Românii pot renunţa la titlul academic de doctor fără să ofere explicaţii şi fără ca renunţarea să facă obiectul vreunei cercetări, scrie revista „Nature“ , aceeaşi publicaţie care a expus, pentru prima dată, acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.
Revista „Nature“ arată modul în care Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea educaţiei a fost adoptată, la finalul anului trecut. „Anterior, la fel ca în majoritatea ţărilor, un doctorat putea fi revocat în România numai după o anchetă“, se arată în articol.
Potrivit aceleiaşi surse, „oameni de ştiinţă din România au răspuns cu furie la o ordonanţă de urgenţă promovată de prim-ministrul Victor Ponta, care le permite oamenilor să renunţe la titlul lor de doctor, prin Ministerul Educaţiei, fără o explicaţie (…). Peste 1.300 de persoane, dintre care majoritatea oameni de ştiinţă din România, au semnat o scrisoare deschisă care critică ordonanţa“, precizează „Nature“.
Scrisoarea evocată de publicaţia americană a fost iniţiată chiar la 29 decembrie, de către conferenţiarul Universităţii Campus Suffolk din Ipswich, Cristian Dogaru, care precizează că „obţinerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituţii şi activităţi academice, prin urmare renunţarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deţinătorului“.
La 29 decembrie 2014, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat într-o conferinţă de presă că legea va fi modificată şi că titularul unui titlu ştiinţific poate renunţa la titlul respectiv, fără explicaţii. Practic, Victor Ponta va putea renunţa de bună voie la titlul de doctor, fără să mai fie nevoie ca retragerea titlului, cerută de premier acum trei săptămâni, să fie fundamentată pe faptul că lucrarea a fost plagiată.
Contactaţi de revista „Nature“, premierul Victor Ponta şi ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, au refuzat să comenteze.
Istoria plagiatului lui Victor Ponta a ajuns, din nou, în atenţia publicului după ce premierul a trimis o scrisoare, la începutul lunii decembrie, Universităţii din Bucureşti, prin care a solicitat retragerea titlului său de doctor. Publicul din România a aflat de pe contul de Facebook al premierului că a făcut această cerere, la doi ani şi jumătate de când plagiatul lucrării sale de doctorat privind Curtea Penală Internaţională a fost făcut public în revista „Nature“.
În România, legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Ceea ce face Victor Ponta pentru a-şi ascunde plagiatul depăşeşte, însă, orice limită. Refresh-ul societăţii româneşti pare, însă, că se opreşte la draperiile murdare de la Palatul Cotroceni.
O asociaţie anti-plagiat din Cluj, condusă de universitarul Dorin Isoc, a trimis, în a doua zi a anului, o scrisoare deschisă tuturor intelectualilor, cerându-le să ia atitudine faţă de ordonanţa de urgenţă care permite renunţarea, de bună voie şi fără justificare, la titluri ştiinţifice