Home Politic Radicalii si moderatii continua lupta in transee pentru congresul din 2003

Radicalii si moderatii continua lupta in transee pentru congresul din 2003

DISTRIBUIŢI

Consiliul Reprezentantilor UDMR, desfasurat la sfarsitul saptamanii la Targu-Mures, nu a adus practic nimic nou in relatiile dintre radicali si moderati. Primii au atacat la scena deschisa conducerea Uniunii si pactul semnat de aceasta cu PSD, iar Marko Bela le-a cerut criticilor sai sa -vada partea plina a paharului-. Combatantii au evitat sa vorbeasca deschis despre scindare, pastrandu-si probabil artileria grea pentru congresul de anul viitor.

Marko Bela ii critica pe pesemisti

Discursul lui Marko Bela, intitulat plastic -Jumatatea goala, jumatatea plina-, a fost destinat radicalilor din UDMR, care contesta realizarile sale. El i-a condamnat pe colegii sai care -nu vad decat jumatatea goala a paharului-, subliniind ca -sticla nu trebuie sparta in toiul dezbaterilor noastre-. Liderul UDMR nu a omis din alocutiunea sa realizarile Uniunii, gratie protocolului de colaborare semnat cu PSD. La acest capitol el a nominalizat infiintarea unui liceu maghiar la Sighetu Marmatiei, transformarea liceului -Bolyai Farcas- din Targu Mures intr-unul cu predare in limba maghiara, precum si inceperea oficiala a predarii limbii maghiare in regiunea ceangailor. In jumatatea goala a paharului, Marko Bela a plasat scaderea, cu aproape 500.000, a maghiarilor din Transilvania. Liderul etnicilor maghiari nu a omis din expunerea sa nici problemele legate de revizuirea Constitutiei. -Modificarea definitiei de stat national, recunoasterea comunitatilor minoritatilor ca element constitutiv al statului, toate acestea si altele constituie un pachet care trebuie tratat in intregime-, a subliniat Marko Bela.

Radicalii ataca si pun conditii

Raportul politic prezentat de Marko Bela a fost amendat de reprezentantii radicalilor, care, pe un ton ironic, au subliniat fondul politic inexistent al discursului presedintelui UDMR, apreciind ca reducerea numarului maghiarilor din tara noastra ar fi o consecinta a politicii actualei conduceri a Uniunii. Presedintele radicalilor, deputatul Toro Tibor, a declarat ca, prin discursul sau, Marko Bela incearca sa creeze conflicte in UDMR si nu face altceva decat sa ascunda clivajul existent. -Presedintele ascunde adevarul-, a acuzat Toro Tibor, precizand ca -Avem doua cai de urmat: sa acceptam statutul de minoritari sau sa avem un viitor autonom-. Membrii Blocului Reformist au sustinut posibilitatea ca UDMR sa lupte, din afara Puterii, pentru drepturile maghiarilor, dar si ca sprijinul acordat de Uniune politicii externe a Romaniei ar trebui conditionat de solutionarea dezideratelor maghiarilor. -Noi ar trebui sa sprijinim integrarea euro-atlantica, dar numai daca obtinem autonomie, iar pentru asta principala parghie ar trebui sa fie politica externa-, a subliniat vicepresedintele Blocului Reformist, Borbely Zsolt.

Ganduri pentru un alt partid al maghiarilor

In plina sedinta a CRU, reprezentantii UDMR au primit un articol, dintr-o publicatie apartinand platformei Constructiei Nationale, in care se propunea infiintarea unui alt partid maghiar. Articolul, semnat de Vincze Eva, sustine ideea infiintarii unui nou partid de centru-dreapta care sa functioneze independent de Uniune. Semnatara acestui articol acuza UDMR ca se deplaseaza spre stanga si ca, mai ales, nu mai reprezinta interesele maghiarilor. In pofida opiniilor prezentate in articol, presedintele platformei Constructiei Nationale, Karol Vekov, a declarat ca, deocamdata, nu este momentul pentru o sciziune. La randul sau, si Marko Bela si-a manifestat convingerea ca si aceasta tentativa de sciziune va esua, asemeni celor anterioare.

Spre deosebire de presedintele UDMR, seful reformistilor, Toro Tibor, considera ca -o sciziune este posibila, dar nici o parte din Uniune nu doreste acest lucru-. Reformistii propun chiar o solutie pentru mentinerea unitatii, alegerile interne, care, in opinia lui Toro Tibor, -ar arata fiecare grupare ce fel de baza are in interiorul comunitatii-.

Aceste declaratii arata clar ca gruparile din cadrul UDMR sunt constiente de faptul ca o sciziune risca sa scoata reprezentantii maghiarilor din Parlament, unde in prezent au 7% din locuri.

Ministrul Rus cauta tapi ispasitori

Ministrul de interne, Ioan Rus, a pus in spatele organizatiei UDMR Cluj absenta unui protocol de colaborare la nivel local intre cele doua partide. -Ei ne-au trimis acum un an o varianta de protocol, noi le-am trimis inapoi alta, care continea prioritatile judetului, nu probleme punctuale legate de lege, si de atunci nu am mai primit nimic de la ei-, s-a justificat Rus. De cealalta parte a baricadei, liderul filialei Cluj a UDMR, deputatul Konya Hamar, reclama ca liderii locali ai PSD nu si-au desemnat nici pana acum o comisie de negociere in vederea semnarii mult-ravnitului protocol.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.