Home Politic Puterea poate pune stapanire pe Senat, prin vot uninominal

Puterea poate pune stapanire pe Senat, prin vot uninominal

DISTRIBUIŢI

ocietatea Academica din Romania (SAR) a folosit rezultatele ultimului sondaj CURS pentru a simula viitoarea structura a Senatului in varianta uninominala pura. In urma acestor calcule, SAR arata ca daca s-ar adopta propunerea PSD de vot uninominal majoritar, cu doar 42% din voturi, PSD ar castiga 62% din voturile in Senat. Alianta PNL-PD ar supravietui doar daca ar avea liste comune, dar ar ajunge exact la jumatate din ponderea PSD, in timp ce partidele fara concentrare majoritara in circumscriptii, deci partidele care nu obtin decat locul doi in orice circumscriptie, urbana, rurala sau intr-o anume regiune, nu ar intra deloc in parlament. PRM, daca ramane pe pozitia actuala, nr. 3 in toate circumscriptiile, nu ar obtine nici un mandat in Senat. UDMR ar reusi sa castige unde are majoritatea, Covasna, Harghita, partial Tg. Mures si Satu Mare. In rest, voturile pentru ei s-ar pierde. La fel s-ar pierde voturile romanilor din Covasna-Harghita.

O simulare cu rezultate ingrijoratoare

SAR a presupus existenta a doua circumscriptii in fiecare judet, una pe resedinta de judet si cealalta pe restul, la un Senat cu 90 de mandate, din care Bucurestiul ar avea opt. Dar cum circumscriptiile uninominale nu exista, ci trebuie create de acum inainte, cine le creeaza are un mare avantaj, pentru ca poate desena majoritati electorale dupa bunul plac.

Procedeul simularii a fost aplicat pe un Senat format din 90 de locuri, din care opt pentru Bucuresti si doua mandate pe judet. Asta inseamna doua circumscriptii uninominale pe judet, una – resedinta de judet, cealalta – restul judetului. Aceasta impartire era singura logica in absenta unui proiect clar de creare a circumscriptiilor uninominale, mai ales ca, in practica, partidul majoritar e adesea altul in orase mai mari, deci resedinte de judet, fata de restul judetului. Desi acest exercitiu e orientativ, in practica, cine deseneaza circumscriptiile are un rol enorm in a influenta cine pierde sau castiga intr-o circumscriptie anume.

Reforma uninominala pura pentru Senat propusa de PSD inseamna ca oricine are majoritatea relativa intr-o circumscriptie capata mandatul in parlament. Al doilea partid care are concentrare teritoriala devine proportional mai mic fata de primul, iar al treilea partid dispare. Asta inseamna ca PSD, cu doar 42% sau chiar mai putin, la un Senat cu 90 de mandate, ar lua circa 62% din ele. UDMR ar mai lua cateva mandate unde are majoritatea, Covasna, Harghita, Tg. Mures (oras), Satu Mare (rural). In alte regiuni unde exista maghiari, voturile lor s-ar pierde: la fel cele ale romanilor din Covasna-Harghita. Partidul Romania Mare ar disparea din Senat. Alianta PNL-PD ar castiga mandatele din marile orase si unele capitale de judet si ar ajunge la jumatate din numarul de mandate PSD, deci sub proportia reala.

Solutia: votul uninominal mixt

Pentru evitarea situatiei de mai sus, Societatea Academica din Romania considera ca situatia nu ar fi asa grava daca s-ar aplica propunerea ApD (vot uninominal mixt), pentru ca acolo jumatate din mandate s-ar distribui totusi proportional. Partidul cu concentrare teritoriala mai mare ar fi oricum si acolo favorizat, dar nu asa de dramatic. Nici Romania Mare nu ar mai disparea insa din Senat, cum s-ar intampla in cazul votului uninominal pur. In opinia SAR, aceasta propunere sufera prin faptul ca se bazeaza pe desenarea unor circumscriptii uninominale, fiind limpede ca cine va desena aceste circumscriptii isi va aloca partea leului. Or, votul preferential (electoratul poate schimba ordinea pe liste) ar fi fost o solutie, s-ar fi putut aplica pe circumscriptiile actuale, apreciaza SAR. In concluzie, SAR semnaleaza ca propunerea PSD de trecere la sistem majoritar la Senat ar diminua drastic opozitia in aceasta Camera. -Cu 62% din mandate castigate de PSD, alegerile noastre ar fi comparate cu cele recente din Rusia. S-ar putea obiecta ca daca PSD capata 62% din mandate cu doar 42% din optiuni, se va forma mai usor un guvern, deci va actiona avantajul tipic majoritarismului, majoritatea manufacturizata. Ea nu e insa necesara, ba ar fi chiar daunatoare-, considera Societatea Academica din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.