul dintre liderii partidului iese public pentru a declara ca PSD a pierdut alegerile din cauza -exagerarilor privind coruptii-. Este parerea lui Nicolae Vacaroiu, vicepresedinte al PSD, care a adaugat ca acest lucru nu s-a petrecut intamplator, ci cu ajutorul presei. Asadar, mass-media este vinovata, in opinia lui Vacaroiu, pentru ca a dezvaluit actele de coruptie care-i au drept autori pe membrii acestui partid. -Au fost unele radiouri, televiziuni si ziare care au oferit prea multe informatii, ca lumea sa-si creeze imaginea ca in partid sunt oameni atat de corupti, ca nici nu au ce cauta. Nu este atat de adevarat, dar asta nu inseamna ca nu sunt si unele lucruri reale. Trebuie sa scapam de oamenii care vin si se lipesc de noi si-si cauta aici interesele proprii numai pentru a obtine o functie. Altfel, nu o sa mai obtinem nici macar pragul electoral de 5%-, a spus Vacaroiu. El s-a referit apoi la dezvaluirile pe care le fac actualii guvernanti cu privire la modul in care au fost cheltuiti banii publici, apreciind ca aceasta nu este decat o modalitate de a ascunde propriile greseli. -Actualii guvernanti isi spun ca, daca tot suntem la putere, e mai bine sa dam de mancat la presa, ca sa ne lase pe noi in pace-, a afirmat vicele PSD.