Home Politic -Restructurarea- PD forteaza mana coalitiei

-Restructurarea- PD forteaza mana coalitiei

DISTRIBUIŢI

Democratii au inceput restructurarea din ograda proprie si au aruncat ieri o decizie coapta de ceva vreme de liderii partidului – nu-l mai vor pe Gheorghe Dobre la Ministerul Transporturilor, ba chiar s-au gandit sa-l inlocuiasca cu Radu Berceanu, iar pe vicepremierul Gheorghe Pogea l-au demis, fara sa nominalizeze pe cineva in locul lui.

In timp ce partenerii PD din coalitie dadeau din umeri, nedumeriti de vestile aduse de Emil Boc, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a grabit sa salute decizia democratilor. Readucerea lui Radu Berceanu in prim-plan nu poate fi decat o dovada ca acesta a facut pace cu presedintele Traian Basescu, cel pe care chiar Boc a recunoscut ca l-a consultat inainte de a face publice deciziile PD. Totusi, restructurarea masiva a guvernului pare sa se fi terminat aici, caci partenerii de coalitie ai PD nu au de gand sa urmeze exemplul democratilor.

PD l-a retras pe Gheorghe Pogea din functia de vicepremier si l-a inlocuit pe Gheorghe Dobre cu Radu Berceanu in functia de ministru al transporturilor. Schimbarile au fost facute ieri. Democratii s-au grabit sa fie primii care umbla la organizarea guvernului, pentru a forta mana partenerilor din coalitie pentru a accepta restructurarea. PD a incalcat, astfel, intelegerea din Alianta, conform careia astfel de -mutari- se iau prin consens. In timp ce UDMR si PC ridicau din umeri nedumeriti, premierul Tariceanu, liderul PNL, se lauda ca schimbarea lui Dobre este meritul presiunilor facute chiar de el.


Potrivit liderului PD Emil Boc, doar presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu cunosteau deciziile democratilor, precizand ca i-a informat pe cei doi ieri dimineata, inainte de a face publica decizia, si ca -nu au avut nimic de zis-. Asa ca PD a mers inainte si s-a dat in stamba, mutandu-si oamenii dintr-o functie in alta, de dragul unei schimbari in executiv. Subtil, prin demiterea lui Pogea, pedistii au cautat sa forteze cumva mana celorlalte partide din coalitie, care nu vor nici in ruptul capului sa renunte la functiile de vicepremieri. Anuntul marilor schimbari a fost facut ieri de liderul PD Emil Boc, care a anuntat ca nu va mai face alta nominalizare pentru postul de vicepremier in locul lui Pogea.

Pogea: -Retragerea mea din guvern, un act necesar pentru restructurare-

De cealalta parte, Pogea spune ca nu il deranjeaza decizia Biroului Permanent National al PD. -PD a luat decizia de a-si onora angajamentele, de aceea isi va retrage vicepremierul din guvern. Prin decizie politica il retragem pe Gheorghe Pogea si nu va mai fi nici un inlocuitor-, a anuntat Boc. Presedintele democratilor a completat ca gestul PD este o dovada de coerenta si de consistenta: -Ceea ce spunem, facem-.

Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat ca apreciaza decizia BPN al PD de a-l retrage din functia de vicepremier ca pe un act care demonstreaza necesitatea restructurarii guvernului, si nu ca pe o hotarare -nefericita-. -Oamenii politici trebuie sa inteleaga ca este nevoie ca restructurarea guvernului sa se produca in fapt, si nu numai la nivel declarativ. Este nevoie de aceasta restructurare a guvernului si procesul trebuie sa se intample-, a afirmat Pogea.

