Unul sobru si elegant, celalalt, emotionat si cu lacrimi in ochi. Asa aratau ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu dupa ce Consiliul European de Iarna a adresat Romaniei si Bulgariei -un calduros bun venit-. Amandoi la aceeasi masa, amandoi uitandu-se in directii diferite, fara a-si arunca, macar, vreo privire sau vreun cuvant. Si discursurile au fost total diferite, cei doi avand alte repere istorice, ca si cum nu ar fi fost o echipa, ci doi oameni ce reprezentau state diferite. Basescu si Tariceanu au fost umar la umar la lucrarile Consiliului European de Iarna, unde a fost adoptat un raport in care, la punctul doi, se adreseaza un bun venit calduros Romaniei si Bulgariei ca membre UE. De asemenea, in raport se arata faptul ca intrarea celor doua tari in UE completeaza cu succes valul cinci de extindere.
Daca presedintele Traian Basescu parea impresionat de moment in stilul sau caracteristic ce amintea de momentul retragerii lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala, premierul Tariceanu parea desprins din familia Bratienilor. Sobru, marcat de moment, dar pastrand o oarecare raceala, Tariceanu a evidentiat momentul din punct de vedere istoric. -Aderarea Romaniei la UE e comparabila doar cu Marea Unire de la 1918-. Lucru cu care Traian Basescu nu a fost de acord, caci a tinut sa precizeze ca intrarea Romaniei in UE este cel mai important moment al Romaniei dupa 1989.
Pentru ca tacamul sa fie complet, iar razboiul rece dintre cei doi sa nu scape neobservat nici macar la Bruxelles, presedintele Basescu a tinut neaparat sa il contrazica si sa-l corecteze la un moment dat pe prim-ministrul Tariceanu in timpul unei conferinte de presa la care au participat umar la umar.
-Ceea ce ne-a bucurat este faptul ca mentiunea referitoare la intrarea Romaniei in UE si salutul de bun venit sunt chiar facute, asa cum spunea si presedintele, la punctul doi al concluziilor acestui Consiliu European-, a declarat Tariceanu. Premierul a fost intrerupt la aceasta fraza de seful statului, care i-a atras atentia ca mesajul adresat Romaniei reprezenta practic primul punct al concluziilor, si nu al doilea, deoarece textul final al Consiliului European incepea cu adresele formale de multumire pentru participanti. -Scuza-ma, e primul punct. Primul a fost de multumire, dar din punct de vedere operativ este primul punct, chiar daca este scris la 2-, i-a spus Basescu premierului. Vrand sa arate ca nu raspunde la comenzile lui Basescu, Tariceanu nu a reactionat si si-a continuat discursul fara sa se corecteze.
Dupa ce in urma cu doua zile presedintele Basescu si premierul Tariceanu tineau de aceeasi turta dulce, reprezentand harta Romaniei, si o atasau hartii Uniunii Europene, situatia de ieri a fost oglinda clara a relatiei dintre cei doi, un adevarat razboi rece!
Presedintele, cu o lacrima in coltul ochiului
Fraza din raportul Consiliului European care ureaza bun venit Romaniei in UE i-a provocat o lacrima in coltul ochiului presedintelui Traian Basescu, care a tinut sa o citeasca cu o voce tremuratoare si solemna. In opinia presedintelui Traian Basescu, intrarea Romaniei in UE este cel mai important moment din istoria postedecembrista. Presedintele a uitat de aderarea la NATO, dar acest lucru nu a fost amintit nici de premierul Tariceanu, care a preferat sa se raporteze la momentul Unirii de la 1918.
Basescu, avand vocea gatuita de emotie, a spus ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este -rezultatul muncii celor 22 de milioane romani, alteori mai mult, alteori mai putin-. Totusi, presedintele Romaniei a tinut sa le reaminteasca romanilor ca greul de abia acum incepe.
-Ne-am construit doar platforma. Cred ca am trecut printr-un proces care pentru cei de varsta generatiei mele a insemnat o transformare odata cu evolutia Romaniei. Am ajuns intr-un punct in care generatia tanara, care a ajuns sa aiba un cuvant de spus, va construi Romania-, a declarat Traian Basescu. Presedintele Basescu a facut referire si la generatia tanara, care poate sa participe la construirea viitorului Romaniei.
-Ma bucur mult pentru ei. Noi am trait la varsta lor intr-o tara in care se spunea ce poate face comunismul pentru noi. Ei se pot gandi la ce pot face ei pentru ei-, a mai spus, cu lacrimi in ochi, Traian Basescu.
Seful statului a tinut sa sublinieze ca toti politicienii, fie ei de la Putere sau din Opozitie, au sustinut acest obiectiv national al Romaniei. -Nimeni nu-si poate atribui succesul – este al tuturor romanilor si al tuturor politicienilor. Ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca nu a existat nicio formatiune politica din Romania care sa nu aiba gandirea catre Vest. O mica contributie au avut si politicienii din Romania-, a declarat presedintele. Seful statului a mentionat ca, in cadrul lucrarilor Consiliului, s-au abordat si strategia de extindere a UE, politica de migratie si ca, in timpul summit-ului, au avut intalniri bilaterale scurte cu cancelarul Angela Merkel, cu primul ministru al Spaniei si cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, cu care a discutat despre relatiile bilaterale si despre viitoarele relatii din UE.
Tariceanu – un sobru etern
Calin PopescuTariceanu a tinut sa sublinieze ca Romania nu a intrat pe usa din dos in UE. Premierul a subliniat ca integrarea Romaniei si Bulgariei a fost asteptata de oficialitatile europene, iar urarile de bun venit nu au fost adresate doar din complezenta. Totusi, premierul a tinut sa le atraga atentia romanilor ca odata cu integrarea, vor trebui sa dea dovada de seriozitate si responsabilitate. -Romanii vor avea si responsabilitatea de a se comporta ca buni europeni, avand in vedere ca vor beneficia de o serie de drepturi in UE, precum cel la libera circulatie, la o viata mai buna si, mai ales, de principiul solidaritatii intre statele mai bogate si cele mai putin dezvoltate ale UE-, a declarat primul ministru.
A fost si premierul bun la ceva
La finalul conferintei de presa, Basescu a fost intrebat de un ziarist cum comenteaza recentele declaratii ale liderul rus Vladimir Putin, fara a se preciza la care declaratii se refera. -Sunt atat de bucuros astazi, incat nu vreau sa am nici un motiv sa ma enervez-, a spus Basescu.
El a fost intrebat, de asemenea, de o televiziune franceza, cum vede viitorul Uniunii Europene din perspectiva unui sef de stat membru al UE. Moment in care Traian Basescu a explicat ca el vorbeste limba engleza. -Din nefericire, eu nu vorbesc decat limba engleza-. Cand ziaristul i-a explicat ca nu e nicio problema si ca este bine si in engleza, Basescu i-a pasat -problema- premierului Tariceanu, care se afla in spatele sau. -Avem un premier care este un foarte bun vorbitor de limba franceza-, a declarat Basescu intorcandu-se spre Tariceanu pentru prima data in ziua de ieri.