Home Politic Relația lui Geoană cu Vîntu a șocat opinia publică

Relația lui Geoană cu Vîntu a șocat opinia publică

DISTRIBUIŢI

Institutul lui Severin trage concluzia

Institutul social-democrat „Ovidiu Șincai“ (ISD) a dat publicității o analiză amănunțită, în 85 de pagini, în care disecă cauzele pierderii alegerilor de către candidatul PSD Mircea Geoană. Altele, bineînțeles, decåt „Flacăra Violetă“ a lui Hrebenciuc sau descărcările energetice invocate de Mihaela Geoană și investigate zelos de Nicu Bănicioiu. Publicată sub titlul „Cezarul a învins!“, analiza elaborată sub bagheta lui Adrian Severin arată cum  asocierea de imagine a lui Geoană cu personaje blamate de Băsescu, precum mogulul Sorin Ovidiu Vîntu, i-a atras acestuia un scor mult mai scăzut, pentru ca, în final, acesta să fie motivul principal pentru pierderea Cotrocenilor. Analiza reproșează echipei lui Geoană că nu a știut să riposteze la atacurile rivalilor politici, atunci cånd aceștia au asociat numele liderului PSD cu cel al mogulilor media precum Vîntu sau Voiculescu.
Severin mai scrie că principalul vinovat în pierderea cursei electorale rămâne totuși Mircea Geoană, căruia i se reproșează greșelile de ordin personal, printre care „neîncrederea generată de explicațiile cu privire la natura relației candidatului PSD cu Sorin Ovidiu Vîntu“.

Șoc și groază

Practic, se arată în această analiză că vizita acasă la Vîntu este una din principalele cauze ale pierderii avansului de circa 6-8 procente pe care Mircea Geoană îl contabiliza în fața lui Traian Băsescu, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor. Materialul ISD pune accent pe bâlbâielile lui Geoană, pus în fața faptului împlinit care dovedea legăturile sale cu Vîntu, relație pe care până atunci șeful social-democraților încerca să o țină în zona formalului, ca între orice politician care se întâlnește frecvent cu diverși oameni de afaceri. „Vizita lui Mircea Geoană la locuința lui Sorin Ovidiu Vîntu, la miezul nopții, chiar înainte de dezbaterea finală, a șocat opinia publică prin excentricitatea și duplicitatea comportamentală a unui candidat prezidențial, validând astfel întregul construct de imagine al lui Traian Băsescu“, subliniază studiul ISD.
„Este adevărat că un om politic se poate întâlni și trebuie să discute cu oricine. Din această perspectivă, lucrul cel mai grav a fost nu întâlnirea în sine, ci locul (reședința lui Vîntu), timpul (mijlocul nopții când un candidat serios trebuia să se odihnească pentru confruntările de a doua zi, iar nu să se „relaxeze“ alături de personaje controversate) și contextul (cel al contradicției dintre declarațiile publice anti-Vîntu și prietenia privată cu acesta, ocultată în mod deliberat prin respectivele declarații, menite a înșela electoratul)“, se precizează în documentul ISD .

Informații dăunătoare

Potrivit aceluiași studiu, „cea mai dăunătoare „informație“ furnizată public de Sorin Ovidiu Vîntu, confirmată iarăși prin lipsa oricărei reacții (de altfel imposibilă, întrucât era condamnată a priori ca necredibilitate), a fost cea potrivit căreia condamnarea sa publică și descrierile publice deloc măgulitoare la adresa sa, ale lui Mircea Geoană, fuseseră de conivență și de conveniență, întrucât numai prin menținerea în eroare a cetățenilor asupra adevăratei naturi a raporturilor lor se puteau conserva voturile“.
Cu alte cuvinte, relația lui Geoană cu controversatul SOV a fost pietroiul care a dus la scufundarea definitivă a liderului PSD. Și acest lucru nu îl spun adversarii, ci chiar colegii de partid ai lui Mircea Geoană.

Costul legăturii cu Vîntu – 400.000 de voturi

Potrivit analizei făcute de institutul patronat de Severin, relația lui Mircea Geoană cu Sorin Ovidiu Vîntu și vizita „de relaxare“ în toiul nopții au avut un impact electoral decisiv, „costând cca 400.000 de voturi. Cel puțin jumătate din cei 315.000 de păgubiți ai FNI, împreună cu familiile lor, toți ultrasensibili la semnalele indicând pierderea oricărei șanse de a-și acoperi prejudiciile puse în seama fostului patron al FNI și toți convinși că banii lor au fost furați de Vîntu, au participat la vot, iar opțiunea lor majoritară nu putea fi decât împotriva lui Mircea Geoană și, implicit, pentru Traian Băsescu. O parte din votanții lui Crin Antonescu, dar chiar și din cei ai lui Mircea Geoană din primul tur, s-au întrebat care este adevărata natură a relației Mircea Geoană-Sorin Ovidiu Vîntu și dacă nu cumva statul devine captiv în mâinile oligarhiei?“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.