Dobre – competent, dar invizibil

PD a decis sa il inlocuiasca pe ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre. Locul sau va fi luat de catre liderul PD din Senat, Radu Berceanu, care este sustinut de conducerea democrata. Boc i-a reprosat lui Dobre ca nu a stiut sa isi laude mai mult succesele, sa apara suficient de mult -pe sticla- si in presa si a spus ca doreste un minister mai dinamic din acest punct de vedere. -Am cerut restructurare PD si PD merge mai departe pe aceasta decizie. Am decis sa il retragem pe ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, si sa il promovam pe Radu Berceanu-, a precizat Boc, care nu a criticat performantele ministrului transporturilor, ci tocmai faptul ca nu a fost in atentia reflectoarelor. -Dobre a fost un om care a muncit foarte mult, a facut foarte multe pe baza banilor pe care i-a primit, dar nu a stiut sa isi vanda realizarile, si trebuie o dinamizare a ministerului. Dobre nu a reusit sa isi faca vocea auzita, putea sa fie mai vizibil-, a explicat Boc. Referitor la inlocuitorul lui Dobre, presedintele democratilor crede ca -experienta de fost ministru si tot ceea ce a facut la Senat il recomanda pe Radu Berceanu pentru aceasta functie-. Decizia BPN al PD de inlcuire a lui Gheorghe Dobre a fost luata cu un singur vot impotriva. -PD le multumeste lui Gheorghe Pogea si lui Gheorghe Dobre pentru ceea ce au facut. Pogea se va ocupa de strategia economica, iar domnul Dobre va ramane o resursa a PD-, a precizat liderul democrat, care a dat asigurari ca -PD va avea grija de oamenii care au lucrat pentru partid-.

Premierul, multumit ca a scapat de Dobre

-Primul-ministru saluta decizia PD de a-l retrage pe Gheorghe Dobre din functia de ministru al transporturilor-, a venit reactia lui Tariceanu. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, premierul ar fi insistat in nenumarate randuri asupra necesitatii unei remanieri in timpul discutiilor cu liderii PD, ba chiar le-ar fi solicitat explicit democratilor sa il inlocuiasca pe Dobre din cauza intarzierilor inregistrate in domeniul infrastructurii. Cat despre decizia PD de a renunta la Gheorghe Pogea pentru postul de vicepremier, premierul a catalogat drept firesc demersul democratilor, pe care i-a atentionat, subtil, ca nu vor putea sa impuna UDMR sau PC sa renunte si ei la vicepremieri. Cat timp premierul vine din partea PNL, celelalte partide din coalitie au dreptul sa fie reprezentate la nivel inalt, a mai precizat purtatorul de cuvant al guvernului.

Secretarii de stat

PD vrea reducerea secretarilor de stat si a agentiilor pana la o treime, spune liderul democratilor. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a spus ca unii dintre secretarii de stat ar trebui inlocuiti, iar altii desfiintati, dar a precizat ca -nu putem sa dam nume pentru ca acest lucru il vom stabili alaturi de partenerii din coalitie-. Noi le recomandam democratilor sa inceapa restructurarea cu secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, cercetat de DNA in mai multe dosare. Mantog este anchetat de procurori in -Dosarul stramutatilor de lux din Targu Jiu-, in care fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost prejudiciata cu peste 100 miliarde de lei vechi si este cercetat si pentru gaurile din bugetele complexelor energetice Turceni si Rovinari, care se aflau sub conducerea sa.

Hardau, posibil remaniabil

PD nu a confirmat dar nici nu a exclus inlocuirea ministrului educatiei, Mihail Hardau, liderul democrat Emil Boc precizand ca toate deciziile din PD se discuta in interiorul formatiunii. Boc a explicat ca democratii nu agreeaza practica avertismentelor publice si ca nu vor ca declaratiile premature sa afecteze ministerele vizate. -La nivel politic, remanierile se fac si nu se discuta, pentru a nu afecta activitatea respectivelor ministere-, a precizat Boc.

