Home Politic Reuniunea de clasa – promotia 1996-2000

Reuniunea de clasa – promotia 1996-2000

DISTRIBUIŢI

O dupa-amiaza de sambata aproape perfecta de toamna, cum nu prea am avut parte anul acesta. Scuarul din fata Ateneului Roman este un furnicar, in care se amesteca oameni, masini de lux si politisti. -Draga, cred ca vrea sa se intoarca iar in politica-, susotesc langa o coloana doua femei de varsta a treia, genul de militante model -Ana Blandiana-, uitandu-se cu jind la cei care-si permit sa cheltuiasca 1.600.000 pe cele patru volume scrise de idolul lor politic. Scarile Ateneului sunt pline de -fosti** veniti sa asiste la lansarea celor 3.500 de pagini care poarta semnatura fostului presedinte Emil Constantinescu. Taranisti, cativa liberali si ufedisti au venit sa asiste la spectacolul pregatit de fostul locatar de la Cotroceni, lansarea depasind cadrul obisnuit al acestui gen de manifestari. Din pacate, guvernarea 1996-2000 nu a putut fi reconfigurata, din tablou lipsind democratii si udemeristii, retinuti probabil cu alte treburi si alte interese la acest sfarsit de saptamana.

Guvernele din umbra

Fosti ministri, fosti parlamentari si fosti consilieri s-au revazut sambata, dupa multa vreme, la lansarea de la Ateneu. Imbratisari, batai pe umar si intrebari de complezenta au animat atmosfera dinaintea spectacolului regizat pentru scriitorul Emil Constantinescu. Organizatorii au facut in asa fel incat reprezentantii partidelor sa nu se amestece prea mult intre ei. Taranistii, printre care i-am revazut pe fostii ministri Remes, Muresan, pe Remus Opris si pe Tanase Barde, s-au grupat in stanga salii, nota discordanta facand doar Ion Diaconescu, el preferand sa-l vada pe Emil de la -centru-. In dreapta salii, langa ufedisti, cativa liberali rebeli, din ramura radicala, in frunte cu Dinu Patriciu au venit si ei sa-l vada pe Emil Constantinescu in rol de scriitor. Primele loje din dreapta au fost rezervate familiei autorului venita in par, cu Nadia, Norina, Dragos, mama si soacra, sa asiste la eveniment. De remarcat ca, daca cei mai multi dintre fostii ministri si secretari de stat au onorat invitatia de la Ateneu, marii absenti au fost insa cei trei premieri care s-au perindat in timpul administratiei Constantinescu pe la Palatul Victoria. Pentru a nu da ochii cu Emil, Victor Ciorbea si-a organizat ad-hoc un turneu in Moldova, iar pe Radu Vasile nimeni nu se astepta sa-l vada, avand in vedere relatiile in care s-au despartit cei doi.

Lansare de carte cu iz de relansare politica

Lansarea cartii-document a avut mai mult valente politice decat editorialistice. Emil Constantinescu, reinviind aparitiile din campaniile electorale, a intrat in sala prin mijlocul oamenilor, in aplauzele furtunoase si incurajarile militantilor Aliantei Civice. Maestrul de ceremonii al spectacolului, fostul consilier prezidential Dorin Marian, a facut totul pentru ca seful sau sa fie multumit. Sutele de oamenii inghesuiti in sala Ateneului, aplauzele si strigatele de incurajare au adus pe fata fostului presedinte o puternica multumire de sine. Imaginile alese pentru proiectarea unor scurtmetraje despre activitatea lui Emil Constantinescu nu a fost deloc intamplatoare. Totul era pozitiv, iar cele mai multe imagini fie proveneau din campania din 1996, cand CDR in frunte cu Emil se aflau in topul popularitatii, fie de la intalnirile fostului presedinte cu omologi de-ai sai. -Bravo, esti cel mai bun!-, strigau niste batrani extaziati la revederea intalnirilor lui Emil cu Bill Clinton, Chirac sau Kohl. -Programul artistic- a fost completat cu mesaje inregistrate ale presedintelui Ungariei, ambasadorului David Funderburk si profesorului Tismaneanu. Fostul presedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, a venit sa-l sustina direct pe fostul sau omolog, in timp ce Peter Stoianov si-a anulat vizita pe ultima suta de metri, trimitand in schimb un mesaj prin ambasadorul Bulgariei, Nicolai Milcov.

-Emil! Emil!-

In strigatele fanilor, Emil Constantinescu a luat si el cuvantul chiar la finalul spectacolului. -Am fost un presedinte al crizelor-, a declarat fostul sef al statului, subliniind in continuare ca deciziile luate in timpul administratiei sale au fost -dure-, chiar daca a existat riscul unor conflicte politice si sociale. Considerand probabil ca nu este un momernt prielnic rafuielilor politice, Emil Constantinescu i-a laudat pe toti cei trei premieri, chiar si pe Radu Vasile, precizand ca acesta a reusit sa scape Romania de intrarea in incapacitate de plata. Discursul sau nu a privit numai spre trecut. -Aceasta carte nu e spovedania unui invins, ci spovedania unui soldat care a pierdut si castigat batalii si care va continua sa duca razboi cu lenea, hotia, incompetenta, ura si intoleranta-, a declarat Emil in aplauzele furtunoase ale salii, semn ca lansarea cartii nu este un simplu eveniment editorial, ci are conotatii politice de viitor mai mult decat evidente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.