Home Politic PSD si-a schimbat parul…

PSD si-a schimbat parul…

DISTRIBUIŢI

Dizolvarea Delegatiei Permanente a PSD, anuntata sambata de presedintele Adrian Nastase, este o decizie care vizeaza doar rezolvarea problemelor de -imagine- ale partidului de guvernamant. Prin ea s-a urmarit transmiterea semnalului ca liderii partidului -au inteles mesajul electoratului- si sunt gata sa-l transpuna in realitate. De asemenea, se poate spune ca masura a avut si scopul de a mai scadea nivelul presiunii care apasa asupra partidului dupa -socul- pe care l-a avut la aflarea rezultatelor de la alegerile locale. Astfel, desi prin aceasta decizie se pare ca -greii- partidului au fost -sanctionati- pentru esecul de la -locale- prin tragerea lor pe linie moarta, aceasta este doar o aparenta. Chiar daca si-au pierdut functiile prin -autosuspendarea Delegatiei Permanente-, acestia nu au fost -eliminati- definitiv din cadrul structurilor decizionale ale PSD. Una dintre acestea, si cea mai importanta, de altfel, este Biroul Executiv Central al partidului unde acestia, din postura de simpli membri, vor continua sa -faca cartile-.

Potrivit statutului PSD, Biroul Executiv Central este principalul -motor- al partidului de guvernamant, el coordonand intreaga activitate executiva a partidului intre sedintele Consiliului National.

Membrii Biroului Executiv Central se ocupa, printre altele, de orientarea activitatilor grupurilor parlamentare, se pronunta asupra propunerilor de dizolvare a consiliilor sau a biroului organizatiilor teritoriale si negociaza aliante politice, precum si comasarea prin fuziune sau absorbtie cu alte partide politice sau formatiuni politice. De asemenea, in atributiile biroului intra administrarea patrimoniului partidului; infiintarea si coordonarea organelor de lucru in problemele de doctrina, program si strategii electorale; coordonarea grupurilor de analiza a situatiei politice, economice si sociale, interne si internationale.

Liderii PSD aflati in Biroul Executiv Central sunt cei care conduc operativ campaniile electorale ale PSD pentru alegerile prezidentiale, parlamentare si locale. Tot ei confirma listele de candidati pentru alegerile parlamentare, pe baza propunerilor de candidaturi formulate de consiliile organizatiilor judetene sau al organizatiei municipiului Bucuresti si poate face si unele propuneri proprii de candidaturi. De asemenea, acestia confirma propunerile de candidati pentru organele administratiei publice locale in functiile de presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene administrative, de primari ai municipiilor si sectoarelor, de primar general al municipiului Bucuresti, precum si in functiile de prefect si subprefect.

Totodata, Biroul Executiv Central confirma conducerile grupurilor parlamentare, candidatii PSD pentru birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor si pentru conducerea comisiilor permanente ale acestora.

Reforma… care reforma?

Prin urmare, se poate vedea ca adevarata forta se afla in mana membrilor Biroului Executiv al Partidului. Rolul Delegatiei Permanente recent autosuspendate era de a gestiona problemele curente si reprezenta -puterea- in PSD in masura in care liderii care aveau un cuvant de spus in partid faceau parte din aceasta structura. Pentru ca era nevoie de -semnalul schimbarii-, principalii lideri PSD au acceptat autosuspendarea Delegatiei, fiind constienti de faptul ca isi vor pastra influenta in partid in virtutea functiilor detinute in cadrul Biroului Executiv Central. Aceasta explica si -votul unanim- pe care l-a inregistrat propunerea de desfiintare a Delegatiei Permanente, precum si faptul ca nici unul dintre principalii actori ai PSD nu s-a revoltat impotriva acestei masuri, mai ales ca ea se pare ca nici macar nu este statutara. De asemenea, trebuie spus ca deciziile importante ale Delegatiei Permanente referitoare la alegeri sau alte evenimente deosebite din viata partidului de guvernamant nu se pot considera corecte decat daca primesc si votul Biroului Executiv Central. Prin urmare, daca s-ar fi dorit cu adevarat o reforma importanta si de substanta, conducerea PSD ar fi trebuit sa-si asume autodizolvarea sau autosuspendarea chiar a acestuia.

Biroul din -paie-

Biroul de coordonare care va avea sarcina de a repune partidul pe picioare este format din Titus Corlatean, purtator de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, reprezentant al guvernului in noua echipa de coordonare, Zamfir Dumitrescu – din Bucuresti -, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Gheorghe Nechita – din Iasi -, primarul municipiului, Dan Nica – din Galati, Gabriel Oprea – Ilfov, Rovana Plumb – Bucuresti, Ioan Rus – Cluj, Ioan Sasu – Bucuresti, Ilie Sarbu – Timis, Marian Sarbu, de la sindicate, Ion Stan – Dambovita. Dupa cum se poate observa, in afara primului-ministru, a fostului ministru de interne si cel al agriculturii, despre restul nu se poate spune ca sunt -autoritati- ale partidului. Cine ar asculta de Ion Stan sau de Rovana Plumb? De asemenea, trebuie spus ca oricat de executiv se doreste el, acest birou va trebui sa tina cont de Biroul Executiv Central. Atata timp cat acesta exista, rolul de coordonare a activitatilor executive importante ale partidului ii revine, asa cum am aratat. In caz contrar, deciziile ar fi nestatutare. Totodata, luand locul Delegatiei Permanente care, potrivit statutului, se instituie de catre Biroul Executiv Central, aceasta noua structura, fie si provizorie, ar trebui sa fie in relatie directa cu biroul in cauza. Cu alte cuvinte, desi se va ocupa de liste electorale sau strategii, ultimul cuvant il va avea Biroul Executiv Central, adica -greii- partidului.

Caseta

Dan Ioan Popescu: -Nu consider ca am lasat partidul pe mana lui Corlatean-

-Nu consider ca am lasat partidul pe mana lui Corlatean (n.r. – purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean), fata de care am o parere foarte buna-, a spus Dan Ioan Popescu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. El a recunoscut, totodata, ca structurile de conducere a PSD -au fost, poate, stufoase si ineficiente- si a precizat ca deciziile anuntate, sambata, de premierul Adrian Nastase au in vedere -eficientizarea activitatii- partidului. Popescu s-a pronuntat, totodata, pentru evitarea utilizarii termenului de -autodizolvare- a Delegatiei Permanente a PSD. -Cuvantul autodizolvare eu nu l-am remarcat in interventia lui Adrian Nastase. Ceea ce am inteles eu a fost ca, pana la Congresul din luna august, isi inceteaza activitatea Delegatia Permanenta-, a spus Dan Ioan Popescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.