-Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre-. Cam la atat s-ar putea reduce ideea de democratie care functioneaza in prezent in interiorul PSD, declaratia fiind facuta de presedintele partidului, Adrian Nastase, imediat dupa intalnirea-maraton de miercuri, de aproape 10 ore, pe care a avut-o, alaturi de Ion Iliescu, cu liderii din teritoriu.
Reuniunea in care trebuia sa se discute problema disensiunilor care au aparut in ultima vreme, pe tema viitoarei conduceri care va fi aleasa la Congres, a fost folosita mai degraba pentru a spala creierii sefilor din teritoriu. Liderul de la Vrancea, Marian Oprisan, declarase inaintea intalnirii ca Iliescu a gresit gratiindu-l pe Miron Cozma si ca Nastase trebuie sa-si dea demisia pentru ca a pierdut alegerile, iar presedinti de Consilii judetene ai PSD semnasera un document in care au criticat dur actuala conducere pe care au considerat-o vinovata de esecul in alegeri. In sedinta pe care au convocat-o, sefii PSD au avut posibilitatea sa-i -convinga- pe cei veniti din teritoriu ca nu e cazul sa faca valuri. Imediat dupa discutii, presedintele partidului preciza ca, in ciuda comentariilor aparute, finalul intalnirii a fost -fericit-.
Adrian Nastase a spus raspicat ca Marian Oprisan si alti lideri din teritoriu si-au schimbat ideile. -Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre. Acest lucru dovedeste forta de persuasiune a partidului-, a spus acesta. Pentru ca nu a avut cum sa evite subiectul, Nastase a fost nevoit sa recunoasca ca fiecare presedinte de organizatie si-a prezentat frustrarile, nemultumirile, ca partidul isi regaseste treptat vocatia dezbaterilor politice si ca acest lucru este natural. -PSD este un partid foarte puternic, care are nevoie de un suflu nou pentru a se adapta la o atmosfera rarefiata-, a adaugat Nastase.
Oprisan: -Nu exista nici o diferenta intre ideile mele si ale partidului-
Dupa intalnirea cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, liderul de la Vrancea, Marian Oprisan, nu mai era la fel de vehement in afirmatii. El ne-a declarat, ieri, ca, intr-adevar, si-a asumat cele spuse la centru. -Am venit cu ideile mele si am plecat cu ideile partidului. Eu si cei 42 de lideri din teritoriu. Oricum, nu e nici o diferenta de idei-, a precizat Oprisan, subliniind totodata ideea de unitate care ar exista in acest moment in partid. Intrebandu-l cum poate fi vorba despre unitate in conditiile in care mai multi lideri au luat initiativa de a-si promova propriile strategii politice, Oprisan a raspuns sec: -Este unitate prin diversitate-. Totodata, el a mentionat ca nu stie pe cine va sustine la sefia PSD dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu: -O sa ma gandesc pe cine o sa sprijin. Mai e pana la Congres-.
Nu exista a treia cale
In aceeasi ordine de idei, presedintele PSD a mai spus, dupa intalnire, ca nu a remarcat ca s-ar ridica problema unei a treia cai in partid, in afara lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, asa cum a fost vehiculat in presa. Intrebat in legatura cu sefia PSD, Nastase a precizat ca nu are o problema in ceea ce priveste candidatura lui Ion Iliescu si ca s-a inteles intotdeauna cu acesta, aratand ca nu este nevoie de -tutele-, ci de o echipa care sa asigure conducerea formatiunii. El a adaugat ca poate sa nu fie de acord cu anumite forme de conducere, dar nu va pleca din partid. -Nu cred ca in partid trebuie sa existe astfel de discutii, tinta noastra trebuie sa fie Guvernul Tariceanu-, a mai spus Nastase. El a precizat ca exista in legatura cu data Congresului PSD doua variante, una ca aceasta sa aiba loc mai rapid, dar nu este timpul necesar, iar alta sa aiba loc la sfarsiul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.
Nastase s-a suparat pe Iliescu
Ideea de unitate pe care a incercat sa o transmita Nastase nu pare ca functioneaza atat de bine pe cat se doreste. In caz contrar, liderul PSD nu ar fi trebuit sa se supere atunci cand jurnalistii l-au inconjurat pe Ion Iliescu sa-l intrebe cum a decurs inalnirea cu sefii din teritoriu. Simtindu-se ignorat de presa, Nastase a exprimat iritat: -Nu mai dau eu declaratii. Lasa-l pe el…-. In plus, cei doi nu au aparut impreuna nici la conferinta de presa care a urmat discutiilor.
Cu toate acestea, Iliescu a declarat ca opiniile si insistentele referitoare la viitorul lider al PSD reprezinta o abordare -puerila- si o -diversiune politica-, problema esentiala fiind procesul de restructurare a partidului, care se afla intr-o situatie noua, aceea de formatiune de opozitie. -Pentru PSD este o problema sa-si gaseasca un presedinte pe masura? Nu vad deloc in asta o dificultate-, a continuat el, opinand ca partidul are multe personalitati. Totodata, acesta a respins ideea existentei unor grupari si a subliniat ca ideea de fond a intalnirii conducerii PSD cu presedintii de organizatii judetene a fost respingerea acestei -diversiuni-, care este -cultivata si din afara- si care, probabil, este -si in capul unora din partid-.
Grupuri de reactie rapida
In sedinta de miercuri, s-a decis ca PSD sa isi formeze la Camera Deputatilor si la Senat grupuri de reactie rapida care sa monitorizeze cu atentie ce se intampla la guvern si presedintie, tinta partidului trebuind a fie Cabinetul Tariceanu, nu discutiile privind sefia partidului. Adrian Nastase a anuntat ca Biroul Executiv al PSD se va reuni la sfarsitul lunii ianuarie pentru a alege Delegatia Permamenta, care va avea o formula restransa si va conduce partidul pana la Congres.
Proiect de restructurare a la Ponta
In ciuda intelegerii de miercuri, deputatul PSD Victor Ponta a propus, ieri, o serie de masuri de restructurare a partidului, apreciind ca acesta a fost condus ineficient si ca, in continuare, -persoanele trebuie sa lucreze pentru partid, si nu partidul pentru anumite persoane-. Acesta propune restructurarea Consiliului National al PSD, reducerea numarului de membri, vot secret la cererea oricarui membru. Delegatia Permanenta a PSD ar urma sa fie compusa din presedinte, 7-11 vicepresedinti, presedintii celor doua Camere ale parlamentului si secretarul general. Vicepresedintii ar urma sa -reprezinte echitabil- regiunile tarii.