PNL: -Daca PD ar fi dorit un guvern de 16 ministere, ar fi trebuit sa mai retraga inca doi ministri!-

Liberalii nu au acordat o prea mare atentie tentativei prin care partenerii de alianta au vrut sa-si demonstreze onoarea, retragandu-si din executiv doi dintre oameni. Mai mult, PNL a criticat demersul gandit de democrati drept o dovada de bunavointa. La fel ca in cazul fuziunii dintre PNL si PD, cand democratii au fortat mana liberalilor, urgentarea restructurarii nu a facut decat sa atraga reprosuri din tabara liberala. -Ca de obicei, PD demonstreaza o atitudine populista si demagogica: daca PD ar fi dorit cu adevarat un guvern de 16 ministere, ar fi trebuit sa mai retraga doi dintre ministri, pe langa cei doi deja nominalizati, plus o treime din secretarii de stat-, a reactionat senatorul Puiu Hasotti la declaratiile liderului democrat. Liberalul le-a sugerat chiar presedintilor celor patru formatiuni din coalitia guvernamentala sa se reuneasca intr-un consiliu politic superior pentru a ajunge la un acord privind restructurarea.

Restructurare hazardata

Senatorul PNL Varujan Vosganian a continuat sa critice, voalat, -o serie de voci din coalitie-, in care nu are incredere cand vine vorba de guvernare. -Ideea restructurarii guvernamentale reprezinta un mod hazardat pentru a face tot felul de proiectii ministeriale si a le introduce in dezbateri-, a apreciat Vosganian, citat de A.M. Press. El ii acuza pe cei care propun tot felul de variante ce privesc reorganizarea executivului – fie prin infiintarea unui Minister al Dezvoltarii sau al Infrastructurii – ca nu au experienta actului de guvernare. Vosganian a sustinut ca pana la 1 ianuarie 2007 este -hazardat sa facem tot felul de proiectii ministeriale si sa le introducem in dezbateri. Guvernul trebuie lasat sa lucreze asa cum lucreaza-.

Olteanu sta deoparte

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a ales sa fie mai rezervat decat alti colegi din PNL vizavi de hotararea brusca a democratilor de a-l inlocui pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor. -O masura de bun-augur, care va accelera lucrurile ramase in urma-, a apreciat Olteanu numirea lui Radu Berceanu la sefia ministerului.

Intrebat cum comenteaza promisiunea facuta de presedintele Traian Basescu in campania electorala, potrivit careia in guvernul de dupa 2004 nu vor mai intra fosti ministri din guvernarile anterioare, Olteanu a ales sa-i ia apararea lui Berceanu, fost ministru al industriilor in 1998. Precizand ca principalul criteriu de desemnare in executiv ar trebui sa fie competenta, Olteanu a dat exemplul ministrului integrarii europene, Anca Boagiu, fost ministru si in perioada guvernarii CDR.

Marko Bela: -Regret plecarea lui Pogea-

Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca nu cunostea decizia PD. Liderul maghiar a spus ca regreta plecarea lui Pogea din guvern si ca Radu Berceanu are competenta necesara pentru portofoliul transporturilor.

-Eu vad ca PD de fapt si-a dat seama ca, in loc de restructurare, ceea ce putem face este o remaniere. Decizia lor nu o cunosteam, dar aceste schimbri fac parte din strategia interna a oricarui partid. Eu regret ca domnul Poga pleaca din guvern, e un bun specialist, dar din punct de vedere politic nu a reusit sa reprezinte interesele PD. Domnul Berceanu a mai fost ministru, are experienta in domeniu, sper sa faca fata si sa se ocupe de dezvoltarea infrastructurii, care in acest moment lasa de dorit-, a precizat Marko Bela.

PC se leaga de -telul nobil populist- al PD

Presedintele Consiliului Executiv al PC, Sabin Cutas, a declarat ca formula aleasa de democrati este -populista-, ca e de fapt tot obiectivul PD privind restructurarea. -Personal, cred ca PD era nemultumit de activitatea celor doi ministri, Gheorghe Pogea si Gheorge Barbu. Incercand practic sa-i remanieze, au venit cu aceasta formula populista, prin care au propus o restructurare pentru un tel nobil si populist-, a declarat Cutas, care le-a sugerat democratilor sa fie mai transanti si sa spuna lucrurilor pe nume pe viitor. Iar despre intentia PD de a se renunta la functiile de vicepremieri, conservatorul nici nu vrea sa auda: -Ar fi pacat sa sacrifici un om doar de dragul de a incerca sa obtii ceva politic-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.