Dupa sase ore de dezbateri aprinse, membrii conducerii PSD au aprobat proiectul de restructurare a partidului propus de presedintele formatiunii, Adrian Nastase. S-a decis, astfel, o restrangere a Delegatiei Permanente care ar urma sa cuprinda, in principal, reprezentanti ai organizatiilor judetene si a municipiului Bucuresti, si nu doar ministri si parlamentari, ca pana acum. Nastase a precizat ca, in acest fel, se va asigura o separare a responsabilitatilor politice de cele administrative si legislative si, totodata, se va crea o structura politica pentru coordonarea si corelarea activitatilor de partid, guvernamentale, parlamentare si teritoriale. Prin urmare, din cei 22 de membri ai Delegatiei Permanente se va ajunge la un numar de cinci-sapte. -Dintre acestia vom avea un reprezentant al grupului ministerial si unul al parlamentului-, a precizat presedintele PSD. Toate aceste modificari vor fi adoptate de Congresul extraordinar al partidului, programat a avea loc in luna august. In cadrul acestui for va fi desemnat, potrivit lui Adrian Nastase, si candidatul PSD la Presedintia Romaniei.
Presedintele PSD a anuntat ca delegatiile permanente ale consiliilor judetene ale partidului vor analiza, pana la 5 iulie, rezultatele obtinute la alegerile locale, stabilind masurile necesare in functie de indeplinirea criteriilor de performanta stabilite anterior. Presedintii consiliilor organizatiilor de la judetele, municipiile, orasele si comunele care au inregistrat rezultate inferioare celor din anul 2000 vor fi nevoiti sa demisioneze din functiile respective. De asemenea, se asteapta demisia si de la primarii PSD de la municipiile resedinta de judet si de la sectoarele din Capitala care au pierdut alegerile.
Candidatii pentru alegerile din toamna vor fi nominalizati printr-o procedura de desemnare preliminara, ceea ce inseamna ca vor fi alesi de catre toti membrii de partid din judetele respective.
Delegatia Permanenta a mai decis, ieri, luarea de masuri in ceea ce priveste consolidarea identitatii si a strategiei politice in vederea accentuarii caracterului de centru-stanga. S-a hotarat initierea unor masuri pentru cresterea autonomiei de decizie a organizatiilor judetene si imbunatatirea comunicarii intre acestea si conducerea nationala.
Membrii conducerii PSD au inceput sa soseasca la sediul partidului din Ion Ionescu de la Brad imediat dupa ora 13.00. Toti au refuzat sa faca declartii, ei cautand sa scape de intrebarile insistente ale presei si sa intre cat mai repde in cladire. Daca unii aveau bunavointa ca macar sa salute ziaristii, altii mergeau cu capul plecat, ignorand cu desavarsire prezenta acestora, cum este cazul cazul lui Ioan Mircea Pascu sau a lui Mircea Geoana. Importanta discutiilor care urmau parea sa apese foarte tare pe umerii lui Alexandru Athanasiu, presedintele Consiliului National al PSD, ai vicepresedintelui Mihai Tanasescu sau ai colegului lor Ion Solcanu. Acestia au afisat o figura trista, preocupati fiind de deciziile care trebuiau a fi luate in cadrul sedintei. Un alt vicepresedinte, Sorin Oprescu, s-a plans jurnalistilor, nu de intalnirea cu sefii sai, ci de faptul ca o asistenta de la spital i-a lovit masina personala. -O tampita de asistenta mi-a lovit masina in parcarea de la spital-, a spus Oprescu, el inchizand in urma sa usa unui autoturism cu numarul BC 71 ADY. Doru Ioan Taracila a marturisit ca nu stie daca va fi dizolvata Delegatia Permanenta. La intrebarea cu privire la felul in care va arata viitoarea structura a conducerii partidului, Solcanu afirmand nervos: -Am eu aerul asta?!-.
