Lipsa unei majorități clare în Parlament a împins guvernul Tăriceanu la obediență față de adversarii politici. Amenințați fie cu moțiuni simple, fie cu moțiuni de cenzură, liberalii au fost nevoiți să accepte în repetate rânduri pretențiile PSD. Odată ce și-au văzut acceptate revendicările, social-democrații au renunțat brusc la depunerea moțiunilor. Ziua de miercuri a consemnat un nou "șantaj prietenesc" al PSD față de PNL.
Arme
Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că înființarea Companiei Naționale de Energie, fără consultarea Parlamentului, este un motiv de moțiune de cenzură. Totodată, vicepreședintele PSD Rodica Nassar i-a cerut demisia ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu, în caz contrar urmând să depună o moțiune simplă pe Sănătate.
Precedente
Este ultimul avertisment dintr-o serie lungă de amenințări ce au forțat Guvernul să joace cum îi dictează social-democrații. Rând pe rând, propunerile populiste ale PSD au fost acceptate de guvernul Tăriceanu, sub amenințarea cu moțiune de cenzură. Pe 28 iunie 2007, Camera Deputaților adopta moțiunea simplă a PSD pe agricultură, intitulată "4 milioane lei subvenție pentru fiecare hectar de teren arabil", cu 131 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" și 17 abțineri. Social-democrații nu s-au oprit însă aici. Pe 29 iunie 2007, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor, inițiat de PSD sub auspiciul unei noi moțiuni de cenzură la adresa Guvernului, stabilind creșterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 și la 45% de la 1 ianuarie 2009, cu toate că legea a primit inclusiv criticile Fondului Monetar Internațional. În urmă cu două săptămâni, vicepreședintele PSD Victor Ponta amenința Guvernul cu moțiune de cenzură în cazul în care șeful DNA, Daniel Morar, urma să fie menținut în funcție. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a nominalizat însă altă persoană în fruntea instituției, cu toate că Raportul Comisiei Europene pe Justiție cerea tocmai contrariul.