Home Politic Remanierile sunt doar pentru cei -saraci-

Remanierile sunt doar pentru cei -saraci-

DISTRIBUIŢI

Unda de soc a remanierii a ajuns la esaloanele inferioare ale executivului. Premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, inlocuirea, in viitorul apropiat, a unor secretari si subsecretari de stat, precum si a unor reprezentanti guvernamentali in teritoriu, vinovati de -blazare-. Nastase nu a facut nici o referire la demiterea altor ministri.

Partidul de guvernamant a reluat scenariul de la inceputul verii, cand restructurarea executivului a fost urmata de schimbarea unor functionari guvernamentali. La videoconferinta cu prefectii, premierul Adrian Nastase a actionat conform principiului -mai intai vestile bune si apoi cele proaste-. Astfel, dupa ce i-a laudat pentru reusita referendumului, prim-ministrul i-a avertizat pe subordonatii sai din Palatul Victoria si din teritoriu ca ii paste remanierea. -Avem in vedere, in viitorul apropiat, efectuarea unei evaluari a persoanelor care ocupa functii de secretar de stat sau subsecretar de stat in cadrul ministerelor, precum si functii de conducere a structurilor care functioneaza in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea ministerelor. In functie de rezultate, vom proceda, daca este cazul, inclusiv la schimbari din functie-, a anuntat Nastase. El i-a indicat drept -favoriti- la demitere pe -cei care, in cadrul ministerelor, au schimbat numerosi ministri-. -Exista pe anumite zone o anumita blazare. Unii au impresia ca pot sa intre in vacanta pana la anul, cand vine o alta echipa guvernamentala-, a spus Nastase.

In privinta reprezentantilor guvernamentali in teritoriu, primul-ministru le-a aratat -pisica- celor implicati in afaceri dubioase. -Exista foarte multe probleme la nivel local. Vom lua masuri foarte serioase. Nici nu vreau sa mai discut de cei care incalca legea sau care au complicitati cu diverse mafii-, a afirmat Nastase. Pe biroul sau se afla, in acest moment, un raport foarte concis la adresa afacerilor cu cantec in care este implicata familia prefectului de Teleorman, Teodor Nitulescu.

Puwak, Beuran si Mihailescu – -victimele- grupurilor de interese

Premierul a reluat si in fata prefectilor subiectul recentelor demisii din guvern semnate de Hildegard Puwak, Serban Mihailescu si Mircea Beuran. -Nu a fost vorba in nici un caz de demitere si, cu atat mai putin, <combinatii la o masa de noapte>-, a spus Nastase, facand aluzie la zvonurile potrivit carora indepartarea celor trei a fost decisa in cadrul unei intalniri nocturne intre el si presedintele Iliescu. -Aceste schimbari au fost facute nu pentru a imbunatati imaginea guvernului sau ca act de renuntare la persoanele respective. Totodata, nu am facut si nu am intentionat sa facem o judecata a activitatii profesionale a acestor persoane, ci au fost luate in considerare, cu prioritate, circumstante de tip personal, care ingreunau oarecum activitatile guvernului in aceasta perioada-, a explicat primul-ministru. Nastase a indus, de asemenea, ideea potrivit careia la schimbarea celor trei au contribuit si anumite cercuri interesate. -Trebuia sa evitam situatiile in care anumite grupuri de interese finanteaza o campanie de presa impotriva unui ministru sau altul. Ei nu mai puteau sa functioneze cu 100% capacitate de munca pentru ca trebuia sa-si aloce o mare parte din timp raspunsurilor si evaluarii acestor atacuri-, a declarat premierul. In final, el le-a multumit celor trei ministri: -Contam in continuare pe sprijinul lor in cadrul partidului si al actiunilor generale pe care ni le propunem in perioada urmatoare-, a incheiat optimist Nastase.

Doar subordonatii sunt corupti si ineficienti

Inlocuirile operate de partidul de guvernamant sunt motivate diferit, in raport cu rangul functiei ocupate de o anumita persoana. In ce priveste ministrii, acestia sunt, potrivit PSD, victime ale mafiilor din sectorul pe care il administreaza. Activitatea lor este considerata ireprosabila, iar partidul le promite protectie si dupa demitere. Cu totul altfel este prezentata situatia celor din esalonul al doilea. Acestia trebuie schimbati fie pentru ca nu mai sunt eficienti, fie pentru complicitatile in care au intrat cu anumite mafii. Ei nu sunt ireprosabili din punct de vedere profesional, asa cum sunt ministrii demisi, si nu sunt victime, ci complici ai mafiei. In timp ce ministrii isi dau demisia, secretarii de stat sunt demisi. PSD nu recunoaste coruptia la nivel inalt, dar o admite la nivelurile inferioare. Remanierea din aceasta toamna este integrata de PSD intr-un plan mai larg de restructurare a actului de guvernare. Ea nu a fost insa anticipata in nici un document oficial al partidului. Strategia PSD pentru 2003 si 2004, denumita -Noua ofensiva politica-, are ca punct de plecare restructurarea din vara a executivului, venita ca urmare a renuntarii la ideea alegerilor anticipate, si nu prevede ca punct terminus decat alegerile generale. In acest context, remanierea post-referendum nu facea parte din planurile PSD, asa cum a sustinut recent unul dintre analistii care a facut pasul cu tot cu idei in barca puterii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.