Home Politic PSD si PRM si-au dat mana pentru acoperirea fostilor securisti

PSD si PRM si-au dat mana pentru acoperirea fostilor securisti

DISTRIBUIŢI

Cu binecuvantarea senatorului Ion Predescu, PSD si PRM si-au dat mana pentru a apara in continuare confidentialitatea fostilor securisti acuzati ca au facut politie politica in Romania. Decizia comisiilor juridice de a sustine raportul Predescu a starnit numeroase critici atat la nivelul partidelor de opozitie, cat si in randul membrilor Colegiului, care acuza trioul Onisoru-Gheorghe-Buchet de blocare a accesului la arhivele securitatii. Vicepresedintele PNTCD Ticu Dumitrescu, invitat de PSD in fruntea Colegiului, ne-a declarat ieri ca votul comisiilor arata practic faptul ca actuala putere confisca CNSAS. La randul lor, liberalii si democratii au acuzat PSD de despotism si au subliniat ca sunt gata sa sesizeze si forurile europene in legatura cu aceste abuzuri.

PSD si PRM si-au dat mana pentru a apara in continuare confidentialitatea fostilor securistilor acuzati ca au facut politie politica in Romania. Prietenia de conjunctura dintre partidul lui C.V. Tudor si Adrian Nastase va duce probabil, in cel mai scurt timp, la dizolvarea actualei conduceri a CNSAS si la instaurarea temporata a trioului Onisoru-Gheorghe-Buchet, acuzat de ceilalti membri ai Colegiului ca impiedica cu buna stiinta deconspirarea fostilor securisti. Votul din comisiile juridice al parlamentului a demonstrat o data in plus ca declaratiile presedintelui PSD privind necesitatea aflarii adevarului despre fosta Securitate, participarea la lantul uman din jurul Palatului Parlamentului si invitarea, in mod surprinzator, a lui Ticu Dumitrescu in fruntea Colegiului nu au fost altceva decat simple exercitii de retorica si de imagine. Decizia comisiilor l-a nemultumit profund pe Ticu Dumitrescu, el interpretand votul PSD ca pe un refuz al conditiilor puse pentru a accepta colaborarea cu actuala putere.

-Daca au crezut ca mi-au intins o capcana, au cazut ei in ea…-

Declaratia apartine vicepresedintelui PNTCD Ticu Dumitrescu, curtat intens in ultima vreme de conducerea PSD pentru a ocupa functia de presedinte al Colegiului, pentru a spala obrazul patat al puterii in scandalul de la CNSAS.

Liderul taranist sustine ca PSD a confiscat CNSAS, dovada cea mai clara in acest sens fiind votul din comisiile juridice care demonstreaza ca puterea nu ia in calcul conditiile puse de el pentru a accepta propunerea de colaborare facuta de partidul de guvernamant. Asa cum se stie, in setul de conditii puse de Ticu Dumitrescu pentru PSD se afla la loc de cinste tocmai schimbarea trioului Onisoru-Gheorghe-Buchet, prin votul democratic al Colegiului. Or, votul din comisii dizolva Colegiul, instaurand un interimat format tot din cei trei membri contestati.

Onisoru – interesat mai mult de sediu decat de dosare

Presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru, s-a aratat preocupat mai mult de soarta sediului decat de cea a dosarelor. El le-a spus parlamentarilor ca una dintre problemele urgente ale CNSAS este faptul ca la sfarsitul lui martie expira contractul de inchiriere a sediului, pentru care statul plateste un miliard de lei lunar. De asemenea, el s-a plans ca, datorita -prietenilor- sai din CNSAS, a contractat -o boala grava-.

-Datorita unora dintre colegii mei, carora le multumesc si pe aceasta cale, am contractat o boala grava pe fond nervos-, a spus Onisoru, in fata parlamentarilor din Comisiile juridice.

El a precizat, dupa sedinta, ca s-a imbolnavit de psoriazis.

Destinul CNSAS se afla in acest moment in mainile parlamentului care, prin vot, va decide in final daca actualul Colegiu este dizolvat, asa cum doresc reprezentantii PSD si PRM.

