Social-democratul Marian Oprisan a fost ieri scos din biroul sau de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, dupa ce consilierii PNL, PD, PC si PNG au hotarat suspendarea sa. Cum orice scandal politic se lasa cu acuzatii si cu divergente, nici Oprisan, nici cei care au convocat in graba o sedinta extraordinara pentru a-l decapita, nu sunt siguri daca pesedistul este oficial ramas in offside sau nu. Daca fostul sau actualul presedinte al CJ Vrancea sustine ca sedinta nu a fost convocata legal si se considera inca sef peste consilierii judeteni, cei care au decis sa-l suspende nu sunt siguri ca vor avea si castig de cauza in cazul in care Oprisan va ataca hotararea in instanta. -Conform celor intamplate sunt presedinte al Consiliului Judetean Vrancea de cateva ore, dar asteptam decizia justitiei-, a declarat ieri nou-numitul in locul lui Oprisan, liberalul Eduard Lambrino. Dupa intreg circul de la Vrancea, conducerea PSD a sarit in apararea reprezentantului sau si a anuntat ca va face toate demersurile in justitie pentru a se demonstra ca decizia nu este valida. Oprisan este al doilea baron al PSD mazilit de Alianta DA, dupa ce si Dan Vasile Constantin a fost inlaturat de la sefia CJ Neamt.
Marian Oprisan a fost inlaturat ieri de la sefia Consiliului Judetean Vrancea de catre consilierii PNL, PD, PNG si PC care s-au chinuit sa incropeasca o sedinta extraordinara. In absenta consilierilor PSD, a secretarului general al consiliului sau a inlocuitorului acestuia, cei 22 de membri ai CJ anti-PSD l-au numit pe liberalul Eduard Lambrino la sefia organismului. In ciuda incercarilor adversarilor sai, Oprisan nu se recunoaste suspendat si sustine ca sedinta extraordinara organizata pentru mazilirea sa nu a intrunit conditiile impuse de lege.
22 de consilieri judeteni din Vrancea, din totalul de 32, au votat ieri pentru suspendarea pesedistului Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ.
Acest lucru, in conditiile in care toti consilierii social-democrati au refuzat sa participe la sedinta extraordinara convocata de reprezentantii PNL, PD, PNG si PC si desfasurata intr-o sala a Ateneului Popular, deoarece Marian Oprisan a refuzat sa puna la dispozitie sala Consiliului Judetean. Motivul invocat de cei care au tinut mortis sa-l inlature pe actualul baron de Vrancea si redactat in proiectul de hotarare privind eliberarea lui Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ este o sanctiune, in conformitate cu statutul alesilor locali, datorata unor prejudicii aduse consiliului din cauza dosarelor la DNA. Consilierii locali prezenti la sedinta de ieri s-au gandit sa rezolve de tot situatia si au numit un alt personaj la conducerea CJ, de data aceasta liberal – Eduard Lambrino.
Oprisan nu se considera suspendat
-Decizia Consiliului Judetean nu este valida. Nu consider ca am fost inlaturat-, ne-a declarat pesedistul Marian Oprisan. Acesta a explicat ca sedinta extraordinara convocata ieri nu a intrunit conditiile legale, dupa parerea sa. -Dispozitia presedintelui pentru convocarea consiliului in sedinta extraordinara poate fi emisa doar <in cazuri exceptionale care necesita adoptarea de masuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor calamitatilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum si pentru apararea ordinii si linistii publice> (art. 106 alin. 2 Legea 215/2001). Proiectele de hotarare privind eliberarea din functie nu se incadreaza in conditiile exceptionale stabilite de lege-, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Oprisan. In acelasi document, pesedistul sustine ca sedinta avea nevoie de actul administrativ de convocare semnat de presedinte si ca suspendarea sa nu are o motivatie care se incadreaza in litera legii. -Oricum, aceasta mascarada a fost facuta exclusiv ca un joc de imagine, intrucat inclusiv respectivii consilieri sunt constienti ca demersul lor nu va putea fi confirmat niciodata de vreo instanta de judecata-, se mai precizeaza in comunicat.
PSD sare in apararea lui Oprisan
Reprezentantii PSD au sarit imediat in apararea colegului lor si au anuntat ca vor face toate demersurile in instanta pentru a contesta decizia Consiliului Judetean. -Vom ataca in instanta aceasta manopera a Aliantei PNL-PD-, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, care a acuzat ca asupra consilierilor judeteni provenind din PSD s-au facut presiuni si promisiuni materiale pentru ca acestia sa demisioneze din partid si sa se inscrie intr-unul din partidele coalitiei guvernamentale.
La randul sau, secretarul general al social-democratilor, Miron Mitrea, s-a plans ca -PSD a ramas izolat in Vrancea-. Oprisan este cunoscut si ca un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu si al predecesorului lui Tariceanu, Adrian Nastase.
Conflicte locale
Acuzatiile social-democratilor privind un joc politic facut de Alianta D.A. se bazeaza in principal pe conflictul pe care Marian Oprisan il are de ceva vreme cu deputatul liberal Nini Sapunaru. In acelasi timp, acuzatiile consilierilor PNL-PD-PNG-PC au ca baza faptul ca Oprisan a fost trimis in instanta, de catre procurorii anticoruptie, intr-un dosar si este anchetat de DNA, in alt dosar, ambele referitoare la deturnari de fonduri si folosirea functiei in scopuri personale.