Ce au în comun PSD și PD-L, acum că se apropie scrutinul pentru alegerile locale? Un interes "natural" pentru adoptarea unor măsuri populiste, dar cu mare impact în rândul cetățenilor. Un exemplu îl constituie opoziția exprimată de cele două partide față de taxa de primă înmatriculare promovată de Cabinetul Tăriceanu II. Demersul este justificabil doar din perspectiva în care PSD și PD-L au în comun poziția de partide aflate în Opoziție. Altfel, deși își transmit săgeți și critică "duplicitatea" PD-L în privința taxei auto de primă înmatriculare, social-democrații susțin pentru prima oară o moțiune a PD-L, ca încununare a unor demersuri populiste exprimate până acum separat de cele două partide.
Surpriza o reprezintă decizia inopinată luată de PSD în cadrul ședinței de conducere privind susținerea moțiunii PD-L legate de taxa auto, la Camera Deputaților. Lipsit de entuziasm, liderul social-democrat, Mircea Geoană, a anunțat că PSD și-a delegat deputații să voteze "pentru" moțiunea PD-L. "În pofida stilului demagogic cu care acest partid ne-a obișnuit, am instructat deputații noștri să voteze în favoarea acestei moțiuni", a susținut Geoană.
Dezbateri
Încă de la primele semne oferite de Guvern privind introducerea unei taxe de primă înmatriculare, PSD a încercat să se evidențieze cu măsuri populiste de contracarare a acestei inițiative. Inițial, social-democrații au vorbit despre o moțiune, apoi au transformat-o într-un proiect legislativ depus la Senat. Simultan, PD-L își cerea partea sa din imaginea de partid ce luptă cu taxele nejustificate introduse de Guvern. De la un proiect de lege, democrat-liberalii au ajuns, în sens invers, la o moțiune dezbătută ieri la Camera Deputaților, privind aceeași taxă auto.