Proiectul de lege ce prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor in calitate de for decizional. Proiectul de lege fusese adoptat, pe 24 iunie, si de Senat. Initiativa legislativa pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal a apartinut Guvernului. Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, incepand de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta in luna iunie, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.
Daniel Chițoiu, fostul ministru de Finanțe a apreciat printr-un comunicat decizia Parlamentului:
„Vreau să-mi exprim încă o dată satisfacția și aprecierea atât a deciziei politice de a reduce CAS, începând cu 1 octombrie, cât și a votului dat azi în Parlament pentru adoptarea proiectului de lege. Reducerea contribuțiilor sociale este o măsură cu o puternică amprentă liberală pe care am introdus-o în programul de guvernare al USL, în calitate de co-autor, alături de neimpozitarea profitului reinvestit. În perioada în care am condus Ministerul de Finanțe am susținut și promovat aceste măsuri, inclusiv în cadrul negocierilor cu instituțiile financiare internaționale și am convingerea că scăderea CAS cu 5pp la angajator reprezintă o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, cu un impact important în scoaterea la suprafață a unui număr semnificativ de locuri de muncă.
Împreună cu măsura neimpozitării profitului reinvestit, această reducere a contribuțiilor la angajator va capitaliza mediul de afaceri, va duce la creșterea investițiilor și va contribui la crearea de noi locuri de muncă, ceea ce în final se va traduce inclusiv printr-o creștere a veniturilor bugetare.
Avem nevoie de consecvență în ce privește implementarea măsurilor economice liberale și mi-ar plăcea să cred că întreaga clasă politică înțelege necesitatea continuării programului economic al USL, un program în care viziunea liberală urmărește sprijinirea și dezvoltarea clasei de mijloc, a antreprenorilor, a tuturor celor care aduc plus valoare economiei românești.
Dincolo de scandalurile politice, cred cu tărie că doar acest gen de măsuri pot contribui decisiv la dezvoltarea unui mediu de afaceri puternic și consolidat structural, la creșterea bunăstării și a nivelului de trai.
Aș vrea să reamintesc că de-abia acum, după ce am stabilizat o economie suferindă, începem să culegem roadele politicior economice pe care le-am implementat și la care am contribuit, atât timp cât am condus Ministerul de Finanțe. E suficient să privim statisticile și vom vedea că avem o producție industrială în creștere, costurile la care ne împumutăm au scăzut drastic și avem un rating de țară îmbunătățit”.