– Ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, si ministrul sanatatii, Mircea Beuran, au demisionat, ieri, din functii, ca urmare a acuzatiilor de implicare in scandaluri de coruptie
– Conducerea PSD nu a recunoscut acuzatiile aduse celor trei ministri, afirmand ca acestia au demisionat pentru a nu afecta imaginea guvernului
– Presedintele Ion Iliescu a fost instiintat telefonic de catre primul-ministru despre demisiile celor trei, inaintea Delegatiei Permanente a PSD, si urma sa aiba o intrevedere cu Adrian Nastase in cursul dupa-amiezii de ieri. Palatul Cotroceni fusese parca luat prin surprindere de aceste
– Puwak, Mihailescu si Beuran au fost inlocuiti de negociatorul-sef cu UE, Vasile Puscas (interimar), directorul general al RA-APPS, Eugen Bejenariu, si ministrul controlului, Ionel Blanculescu (interimar)
– Cele trei demisii vin la doar cateva luni de la restructurarea guvernului. Practic, in foarte scurt timp, partidul de guvernamant a schimbat mai mult de jumatate din membrii Cabinetului
– Alianta PNL-PD considera ca demisiile din guvern sunt menite sa distraga atentia de la rezultatul referendumului
– Seful Corpului de Control al primului-ministru, Victor Ponta, spera ca ancheta in cazul Puwak va fi finalizata maine sau, cel mai tarziu, joi, aratand ca aceasta se desfasoara sub coordonarea directa a PNA
– Ionel Blanculescu a spus ca declara razboi mafiilor din Sanatate
Ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, ministrul pentru coordonarea secretariatului general al guvernului, Serban Mihailescu, si ministrul sanatatii, Mircea Beuran, au demisionat, ieri, din functii, ca urmare a acuzatiilor de implicare in scandaluri de coruptie. Ei au fost inlocuiti de Vasile Puscas (interimar), Eugen Bejenariu si Ionel Blanculescu (interimar).
Trei demisii -colegiale-
Pe fondul numeroaselor suspiciuni legate de fraudarea referendumului privind revizuirea Constitutiei si de slaba participare la vot, vestea demisiei celor trei ministri a fost surprinzatoare, chiar daca era asteptata. Premierul Adrian Nastase a prezentat-o, ieri, intr-o conferinta de presa a partidului, ca pe o -decizie de oportunitate-, luata dupa -mai multe convorbiri cu unii dintre colegi si in ambianta cea mai amicala si colegiala posibila-. Delegatia Permanenta a PSD a pus la dispozitia lui Mihailescu, Beuran si Puwak demisiile de onoare, fara a recunoaste vinovatia vreunuia dintre ei si motivand gestul prin dorinta acestora de a nu afecta imaginea guvernului. Nastase a declarat ca aceasta decizie este o parte a noii strategii de relansare a activitatii executivului, dupa adoptarea noii Constitutii, avand ca scop incheierea, in 2004, a capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana.
O criza guvernamentala amanata
Ideea -noii strategii- a guvernului nu este deloc noua. La inceputul acestei veri, PSD a lansat proiectul -O noua ofensiva politica-, din care revizuirea Constitutiei facea parte ca obiectiv de atins intre alte obiective, in nici un caz ca punct terminus. Dupa doi ani si jumatate in care nici un ministru nu a fost schimbat, tot la inceputul verii a avut loc o restructurare guvernamentala care, potrivit documentelor PSD, -nu a fost efectul unei crize la nivelul executivului, ci o decizie liber asumata-. Iata insa ca, la doar cateva luni dupa ce a schimbat cinci ministri, alti cativa fiind trecuti pe pozitia de -ministru delegat-, guvernul inlocuieste alti trei ministri, si nu prin -decizie liber asumata-, ci la presiunea opiniei publice. Practic, in cateva luni, partidul de guvernamant a schimbat mai mult de o jumatate din membrii cabinetului.
Nimic despre coruptie
Potrivit PSD, schimbarea ministrilor Puwak, Beuran si Mihailescu s-a datorat efectelor negative de imagine pe care scandalurile in care acestia sunt implicati le-ar fi putut avea asupra guvernului. Conducerea PSD nu a facut nici o legatura intre -remanierea- fortata a guvernului si lupta pe care acelasi guvern sustine ca o duce impotriva coruptiei, formuland toata problema in termeni de imagine. Inainte de anuntarea demisiilor celor trei ministri, comisarul european pentru buget si antifrauda, Michaele Schreyer, a declarat, la Palatul Parlamentului, ca ancheta privind acuzatiile aduse ministrului integrarii europene, Hildegard Puwak, se desfasoara sub coordonarea autoritatilor romane, pana la incheierea cercetarilor neputandu-se emite nici o judecata asupra acestui caz. La randul sau, seful Corpului de Control al primului-ministru, Victor Ponta, si-a exprimat speranta ca ancheta privind cazul Puwak sa fie finalizata miercuri sau cel mai tarziu joi, aratand ca aceasta se desfasoara sub coordonarea directa a PNA. Ancheta in acest caz, a spus Victor Ponta, a durat ceva mai mult timp deoarece este vorba de documente din strainatate, Oficiul de Lupta Antifrauda al UE (OLAF) si Corpul de Control al primului-ministru asistand doar PNA. Fostul ministru al sanatatii, Mircea Beuran, abia pus pe functie la restructurarea din vara a guvernului, este acuzat de plagiat si i-au fost retrase toate titlurile universitare. Fostul secretar general al guvernului, Serban Mihailescu, se afla la al doilea caz in care unul dintre colegii sai, aflati pe functii de executie, este acuzat de luare de mita.
