Home Politic Revizuirea Constitutiei a intrat in semifinale

Revizuirea Constitutiei a intrat in semifinale

DISTRIBUIŢI

Modificarea Constitutiei intra incet-incet in faza semifinalelor. Presedintele comisiei, deputatul PSD Valer Dorneanu, a anuntat ieri ca pe 15 noiembrie va fi inaintat Parlamentului, spre dezbatere, proiectul de lege privind modificarea Constitutiei. Democratii si liberalii au dat deja semnalul politic, parafand protocolul ce contine principalele directii de modificare a Constitutiei, in timp ce reprezentantii UDMR au anuntat ca semnarea documentului e doar o chestiune de timp. Cei mai conservatori sunt oamenii lui Vadim, care au ramas la parerea initiala, conform careia revizuirea Constitutiei nu este o prioritate pentru tara.

Revizuirea nu atinge reforma politica

Presedintele Comisiei Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ieri ca proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei va fi inaintat Parlamentului pana pe 15 noiembrie, partidele politice cazand in principiu de acord asupra temelor generale de schimbare a legii fundamentale.

Propunerile la care vor lucra membrii comisiei constitutionale, incepand de saptamana viitoare, se refera, printre altele, si la sistemul parlamentar, evitandu-se insa o reforma politica in Romania. -Nu intentionam sa renuntam la sistemul bicameral, ci doar sa facem o diferentiere a competentelor celor doua Camere-, a afirmat Dorneanu. El a spus ca o solutie ar fi ca Senatul sa aiba atributii exclusive in domeniul politicii externe si sa dea votul final proiectelor de lege adoptate de Camera Deputatilor, iar Camera sa aiba exclusivitate asupra adoptarii bugetului si a numirii membrilor Curtii de Conturi, in timp ce Senatul sa numeasca membri ai celorlate institutii ale statului. O alta varianta ar fi ca Senatul sa aiba atributii in politica externa si a legilor organice, iar Camera sa adopte celelalte acte normative, dar -definirea unei legi organice este subiectiva-, a mai spus deputatul PSD.

Textul referitor la transferarea unor atribute ale suveranitatii catre UE si NATO va produce -emotii si sentimente- in randul populatiei, considera Dorneanu, pentru ca romanii sunt -grijulii- in privinta suveranitatii tarii lor. Alte propuneri vizeaza oferirea pentru presedintele statului a unui rol mai pregnant in solutionarea conflictelor intre autoritati, oferirea unui rol mai important Curtii Constitutionale si transformarea Curtii Supreme de Justitie in Inalta Curte de Casatie.

Veto liberal in cazul decapitarii CSJ

Liberalii nu vor sa dea girul lor partidului de guvernamant pentru decapitarea Curtii Supreme de Justitie o data cu modificarea Constitutiei. Echipa PNL din Comisia de revizuire a legii fundamentale, in frunte cu presedintele partidului, Valeriu Stoica, s-a opus intentiei pesedistilor de a schimba intreaga garnitura a CSJ (care va deveni Inalta Curte de Casatie) pentru a numi pe viata judecatori pe gustul guvernantilor. Adjunctul sau din vremea cand era ministru al justitiei, ex-secretarul de stat Flavius Baias – participant la dezbaterile constitutionale – a aratat ieri ca -domnul Valeriu Stoica a afirmat ca PNL nu va da votul sau pentru revizuirea Constitutiei daca PSD nu renunta la aceasta idee-. Baias a precizat ca pesedistii s-au lasat convinsi saptamana trecuta de argumentele liberale, dar… verba volant. Astfel, in protocolul final, ideea nu a mai aparut, PSD rezervandu-si dreptul de a folosi pretextul revizuirii Constitutiei pentru a-si aservi cea mai inalta instanta din stat.

Pe de alta parte, PNL a reusit sa capaciteze -adunarea- formata din reprezentantii tuturor partidelor parlamentare pe 12 teme fixe, printre care garantarea proprietatii, reglementarea expresa a principiului separatiei puterilor in stat, consacrarea constitutionala a activitatii patronatelor. In plus, liberalii au mai repurtat o victorie, eliminand restrictiile pentru dublii cetateni in privinta alegerii sau numirii in demnitati publice. Ei au incasat insa si bile negre prin respingerea propunerilor de alegere a presedintelui de catre Parlament in paralel cu restrangerea atributiilor, a celei privind dreptul cetatenilor si al apatrizilor de a dobandi terenuri in Romania, ca si a propunerii de a se prevedea expres in Constitutie principiul finantarii transparente a partidelor politice.


PRM nu-si pune semnatura pe document

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a mentionat ieri ca Biroul Permanent al partidului a decis ca formatiunea lui C.V. Tudor sa nu semneze Protocolul de revizuire a Constitutiei pentru ca -aceasta nu e nici necesara, nici oportuna- in momentul de fata. Bolcas spune ca, prin selectarea domeniilor ce urmeaza a fi revizuite, s-a demonstrat ca -e vorba de un joc de imagine a partidului de guvernamant, care incearca astfel sa ascunda coruptia si saracia-. PRM considera inadmisibil ca s-a decis modificarea Constitutiei in sensul amendarii articolului 1. Bolcas s-a referit la doua propuneri privind exercitarea atributelor suveranitatii nationale in legatura cu cele ale UE. -S-a acceptat transferul de competente, si nu delegarea de competente, asa cum recomanda Comisia de la Venetia-, a apus vicele PRM.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.