Plictisit de jocul de unul singur pe culoarele puterii, PSD s-a gandit ca in perspectiva viitoarelor alegeri, a sosit vremea sa-si atraga noi tovarasi de joaca, pentru a arata Europei ca sprijina democratia si pluripartitismul. Astfel, premierul Nastase si oamenii din jurul sau cred ca o relatie cu taranistii lui Ciorbea i-ar putea apropia de cauza Romaniei pe popularii europeni, motiv pentru care au si declansat in teritoriu operatiunea -marea prietenie pesedisto-taranista-, coordonata de la centru, potrivit surselor noastre, de mana dreapta a lui Nastase, secretarul general al PSD, Cozmin Gusa. Bani, sustinere mediatica, declaratii de prietenie, nimic nu a fost omis din arsenalul pesedistilor, folosit pentru apropierea de taranistii lui Ciorbea.
De cealalta parte, Palatul Cotroceni a reusit sa-si impuna in fruntea liberalilor doi oameni apropiati in diferite momente ale carierei lor presedintelui Iliescu, Theodor Stolojan si Teodor Melescanu, care pot contribui cu succes la -prietenia- dintre pesedistii fideli Cotroceniului si urmasii Bratienilor.
Acest scenariu, jucat cu succes deocamdata de pesedisti, taranisti si liberali deopotriva, are o singura fisura: pericolul cresterii PRM, care, in aceste conditii, se poate bate cu pumnul in piept ca reprezinta singura opozitie reala la PSD.
Megapartidul de guvernamant are mai multe idei de revigorare a opozitiei. In PSD exista multe voci care sustin ca a juca de unul singur pe scena politica este o activitate plictisitoare, daca nu periculoasa. -Trebuie sa avem un partener suficient de puternic. Astfel, vom deveni si noi mai competitivi- – acesta este mesajul oficial pe care liderii partidului l-au dat de mai multe ori la radiografiile periodice pe care le fac asupra mediului politic autohton. In realitate, social-democratii s-au plictisit sa tot joace la perete si cauta unul sau mai multi sparing partner. Crearea propriei opozitii este si o masura de precautie: astfel, PSD va avea grija ca partidele de opozitie sa nu creasca intr-atat ca sa devina o amenintare serioasa pentru familia puterii. Taranisti, liberali, democrati colaboreaza din plin, cu buna-stiinta, la punerea in aplicare a maretului plan pesedist de creare a unei opozitii de catifea. Marele pericol al acestei actiuni este acela al cresterii cotei PRM, care se poate bate lejer cu pumnul in piept ca, in aceste conditii, este singurul partid de opozitie din tara.
Trei scenarii pentru linistea guvernarii
O opozitie eterogena si -pozitiva, constructiva- este visul de aur al lui Nastase & comp. Oricat de ciudat ar fi parut in urma cu trei ani, preferatii social-democratilor, la acest moment, sunt taranistii, pe care PSD s-a angajat sa-i aduca pe scena parlamentara. -Nu incercam sa-i umflam cu pompa-, spune Vasile Dancu, strategul nr. 1 al lui Adrian Nastase. Ministrul informatiilor opineaza ca taranistii au aratat in doi ani de opozitie o atitudine -serioasa- fata de PSD, partid pe care l-au monitorizat intr-un document detaliat, pe care Vasile Dancu il considera cea mai lucida productie a opozitiei din 2000 incoace. Gurile rele spun ca presedintele taranist, Victor Ciorbea, a avut, in ultimul timp, o intensa campanie de lobby pe langa sefii pesedisti, convins fiind ca acestia ar putea sa ajute PNTCD prin infrastuctura vasta pe care o detin – mass-media sau sondajele de opinie.
Pe locul doi in preferintele PSD stau liberalii, ale caror crestere si consolidare sunt dorite de partidul de guvernamant. Nu exista analiza a scenei politice in care fruntasii PSD sa nu laude domnia lui Stolojan – inca un social-democrat pentru multi nostalgici din Kiseleff. Recent, neamurile PSD din Internationala Socialista, prezente la Bucuresti, i-au sugerat lui Adrian Nastase sa arate mai multa preocupare pentru consolidarea unui partid puternic de centru dreapta, care sa se constituie, la un moment dat, ca alternativa la guvernarea social-democrata.