Grija la imaginea inlocuitorilor
Efortul PSD de pastrare a imaginii guvernului, fara recunoasterea vinovatiei, este relevat si de modul in care au fost selectati inlocuitorii. Ministrul interimar al integrarii europene este actualul negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, ministrul interimar al sanatatii este ministrul controlului, Ionel Blanculescu, iar noul secretar general al guvernului, seful RAAPPS, Eugen Bejenariu. Desi sunt persoane noi pentru PSD, ele nu au fost prezentate in ideea ca, spre deosebire de cei inlocuiti, prezinta garantii de onorabilitate. Alegerea s-a facut pe criteriul apartenentei la structura, pentru a lasa impresia ca nu s-a intamplat mai nimic.
Din nou, oameni obisnuiti
Fostul ministru al sanatatii Mircea Beuran a declarat ca isi va continua activitatea ca medic: **Lucrurile vor intra pe un fagas normal, ma refer la cele financiare. Noi am identificat zonele care sunt susceptibile, iar cei care vor veni vor merge mai departe-. Referitor la situatia sa la Universitatea de Medicina si Farmacie **Carol Davila**, fostul ministru al sanatatii a spus ca atunci cand lucrurile se vor limpezi, va exista un dialog intre cele doua parti.
La randul sau, fostul secretar general al guvernului a spus ca demisia sa este motivata de -uzura psihica- determinata de -volumul si complexitatea problematicii gestionate-. Invocand si anumite probleme de sanatate, Mihailescu a declarat: -Trebuie sa recunosc ca recentele scandaluri din mass-media mi-au afectat imaginea, independent de faptul ca realitatea este cu totul alta-.
Angajatii secretariatului general vor fi controlati
Directorul RAAPPS, Eugen Bejenariu, propus luni de premierul Adrian Nastase sa preia conducerea Secretariatului General al Guvernului, in locul lui Serban Mihailescu, a declarat ca una dintre prioritatile sale, dupa numirea in functie, va fi analiza activitatii fiecarui functionar din cadrul SGG. -In ultimul an, aceasta structura guvernamentala s-a confruntat cu mai multe scandaluri de coruptie, in care au fost implicati functionari ai sai, fapt ce a determinat si demisia lui Serban Mihailescu-. Bejenariu a declarat ca a primit vestea nominalizarii sale in cursul diminetii in cadrul Delegatiei Permanente a PSD si ca nu se astepta la o astfel de propunere: -Nu m-am asteptat. Vreau sa ma reculeg, vreau sa ma mobilizez pentru a face treaba cat mai bine-. Noul ministru al integrarii europene, Vasile Puscas, nu a dorit sa comenteze demisia ministrului Puwak. El a spus ca va prelua mandatul de interimar, continuandu-si in acelasi timp munca de negociator cu UE. Ionel Blanculescu a declarat ca va continua sa lupte cu -mafia din sanatate-, luand apararea fostului ministru al sanatatii.
Cotroceniul, prins in ofsaid?
Presedintele Ion Iliescu a fost instiintat telefonic de catre primul-ministru despre demisiile ministrilor Beuran, Puwak si Mihailescu, inaintea Delegatiei Permanente a PSD, si urma sa aiba o intrevedere cu Adrian Nastase in cursul dupa-amiezii de ieri. Palatul Cotroceni fusese parca luat prin surprindere de aceste demisii. Consilierul prezidential Corina Cretu ceruse de la ziaristi date despre anuntul facut de premier cu privire la demisiile ministeriale. In plus, presedintele Iliescu a refuzat sa comenteze ultimele evenimente de la Palatul Victoria, afirmand ca este de datoria guvernului si a partidului sa judece aceasta chestiune. Intrebat daca Mircea Beuran se va reintoarce la Cotroceni in calitate de consilier pe probleme de sanatate, functie pe care a detinut-o inainte de a deveni ministru, seful statului a respins categoric aceasta varianta.