Home Politic PSDiștii care au lucrat numai la stat nu înțeleg mediul privat

PSDiștii care au lucrat numai la stat nu înțeleg mediul privat

DISTRIBUIŢI

Am o mătușă care trăiește într-un oraș mic unde s-a construit o făbricuță. Sunt 100 de angajați cu salariul minim. Mătușă-mea și unchiu-meu, fericiții, sunt printre ei. Tanti are 47 de ani, a fost laborantă de prin 1987, după care vânzătoare, apoi șomeră și acum muncește la fabrică. El a fost merceolog. Are și el liceul. Le dă și bonuri de masă, sunt super mulțumiți. Stau la casă, mai pun și legume în curte, mai cresc păsări, ce mai, gospodari! Au doi copii, mari deja, au rămas în București. I-a ținut cu greu la facultate. Îi mai ajută și pe ei că se descurcă greu. La jumătatea lunii noiembrie patronul i-a adunat pe muncitori și le-a spus: de la 1 ianuarie mă obligă statul să cresc salariile. Am întors-o pe toate părțile și nu pot să suport o creștere de 18.400 lei pe lună la salarii. Într-un an întreg aș avea cheltuieli în plus de 220,800 lei. Profitul pe primele 9 luni ale anului 2015 a fost de 123,000 de lei. Eu și cu soția suntem administratori și nu avem salarii. Muncim pentru dividende. Am hotărât să concediez 11 muncitori. Restul rămași vor face și munca celor plecați. Nu mai aveți voie să stați de vorbă la mașini ca să creștem productivitatea. Cine nu vrea să rămână să-mi spună în trei zile. Omul era supărat. Nimeni nu a spus că pleacă. Pe 2 decembrie au primit preavizele 11 dintre ei printre care și mătușă-mea. Anul acesta salariile îl costă 129.200 lei pe patron lunar. Dacă salariul minim crește pentru cei 89 de salariați rămași salariile cresc la 131.364 lei lunar.
Când ministrul de finanțe a anunțat că salariul nu va crește, patronul le-a spus oamenilor că-i va ține.
Ieri Liviu Dragnea a spus răspicat: că nu va accepta sub nicio formă ca salariul minim pe economie să nu fie mărit sau să se amâne la nesfârșit și a declarat că această măsură „Din ceea ce știm noi nu are impact bugetar. Nu stiu sa mai existe in sistemul bugetar salarii mai mici de 1200. Problema se pune pentru cei care muncesc in mediul privat”, a spus Dragnea.
Da, numai că micii întreprinzători chiar nu pot suporta o asemenea creștere. Există afaceri de familie care se vor închide iar întreprinzătorii vor trece în șomaj. Creșterea de salariu pe un an ar fi de 2208 lei pe salariat, cu tot cu taxele la stat. Multe firme nici nu au atât profit anual. O să vă întrebați de ce le mai țin. Pentru că patronii își iau cel puțin un salariu în familie din afacere dar o creștere obligatorie a salariului îi va închide.
‘Nu spunem, în acest moment, că va fi o creștere sau că nu va fi o creștere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea crește salariul minim în 2016 și ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivității firmelor românești, astfel încât acestea să fie nevoite să renunțe la o parte din salariați sau să-și reducă producția sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forței de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creșterea salariului minim îi poate afecta și pe noii intrați pe piața de muncă, pe tineri, sau pe angajații cu calificare redusă”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, potrivit paginii de Internet a instituției.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.