Expert Forum a lansat un raport privind candidaţii la alegerile parlamentare, inclusiv o analiză a situaţiei prezenţei femeilor pe listele electorale. Pe lângă raport, am lansat şi o hartă a candidaţilor la alegerile parlamentare.
Raportul privind candidaţii şi participarea femeilor în politică, alături de grafice relevante: www.expertforum.ro/participarea-femeilor-parlamentare/
Harta candidaţilor la parlamentare: https://expertforum.ro/harta-candidatilor-parlamentare/
Harta a fost realizată de către Interrobang .
Informaţiile incluse în acest raport sunt preluate de pe pagina web a Biroului Electoral Central, unde (la data publicării acestui raport) seturile de date nu conţin sexul sau vârsta candidaţilor, iar profesia şi ocupaţia sunt menţionate doar la candidaţii din partea organizaţiilor minorităţilor naţionale.
Câteva concluzii generale
– Numărul candidaţilor a crescut de la 6.476 în 2016 la 7.136.
– Cei mai mulţi candidaţi provin de la PMP (641), PNL (640), Pro România (639) şi PSD (631). Alianţa USR-Plus, singura alianţă la aceste alegeri, a înregistrat 616 candidaţi. Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR), unul dintre partidele relativ noi pe scena politică românească a înregistrat 621 de candidaţi. Cu un candidat mai puţin a înregistrat şi Partidul Ecologist Român, care în săptămânile dinaintea alegerilor a atras mai multe figuri celebre, dar controversate, din alte partide.
– S-au înregistrat 42 de candidaţi independenţi
– Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.
Participarea femeilor la alegeri
– Participarea femeilor rămâne redusă şi la alegerile parlamentare, deşi procentul creşte puţin faţă de alegerile locale din septembrie. La alegerile locale, conform calculelor EFOR , femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie reprezintă 29,5%. În acelaşi timp, plasarea acestora pe locuri eligibile pe listele de candidaţi poate fi îmbunătăţită, pentru a oferi şanse egale cu adevărat.
– Cel mai mare procent de femei raportat la toţi candidaţii partidului se regăseşte la PER (36,13%), România Mare (34,42%) şi PPUSL (32,46%). AUR, UMDR, Plus şi Partidul Verde au cam o treime femei candidaţi şi PMP (26,37%). PSD, PNL, Pro România şi USR au fiecare aproximativ un sfert din candidaţii de pe listă femei. Partidele politice care au mecanisme pentru alegerea internă a reprezentanţilor nu au reusit sa impună un procentaj mai mare de femei decât cele care impun candidaţii de la centru.
– Comparativ cu 2016, diferenţe mai semnificative se văd în unele circumscripţii. În Hunedoara, procentul de femei pe liste a crescut cu 11,35%, în Mehedinţi cu 9,9%, iar în Prahova şi Alba cu aproximativ 8%. La cealaltă extremă se află Satu Mare, unde procentul a scăzut cu 8,17%, Bistriţa Năsăud cu 7,97% Giurgiu cu 7,24%, respectiv Gorj, unde procentul a scăzut cu 5,31%.
– Raportat la numărul total al acestora, femeile candidaţi sunt relativ proporţional reprezentate pe locuri eligibile. Cu toate acestea, cea mai mare discrepanţă se observă la poziţia 1 pe listă, unde sunt reprezentaţi predominant bărbaţi.
– Dacă la locale am identificat mai mult de 936 de liste de candidaţi care nu asigurau reprezentarea ambelor sexe, la parlamentare, birourile electorale de circumscripţie au fost mult mai disciplinate şi numărul de liste cu probleme este mic. La aceste alegeri am identificat un număr de şase liste aprobate fără respectarea reglementărilor.
Recomandări
1. Legislaţia ar trebui modificată pentru a include reglementări privind nulitatea listelor de candidaţi validate prin încălcarea regulilor
2. Publicarea unor seturi mai extinse de date privind candidaţii, în timp util
3. Introducerea unor amendamente în legislaţia electorală sau cea privind partidele politice care să faciliteze creşterea participării femeilor la viaţa politică.
LA ACESTE ALEJERI DIN SATELE UNITE S-A VOTAT AL 46-LEA , DAR SI AL 47=lea PRESEDINTE, FIINFCA NU SE STIE DACA ARE ATATA BENZINA S-O MAI DUCA 4 ANI SI VICELE DEVINE PRIM. SA-I DEA DUMNEZEU SANATATE SA-SI TERMINE CU BUNE TREABA, DAR ALZHAIMERUL ( TANTI ROZA) II SUFLA IN CEAFA, ORICATE INJECTII DE INTRETINERE II FAC ASTIA DIN ORKANIZATIA LUI ZILNIC
Si ce, ti se pare mai breaz viitorul fost? In toate imprejurarile evita pe cat poate miscarea. Macar #46 merge pe bicicleta si alearga, chiar daca uita incotro.
Pentru #45 mai e in apartament liber in vila aia unde sta Yanukovych, il lasa piticul cracanat sa stea pe gratis dupa faliment, ca destule servicii a facut anusului numit rusia.