Home Politic REGIONALIZARE

REGIONALIZARE

DISTRIBUIŢI

Constienti sau nu, liderii PSD au deschis Cutia Pandorei cand au lansat, cu surle si trambite, mesajele regionale adresate exclusiv moldovenilor sau transilvanenilor. Nu s-a uscat bine semnatura partidului de guvernamant pe Mesajul catre Moldova si iata ca, in Transilvania, un grup de intelectuali, redactori la publicatia -Provincia-, a lansat, prin intermediul unui memorandum, ideea transformarii Romaniei in stat regional. Desi memorandistii sustin ca lansarea la apa a ideii regionalizarii Romaniei isi are obarsia in proaspata liberalizare a circulatiei cetatenilor romani in Europa, este clar ca semnatarii documentului au profitat de gafele politice ale PSD si de deschiderea dezbaterii privind modificarea Constitutiei. -Noi vrem sa lansam o dezbatere politica, in vederea modificarii Constitutiei-, a declarat Gusztav Molnar, redactorul coordonator de la -Provincia-, precizand ca initiatorii isi propun -sa constranga moral partidele sa-si exprime opinia in aceasta chestiune-. Fara a mai astepta sosirea documentului, liderii PSD s-au grabit sa denunte ideea de regionalizare a Romaniei, omitand ca ei au fost primii care au lansat acest gen de mesaje. Desi se putea crede ca initiativa redactorilor de la -Provincia- ar putea cadea ca o manusa, mai ales pentru radicalii din UDMR, care se gandesc de mai multa vreme la modificarea art. 1 din Constitutie, seful acestora, deputatul Toro Tibor, si-a luat un ragaz mai mare de studiu al memorandumului.


Fenomenul -M-am saturat de Romania- este pe cale sa renasca in Transilvania, o data cu memorandumul intocmit de un grup de intelectuali, care propune transformarea Romaniei in stat regional. Profitand de conjunctura oferita de dezbaterea pe marginea modificarii Constitutiei, redactorii publicatiei bilingve, romano-maghiare, au adus la cunostinta Parlamentului European, a Parlamentului roman si a principalelor partide politice dorinta lor de federalizare a tarii pe baza -identitatii istorice si social-culturale- a unitatilor teritoriale.

Miza: deschiderea dezbaterii pentru modificarea Constitutiei

-Noi vrem sa lansam o dezbatere politica in vederea modificarii Constitutiei, care depinde, in final, de atitudinea partidelor-, a afirmat Gusztav Molnar, politolog si redactor coordonator la publicatia -Provincia-. Tocmai de aceea, initiatorii memorandumului subliniaza ca actiunea lor -nu are nimic in comun cu vreun proiect secesionist sau iredentist- si, prin urmare, orice interpretare care ar acentua acest lucru ar fi o diversiune menita sa impiedice dezbaterea publica a proiectului.


Pe fond, memorandumul propune, pornind de la modificarea Constitutiei, infiintarea unor consilii si parlamente regionale, care ar functiona in orasele resedinta ale regiunilor. Stabilirea noilor unitati administrative s-ar putea face, conform documentului, pe baza actualelor regiuni de dezvoltare sau a regiunilor istorice ale Romaniei. In opinia semnatarilor, transformarea tarii intr-un stat regional va duce la dobandirea identitatii europene, atat de mult cautata de autoritatile de la Bucuresti. In acest sens sunt prezentate, cu titlu de exemple, cazurile Scotiei, Cataloniei, Flandrei sau Bavariei.


De asemenea, Gusztav Molnar a declarat ca publicarea continutului memorandumului este strans legata de anularea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Europa si -nu are nici o legatura cu tensiunile false- create in ultima vreme in Harghita si Covasna. Europenismul actiunii este demonstrat, in opinia semnatarilor, si de trimiterea documentului pe adresa Parlamentului European si pe cea a Comisiei Regiunilor din cadrul UE.

PSD, tinta principala

Chiar daca a fost trimis tuturor partidelor politice romanesti, cu exceptia PRM, documentul vizeaza cu precadere clarificarea pozitiei PSD fata de problema regionalismului. De altfel, liderii PSD au fost primii care au deschis Cutia Pandorei, lansand, in ultima vreme, mesaje cu tinta exclusiv regionala, Transilvania sau Moldova.

-Noi lansam dezbaterea si vrem sa constrangem moral partidele sa-si spuna punctul de vedere in aceasta chestiune-, a afirmat Gusztav Molnar. -Mesajele trunchiate, regionalism combinat cu nationalism, nu sunt posibile-, a subliniat Molnar, precizand ca, in urma lansarii memorandumului, -PSD va trebui sa-si clarifice pozitia fata de problema regionalismului-. -Noi le aratam ce inseamna regionalismul, iar ei trebuie sa alega-, sustine redactorul coordonator de la -Provincia-.


Chiar daca au lansat mesaje electorale cu un pronuntat caracter regional, liderii partidului de guvernamant par sa fie destul de confuzi pe acesta tema. -Nu cred ca e o problema pentru noi. Ideea de regionalism se aplica altor state, care nu au identitatea bine definita ca a noastra-, a declarat secretarul general al PSD, Cozmin Gusa. In acest caz, se pune intrebarea ce rost mai au mesajele transmise cu insistenta de liderii PSD catre transilvaneni si moldoveni in ultimul an. Prin urmare, dupa lansarea publica a memorandumului, PSD va fi practic obligat sa-si clarifice pozitia si sa afirme fie in favoarea regionalismului, dand astfel continut mesajelor transmise anterior, fie impotriva acestei idei, anuland astfel semnalele cu trimitere directa catre moldoveni si transilvaneni.

UDMR isi ia termen de gandire

Chiar daca, pana la ora inchiderii editiei, partidele politice nu intrasera in posesia documentului, opiniile reprezentantilor lor nu au fost dintre cele mai favorabile. Desi ideea regionalismului ar putea cadea ca o manusa radicalilor din UDMR, liderul acestora, deputatul Toro Tibor, nu s-a grabit sa salute initiativa transilvana, luandu-si un ragaz mai mare pentru studiu individual. Pe aceleasi coordonate s-au inscris si moderatii din Uniune, presedintele Marko Bela evitand sa ofere un comentariu transant in problema regionalismului.

Partenerii UDMR la nivelul PPE, taranistii, s-au dovedit a fi mult mai transanti in aceasta chestiune. Secretarul general al PNTCD, Dudu Ionescu, a afirmat ca exclude din start ideea federalizarii Romaniei, care, in opinia sa, nu are nici o legatura de descentralizarea administrativa inceputa in timpul guvernarii precedente.

Grupul memorandistilor, dominat de romani

Semnatarii memorandumului nu se tem de o eventuala asociere a lor cu actiunile binecunoscutului Sabin Gherman, deoarece, sustine Gusztav Molnar, -suntem persoane cunoscute, care ne asumam responsabilitatea actiunilor noastre, iar telul nostru este sa declansam o dezbatere publica si nu actiuni separatiste-. Conform afirmatiilor sale, majoritatea semnatarilor sunt romani, initiativa fiind insa comuna, romano-maghiara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.