Home Politic Raportorii APCE apreciaza discretia Romaniei

Raportorii APCE apreciaza discretia Romaniei

DISTRIBUIŢI

Situatia din Republica Moldova va fi analizata, maine, de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pe baza raportului intocmit de raportorii Josette Durrieu si Lauri Vahtre.

In raport se arata ca, dupa izbucnirea crizei din Republica Moldova, -autoritatile romane au adoptat pana acum o pozitie discreta si au respectat distanta fata de evenimente-, contrar acuzatiilor de amestec in treburile interne ale Moldovei, lansate in repetate randuri de catre oficialii de la Chisinau.

-Nici un sprijin manifestantilor si nici liderilor Partidului Popular Crestin-Democrat din partea autoritatilor romane, care cred ca aceasta destabilizare a Republicii Moldova este periculoasa-, noteaza raportul. -Ansamblul de probleme porneste de la opozitia politica interna si de la influente exterioare, ce risca sa atraga in aceasta tara efectul unei avalanse ce nu mai poate fi stapinita si are grele consecinte-, se arata in raport.

-Notiunile esentiale de Guvern democratic acceptat sunt, inca, evident, imprecise-, se mentioneaza in document. Josette Durrieu si Lauri Vahtre afirma ca politicienii cu care s-au intalnit la Chisinau nu au lasat impresia ca isi dau seama de dimensiunea consecintelor imediate ale situatiei atat in plan intern, cit si international, dar mai ales european.

-Aceste evenimente ne aduc aminte de cele din 1989-1992, care au degenerat intr-un conflict armat. Problematica ramane aceeasi, dar situatia este inca mai grava (scindarea Republicii Moldova, prezenta rusa in Transnistria, criza economica grava)-, adauga textul. Coraportorii Consiliului Europei spun ca Moldova este intr-o situatie critica, de confruntare a celor doua pozitii, proromana si prorusa, purtatoare de riscuri majore.

-Tara ezita sa-si defineasca locul in Europa si, in aceasta situatie, este mare tentatia de a tine un discurs dublu. Dar Republica Moldova va trebui sa faca repede o alegere clara. Venirea presedintelui Voronin la putere – el este comunist si, in continuare, prim-secretar al PCRM – si a unei majoritati comuniste in Parlament creeaza o situatie politica foarte clar orientata spre Rusia-, adauga textul raportului.

Autorii lui se intreaba daca, prin ratificarea Tratatului de baza cu Rusia, presedintele Vladimir Voronin a optat pentru Rusia. Oficialii europeni spun ca Republica Moldova nu va putea ezita mult timp intre apartenenta sa la -cercul concentric rusesc- si Europa.

Procuratura de la Chisinau aduna probe pentru ridicarea imunitatii a trei deputati PPCD

In acest timp, Procuratura de la Chisinau aduna noi probe pentru a solicita inca o data ridicarea imunitatii deputatilor Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) Viorel Prisacaru, Valentin Chilat si Efim Zubcu.

Guja a precizat ca Procuratura va solicita suspendarea imunitatii celor trei parlamentari dupa finalizarea dosarului, pentru a-l putea trimite instantei de judecata.

In urma cu patru zile, procurorul general, Vasile Rusu, si-a retras din Parlament demersul prin care a cerut ridicarea imunitatii lui Prisacaru, Chilat si Zubcu, pe motiv ca nu au fost culese probele necesare pentru a castiga procesul in instanta.

Procurorul general a solicitat suspendarea imunitatii celor trei deputati PPCD si cercetarea lor penala pentru organizarea actiunilor de protest neautorizate de la Chisinau.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.