Nastase, ultimul venit
Ultimul pe lista celor sositi ieri la sedinta a fost chiar presedintele PSD, Adrian Nastase. Acesta a coborat zambitor din masina, fara sa faca insa vreun comentariu. Pana la terminarea discutiillor, nici unul dintre liderii formatiunii de guvernamant nu a iesit din cladire. La un moment dat a circulat zvonul ca pesedistii ar putea sa faca o pauza in timpul discutiilor. Un alt zvon care s-a vehiculat era legat de decizia la care s-ar fi oprit conducerea PSD, referitoare la renuntarea din postul de vicepresedinte a acelor lideri care detin functii in guvern si parlament. Nimeni nu confirma insa vreo informatie. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a fost singurul care a iesit la un moment dat sa-i avertizeze pe ziaristi ca nu mai trebuie sa-i astepte in fata cladirii pe liderii partidului, pentru ca Adrian Nastase va fi prezent la ora stabilita – 17.00 – la celalalt sediu din Bulevardul Kiseleff, pentru a sustine o conferinta de presa. Promisiune neonorata insa de liderii PSD, ca si alta data.
Premierul a anuntat schimbari structurale
Inainte de debutul sedintei de ieri, surse din partidul de guvernamant vorbeau de posibilitatea modificarii structurii conducerii PSD, prin reducerea numarului de vicepresedinti ai partidului si prin desfiintarea postului de presedinte executiv.
Sursele citate au mai precizat ca nu este exclus ca la sedinta sa se ia o decizie radicala in sensul dizolvarii actualei Delegatii Permanente si alegerea unei noi conduceri, cu un numar redus de membri, intr-o sedinta ulterioara a Biroului Executiv Central.
Modificarile in structura conducerii PSD trebuie aprobate de Biroul Executiv Central si Consiliul National, care ar urma sa aiba loc in cursul lunii iulie.
La patru zile dupa turul doi al alegerilor locale, Nastase anunta ca in perioada urmatoare PSD pregateste o serie de schimbari pentru a-si creste sansele de a avea succes la alegerile generale, fara a preciza natura acestora.
Reglari de conturi interne
In aceeasi zi, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a amenintat ca va demisiona din aceasta functie, daca nu vor demisiona din functiile politice colegii sai care au realizat -contraperformante- la alegerile locale.
-Electoratul s-a schimbat, Romania s-a schimbat, trebuie sa ne schimbam si noi-, spunea, vinerea trecuta, Adrian Nastase, care considera -foarte clar- ca sistemul de organizare centrala a partidului nu mai corespunde actualei faze de evolutie a scenei politice. -Conducerea centrala este prea difuza, iar criteriile de performanta sunt prea vagi. Este nevoie de schimbarea structurii la varf. Nu ma refer la oameni, ma refer la sistemul de conducere. Avem nevoie de modernizarea sistemului de management. Stiu ca presa asteapta taieri de capete. Vom analiza cu atentie modul de organizare a partidului, nu <cazuri>-, a precizat liderul PSD.
Propuneri de regionalizare a politicii partidului
Duminica, Ioan Rus a anuntat ca PSD Cluj va propune Delegatiei Permanente un proiect de descentralizare si -calibrare regionala- a partidului de guvernamant si va sustine ca orice negociere privind Transilvania sa se faca la Cluj sau in oricare alt oras din zona. In replica, Octav Cozmanca a declarat ca pana acum nu se poate spune ca a existat in PSD o centralizare politica excesiva, aratand ca fiecare a avut autonomie in stabilirea strategiei pentru alegerile locale si nu a avut constrangeri in actiune.
Presedintele executiv, Octav Cozmanca, nu a exclus insa posibilitatea efectuarii unor modificari in structura Delegatiei Permanente, a secretarilor executivi, a departamentelor partidului si a Consiliului National.
Mai radical, vicepresedintele Victor Ponta a anuntat ca va propune Delegatiei Permanente reorganizarea structurilor de conducere ale PSD dupa modelul celor de la organizatia de tineret, fara functia de presedinte executiv si cu numar mai mic de vicepresedinti. In formula promovata de Ponta, vicepresedintii ar fi reprezentanti ai regiunilor tarii.