Despotism marca Kiseleff

-Aceasta decizie este un atac la democratie-, a apreciat deputatul Emil Boc faptul ca parlamentarii din comisiile juridice au aprobat raportul -Predescu- de revocare a CNSAS in absenta opozitiei. Decizia luata de PSD cu ajutorul PRM lasa conducerea Colegiului in mana PSD, interimatul fiind asigurat de actuala conducere: Gheorghe Onisoru, Mihai Gheorghe si Constantin Buchet.

Boc a precizat ca solidaritatea pesedisto-peremista, care a avut efect de data aceasta, este generata de interese diferite: -PRM urmareste desfiintarea institutiei, iar PSD vrea sa decida cine trebuie sa fie deconspirat si cine nu-, dupa care i-a acuzat pe pesedisti de despotism. -Constituirea de comisii bolsevice in care oamenii se ghideaza dupa principiul cine nu este cu noi este impotriva noastra este caracteristica a statului despotic, iar nu celui democratic-, a precizat el. In virtutea ultimelor colaborari, deputatul democrat a tinut sa-i felicite pe cei din PRM, care -au dat dovada de consecventa inca de la inceputul scandalului. Au dovedit ca au coloana vertebrala-. El nu a manifestat insa aceeasi indulgenta si fata de cei din PSD, pe care i-a acuzat de ipocrizie: -Dupa ce au participat la lantul uman, decid acum dizolvarea Colegiului-. La randul sau, deputatul liberal Cornel Stirbet a catalogat toata situatia drept o -mascarada-. El l-a acuzat pe Onisoru ca a instrumentat toata aceasta criza dupa ce a discutat cu cei care se tem sa nu fie deconspirati.

Opozitia ameninta cu Europa

Atat liberalii, cat si democratii se indoiesc ca vor reusi sa intoarca din drum decizia de dizolvare a Colegiului pe cale parlamentara. Deputatul Emil Boc a precizat totusi ca vor face uz de toate resursele parlamentare necesare in acest scop. Stirbet insa nu vede procedura parlamentara ca pe o solutie: -Ma indoiesc ca vom reusi sa respingem in plen aceasta idee de revocare a Colegiului-.

Boc insa a amenintat ca o data cu epuizarea interventiilor parlamentare vor face cunoscut incidentul institutiilor internationale, precum Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara Europeana sau Parlamentul European.

UDMR se asaza de-a curmezisul

Presedintele UDMR, Marko Bela, a criticat, ieri, raportul -Predescu-, care exprima dorinta puterii de a dizolva Colegiul CNSAS. -Sunt grave dificultati de functionare in aceasta institutie, dar aceasta problema nu poate fi rezolvata prin schimbarea fortata inainte de a expira mandatul-, a spus Marko. -N-am fost de acord si nu vom fi de acord ca prin votul parlamentului sa se puna capat unei institutii-, a adaugat presedintele UDMR. El a explicat ca solutia crizei din CNSAS poate fi gasita si fara astfel de masuri de forta majora.

Sperante desarte

Claudiu Secasiu, membru al Colegiului: -Aceasta decizie este un act politic. Raportul nu reprezinta o opinie partizana, iar concluziile nu le consider obiective. Girant al Colegiului ramane gruparea care i-a blocat activitatea in ultima perioada. Noi am trimis o scrisoare catre Birourile Permanente ale celor doua Camere, iar acum asteptam raspunsul. In acelasi timp, asteptam si votul parlamentului, pentru ca aceasta decizie trebuie validata in plen. Parlamentul mai are timp sa-si formeze o parere despre cauzele care au generat blocajul. Mai sper intr-o schimbare a deciziei in parlament-.

Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei: -Comisiile juridice au trecut precum cavaleria teutona peste firavele noastre proteste. Noi ne-am gandit sa organizam saptamana viitoare in parlament o intalnire intre reprezentantii organizatiilor care au sprijinit actiunea noastra pentru deconspirarea ofiterilor de securitate si reprezentanti ai grupurilor parlamentare. Contam pe resursele de intelepciune ale partidului de guvernamant care poate sa evite sa fie identificat de electorat cu mafia securistilor-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.