Home Politic Radicalii maghiari cer ministrului Macovei sa modifice Legea referendumului

Radicalii maghiari cer ministrului Macovei sa modifice Legea referendumului

DISTRIBUIŢI

Demersurile si lobby-ul facut de catre reprezentantii Consiliului National al Secuilor pe langa autoritatile romane pe marginea organizarii unor referendumuri pentru autonomie s-au soldat fara nici un rezultat. Radicalii solicitasera, printre altele, Ministerului Justitiei sa ia masurile ce se impun pentru ca -instanta de contencios administrativ din judetul Harghita sa respecte intocmai litera si spiritul legii la judecarea cazurilor privind referendumurile locale din scaunul Gheorgheni-. Cum Macovei nu a dat curs acestei cereri, radicalii au venit cu o noua propunere de modificare de catre acest minister a Legii referendumului in conformitate cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Cum toate hotararile adoptate de consiliile locale din zona Gheorgheni de organizare a referendumului pentru consultarea populatiei privind autonomia Tinutului Secuiesc au fost atacate in instanta de Prefectura Harghita, pe motiv ca sunt nelegale, iar procesele au fost castigate de aceasta institutie, reprezentantii CNS Gheorgheni s-au adresat, la inceputul lunii ianuarie, Ministerului Justitiei cerandu-i ministrului de resort, Monica Macovei, sa analize hotararile consiliilor locale din zona privind referendumurile.

Fiecare pe limba lui!

Raspunsul negativ ale acesteia a avut darul de a-i nemultumi pe radicalii maghiari, acestia solicitand ministrului sa ia in considerare din nou hotararile acelor consilii locale care s-au pronuntat pentru organizarea referendumurilor pentru autonomie. CNS Gheorgheni s-a declarat -profund dezamagit- de raspunsul primit la o scrisoare deschisa adresata ministrului Monica Macovei. Prin respectiva epistola, CNS solicita sa fie luate masurile ce se impun pentru ca -instanta de contencios administrativ din judetul Harghita sa respecte intocmai litera si spiritul legii, la judecarea cazurilor privind referendumurile locale din scaunul Gheorgheni-. La randul sau, in raspunsul formulat, ministerul a aratat ca potrivit principiilor democratice ale statului de drept, -Ministerul Justitiei, ca organ al administratiei publice centrale, nu are competenta legala de a interveni in activitatea de judecata, care, potrivit principiilor constitutionale, este atributul exclusiv al instantelor judecatoresti-.

Apel la drepturile omului

Pusi in fata refuzului ministrului, cei de la CNS au apreciat ca, in primul rand, a fost incalcata legea prin faptul ca raspunsul la scrisoare a fost primit abia in luna martie, cu mult dupa termenul legal, iar functionara ministerului care a semnat raspunsul -nu a inteles corect cele semnalate, cu toate ca scrisoarea a fost redactata in limba romana-. In ultima instanta, organizatia secuilor din Gheorgheni a facut apel la drepturile omului. Astfel, ei au solicitat, mai nou, ministrului justitiei ca, in cazul in care se constata ca juristii Prefecturii Harghita au avut dreptate cand au sustinut ca legislatia nu permite organizarea unor astfel de referendumuri, sa initieze modificarea Legii referendumului, astfel incat -aceasta sa nu mai fie in contradictie flagranta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, unde este stipulat clar ca fiecare om are dreptul la opinie, respectiv dreptul de a isi exprima aceasta opinie-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.