Mai multe organizatii neguvernamentale cer presedintelui Ion Iliescu sa nu promulge Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in forma actuala, considerand ca actul normativ nu asigura independenta justitiei, in conditiile in care ministrul de resort pastreaza atributii importante privind instantele de judecata. Organizatiile neguvernamentale din cadrul Aliantei pentru o Justitie Europeana din Romania (AJER) atrag atentia ca, atat timp cat ministrul justitiei va gestiona bugetul instantelor de judecata, independenta justitiei va continua sa fie un deziderat, si nu o realitate, alocarea fondurilor fiind un subiect sensibil in Romania si, nu o data, mecanism de influentare politica. AJER mai critica faptul ca, potrivit noii Legi a CSM, ministrul justitiei va participa atat la sedintele plenului, cat si la cele ale celor doua sectii ale CSM, pronuntandu-se asupra carierei judecatorilor si a procurorilor, asta dupa ce Cristian Diaconescu a promis ca nu se va mai amesteca in formarea si promovarea magistratilor.
Guvernul nu-si respecta promisiunile
Reforma justitiei, promovata de Guvernul Nastase de ochii Uniunii Europene, se dovedeste astfel un -esec- in opinia reprezentantilor asociatiilor respective, care considera ca actele normative adoptate in domeniu nu aduc nici un progres in ceea ce priveste respectarea principiului separatiilor in stat si, deci, eliminarea presiunilor politice. -Contrar tuturor promisiunilor asumate de guvern in fata Uniunii Europene, puterea politica din Romania nu doreste si nu intelege sa renunte la controlul asupra justitiei. Nevoia ca Romania sa incheie capitolul de negocieri privind Justitia si Afacerile Interne nu poate sa justifice promovarea unui pachet legislativ in forma actuala-, se arata intr-un comunicat al AJER.
Graba strica treaba
Organizatiile citate ii critica si pe senatorii care au votat legea pe ultima suta de metri a sesiunii parlamentare intr-o forma diferita de cea a Camera Deputatilor. Asadar, ce au indreptat unii dintre alesi au stricat ceilalti. Daca deputatii stabilisera ca nici un membru al consiliului nu va avea dreptul de exercita profesia de magistrat – procuror sau judecator – in timpul mandatului, spre nemultumirea AJER, colegii de la Senat au limitat aceasta incompatibilitate la presedintele si vicepresedintele CSM. Astfel, potrivit articolului 28 din forma finala a legii, ceilalti membri ai CSM vor lucra permanent in instante si vor participa la activitatea CSM -ori de cate ori va fi necesar-. AJER arata si ca prevederile referitoare la rolul si atributiile inspectorilor generali din cadrul -inspectiei judiciare- – o noua categorie in aparatul tehnic administrativ propriu al CSM – nu sunt clare si lasa loc de -interpretari si comportament abuzive-. Totodata, conditia vechimii de 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior – impusa candidatilor din partea societatii civile – excede normelor constitutionale si restrictioneaza segmentul de reprezentativitate al societatii civile. AJER mai apreciaza ca aceasta conditie constituie o discriminare in raport cu vechimea de sase ani impusa candidatilor magistrati. Pe ansmablu, AJER considera ca reforma justitiei este oricum incompleta in absenta Legii Ministerului Public, Legii Statutului personalului auxiliar si a Legii salarizarii. De asemenea, organizatiile neguvernamentale acuza graba in promulgarea Legii de organizare judiciara si a Statutului magistratilor, inainte de finalizarea si, respectiv, promulgarea Legii CSM, ceea ce a facut ca textele respective sa nu fie corelate. -Ne intrebam ce rost au mai avut consultarile magistratilor ori ale reprezentantilor organizatiilor neguvernametale atat timp cat Legea privind CSM a capatat, prin vointa Senatului, nu mai tarziu decat la finalul sesiunii parlamentare, o forma noua-, adauga sursa citata. Actele normative care vizau reforma in justitie au fost tinta mai multor nemultumiri, insusi presedintele Iliescu fiind nemultumit de Legea de organizare judiciara pe care a trimis-o spre reexaminare parlamentului.