PSD+PUR = 0 schimbare. Asa se poate traduce mai simplu Uniunea dintre cele doua partide anuntata de presedintele social-democratilor, Adrian Nastase, in stilul carateristic: -La ei (nr – la Alianta) este PNL fara PD, cu minus, iar la noi este cu plus-, a argumentat Nastase gaselnita cu plusul din denumirea viitoarei aliante electorale dintre PSD si PUR.
In esenta, adunarea activistilor pesedisti cu cei umanisti este o operatiune cu un rezultat nul din punct de vedere al reformei politice pe care o invoca liderii celor doua partide. Reinnodarea legaturilor conjuncturale dintre cele doua partide aminteste de momentul 2000, cand umanistii si-au facut loc in parlament calare pe umerii pesedistilor, pe care i-au rasplatit pentru efortul lor cu depunerea la picioarele puterii a unui important trust de presa aflat in proprietatea presedintelui PUR. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult in acesti patru ani. Dupa o serie de incercari nereusite de racordare la un curent ideologic credibil, liderii umanisti au gasit salvarea de ultima ora tot pe spinarea pesedistilor. Nici moneda de schimb nu a suferit schimbari, chiar daca presedintele umanistilor, Dan Voiculescu, invoca recent ca zestre a PUR in alianta cu PSD voturile smulse de umanisti liberalilor. De ce ar fi voturile PUR de sorginte liberala si nu pesedista e greu de explicat, motiv pentru care si umanistii au trecut foarte repede peste acest episod.
Coabitarea PUR cu PSD pare sa fie de aceasta data mult mai dificila. In urma cu patru ani, victoria social-democratilor la alegerile generale era un fapt cert, iar prezenta unor oameni ai lui Voiculescu in parlament, pe fotoliile rezervate PSD, nu parea sa supere pe nimeni, in conditiile in care grosul ciolanelor de ros se afla in executiv, si nu in legislativ. Acum, lucrurile sunt in continua miscare, victoria PSD este din ce in ce mai nesigura, motiv pentru care refugiul cel mai bun pentru pesedisti devine in aceasta situatie parlamentul. Orice loc eligibil de deputat sau senator este vanat de ministri, parlamentari si oameni de afaceri care doresc sa-si asigure linistea urmatorilor patru ani in cazul in care, Doamne fereste, partidul lor de suflet si de portofel va pierde alegerile. Or, in aceste conditii, prezenta umanistilor pe listele PSD, intr-un numar chiar mai mare decat la alegerile precedente, pare sa arunce in aer armonia din partidul de guvernamant de care ne vorbea extrem de convingator, in ultima vreme, Adrian Nastase. Nemultumirile mocnite de la alegerile locale s-au amplificat o data cu cacealmaua de la preliminare si cu promisiunile facute umanistilor de a le oferi aproximativ 30 de locuri eligibile. Partidul lui Nastase sta practic pe o bomba cu ceas, programata sa explodeze, din nefericire, chiar in pragul alegerilor generale.
Aceasta pare sa fie imaginea -Noului PSD- promis electoratului in acest an de catre Adrian Nastase. Un partid foarte putin reformat, care ne propune sa-i votam in toamna pe aceiasi Nicolae Vacaroiu, Adrian Paunescu, Octav Cozmanca si Doru Ioan Taracila, in care baronii locali se misca in continuare precum pestii in apa, iata imaginea <noului PSD> cu care se mandreste ori de cate ori are ocazia Nastase. Daca la aceasta imagine il adaugam pe Ion Iliescu care se va intoarce victorios in fruntea PSD la finalul mandatului de la Cotroceni si alianta cu struto-camila umanista, vedem clar de ce plusul pus de Nastase intre partidul sau si PUR nu va da niciodata un rezultat pozitiv, cu atat mai putin in alegerile din toamna, asa cum isi doresc cei doi lideri.