Cu PD, formatiunea lui Nastase are alte planuri. PSD are ca interes mentinerea unei stari de nervozitate in trupele lui Traian Basescu, stare care sa duca la dezertari inspre -marea familie social-democrata-. Strategia PSD este aceea de a slabi PD si de a-l lasa pe Traian Basescu din ce in ce mai singur. Este o idee vehiculata de vicele pesedist Viorel Hrebenciuc.
Taranistii tin aproape de oamenii lui Nastase
Prietenia lui Victor Ciorbea cu oamenii lui Nastase din PSD a devenit de notorietate in lumea politica bucuresteana. Mesele luate de liderul nr. 1 al taranistilor in compania lui Cozmin Gusa, telefoanele schimbate intre Kiseleff si Piata Rosetti nu mai uimesc astazi pe nimeni, desi, in urma cu cativa ani, pozitiile celor doua partide erau ireconciliabile. Iata insa ca anii au trecut, interesele s-au schimbat o data cu oamenii, iar Ciorbea a plecat urechea la cantecul de sirena al lui Adrian Nastase, care i-a promis, dupa cum sustin sursele noastre, ca la viitoarele alegeri PNTCD va fi partid parlamentar, iar presedintele taranistilor va putea intra in istorie ca salvatorul partidului. Potrivit acelorasi surse, PSD si-a luat rolul in serios, transmitand activistilor din tara, prin vocea autorizata a secretarului general, ca adevaratii adversari ai partidului, in perspectiva alegerilor viitoare, nu sunt nici liberalii, nici oamenii lui Basescu, ci taranistii lui Ciorbea. Tocmai de aceea, pesedistii din teritoriu au fost sfatuiti sa mai iasa la brat cu activistii PNTCD, cati au mai ramas, pentru a le mai creste si acestora cota in targ. Mai mult, sustin sursele noastre, prietenia taranisto-pesedista a fost cimentata si cu oarece fonduri puse la dispozitie de preagenerosul presedinte al PSD. Culmea democratiei, marele miting al taranistilor dedicat luptei impotriva coruptiei guvernului a fost sponsorizat, in mare parte, dupa cum afirma surse din partid, de catre mai-marii PSD. Astfel se explica absenta de pe pancarte a oricarei referiri directe la premierul Nastase, la Miky Spaga sau la alti membri ai guvernului, acuzati de presa ca inchid ochii in fata coruptiei institutionalizate.
Ceea ce e mai interesant e faptul ca actiunea de salvare a PNTCD via PSD a fost decisa exclusiv de Victor Ciorbea, fara consultarea unui for de conducere a partidului sau macar a vicepresedintilor, fapt ce i-a cam iritat deja pe multi membri din conducerea partidului.
Liberalii merg pe mana Cotroceniului
Daca Victor Ciorbea a decis sa mearga pe mana lui Nastase, sperand ca astfel va salva partidul si mai ales pozitia sa de presedinte al PNTCD, liberalii s-au orientat spre Palatul Cotroceni. Astfel, numerele unu si doi din partidul infiintat de Bratieni sunt fosti colaboratori apropiati ai presedintelui Ion Iliescu. Liderul liberalilor, Theodor Stolojan, a fost prim-ministru in timpul primului mandat la Cotroceni al lui Iliescu, iar in 1996 a facut parte din comitetul de sprijin al candidaturii lui Iliescu. Trecut in tabara liberala in preajma alegerilor din 2000, Stolojan a revenit in lumina reflectoarelor in noua sa functie de presedinte al PNL, pozitie pentru care a acceptat sa candideze dupa ce s-a consultat mai intai cu Palatul Cotroceni.
De asemenea, cel de-al doilea om din ierarhia liberala, Teodor Melescanu, a crescut tot in pepiniera de cadre a presedintelui Iliescu. Pana la -evadarea- sa din marea familie pedeserista, Teodor Melescanu a fost si el unul dintre -copiii de suflet- ai lui Iliescu, plecarea sa din partid fiind catalogata drept o lovitura sub centura aplicata mai-marelui PDSR.
Prezenta lui Stolojan si a lui Melescanu la varful PNL deschide calea lui Ion Iliescu spre o colaborare fructuoasa cu partidul Bratienilor, in perspectiva alegerilor viitoare.