Home Politic Reconstructia Dreptei – o regie cu mai multe scenarii

Reconstructia Dreptei – o regie cu mai multe scenarii

DISTRIBUIŢI

Acapararea spectrului politic de catre Stanga si lipsa oricarei oferte de Dreapta in Romania, in perspectiva alegerilor din 2004, este un scenariu dezagreat atat in tara, cat si in mediile politice occidentale. Fragmentarea doctrinara si organizatorica a Dreptei romanesti framanta de mai multa vreme actorii politici din tara, in vederea unei reconstructii, pentru alegerile viitoare. Surse din mediul politic romanesc vorbesc de mai multe scenarii de reconstructie, existand chiar si o sustinere mai mult sau mai putin tacita din partea Puterii pentru indeplinirea lor, avand in vedere ca nici pentru PSD nu este confortabil in plan international sa fie asociat cu imaginea partidului-unic din Romania.

Toate acestea sunt, categoric, variante de lucru care pot suferi modificari de la o zi la alta, in functie de actori, scenaristi si, mai ales, de regizorii si producatorii care pregatesc spectacolul politic pentru 2004.

Scenariul cu stampila liberala

Prima varianta de reconstructie, potrivit surselor noastre, porneste de la castigarea PNL de catre grupul patricienilor si continua cu crearea unui partid de Dreapta, care sa adune toate formatiunile de unu, doua si trei procente care coabiteaza intr-un haos total in viata politica romaneasca. Alaturi de liberali de toate categoriile, in aceasta constructie si-ar putea gasi locul ufedistii si chiar toate categoriile de populari care mai exista pe scena politica.

Speriati, probabil, si de prevederile noii Legi a partidelor politice, care prevede un minim de 50.000 de semnaturi pentru inscrierea unei formatiuni politice, reprezentantii PNL Campeanu, UFD, Partidului Particularilor, Partidului Noua Generatie s-au intalnit pentru construirea unui cartel, pe care l-ar putea folosi ulterior in negocierea unor pozitii mai bune in cadrul noului partid al Dreptei.

UFD se grabeste la maritis

Pana atunci, UFD incearca sa-si stranga o zestre cat mai mare. Astfel, conducerea UFD si cea a Partidului Popular Crestin au decis, ieri, sa inceapa consultarile in privinta unei fuziuni, programata a avea loc la 15 septembrie. Pe langa popularii lui Vasile Lupu, UFD planuieste sa-i inghita si pe reprezentantii Partidului National Democrat Crestin. Sefii UFD si PNDC au decis, miercuri, sa-si uneasca partidele tot in luna septembrie.

Dilema PNTCD

Interesant de urmarit este pozitia PNTCD. Dupa ce presedintele Victor Ciorbea a anuntat ca partidul sau va merge singur in alegeri, taranistii au posibilitatea de a continua politica incremenirii in proiect, in care se zbat de mai multi ani, sau pot negocia intrarea lor in noul partid al dreptei. Cel mai important atu al PNTCD, in acest moment, este deschiderea internationala si trecerea pe care o mai au inca liderii partidului la forurile crestin-democrate din afara tarii, iar folosirea asului din maneca, in momentul potrivit, ar putea aduce partidului o pozitie buna in cadrul viitoarei constructii. In caz contrar, exista riscul, asumat probabil de aripa conservatoare a partidului, ca halci importante din partid sa dezerteze, iar PNTCD sa ramana un partid bun doar pentru cartile de istorie.

De altfel, sustin sursele noastre, viitorul partid al Dreptei ar putea fi un partid nou, de tip popular, in care sa se regaseasca mai multe motiuni liberale, crestin-democrate si conservatoare.

Umbra lui Emil

In acest scenariu, un loc important ii revine, conform acelorasi surse, fostului presedinte Emil Constantinescu, care urmareste din umbra acest proiect, intentionand sa plaseze in pozitii-cheie oameni fideli lui, din cadrul Uniunii pentru Relansarea Romaniei, un partid creat pe structura fostului ASPEC. Prezenta in randurile URR a unui numar mare de tineri, scoliti in afara tarii, constituie, in opinia scenaristilor, un atu atat pentru imaginea externa a viitoarei constructii, cat si pentru rolul lui Emil Constantinescu in acest scenariu.

Pierderea alegerilor in PNL de catre gruparea Patriciu nu inseamna, automat, si ingroparea acestui scenariu, scindarea partidului fiind luata deja in calcul de catre regizori si producatori.

Stoica – aruncat in bratele lui Basescu sau Voiculescu

Indiferent de rezultatul alegerilor din PNL, devine tot mai clar ca Stoica si Patriciu nu vor mai coabita in cadrul aceleasi formatiuni. Daca gruparea patricienilor a pus deja pe hartie un scenariu de viitor, pentru Stoica, singurele optiuni raman Traian Basescu si Dan Voiculescu. Asa cum se stie, Valeriu Stoica a mai cochetat cu ideea unei aliante cu PD, iar aceasta varianta a fost imbratisata si de liderii din Aleea Modrogan, care au salutat crearea unui cartel indreptat impotriva PSD. De asemenea, PUR da tot mai des semne de independenta, presedintele Dan Voiculescu anuntand chiar posibilitatea iesirii de sub tutela PSD si participarea pe liste proprii la viitoarele alegeri. Doctrina social-liberala a umanistilor este un alt element care ar putea duce la apropierea lui Valeriu Stoica de Dan Voiculescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.