Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala impotriva fostilor ministri PSD Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, implicati in dosarul -stenogramelor-. Ministerul Public sustine ca cei doi sunt anchetati pentru incalcarea Legii 78/2000 referitoare la prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Ieri, procurorii l-au audiat, in calitate de martor, pe fostul secretar general al PSD, actualmente presedinte al Partidului Initiativa Romania, Cosmin Gusa, in legatura cu stenogramele sedintelor PSD din perioada 2003-2004. Acesta a confirmat veridicitatea a doua stenograme facute la sedinte PSD la care el a participat.
Transcrierile discutiilor purtate de liderii social-democrati au fost publicate de presa la finele anului trecut. Conform acestora, Rodica Stanoiu ar fi facut presiuni pentru ca actualul sef al statului, Traian Basescu, sa fie anchetat in dosarul -Flota-. La randul sau, fostul ministru al finantelor publice, Florin Georgescu, s-ar fi plans la intalnirile de partid ca presedintele Curtii de Conturi nu mai asculta de directivele PSD.
Surse din Procuratura sustin ca astazi cei doi fosti demnitari vor fi instiintati cu privire la invinuirile care li se aduc.
Gusa, martor impotriva PSD
Presedintele PIN a discutat cu anchetatorii atat despre autenticitatea transcrierilor, cat si despre posibilul autor al acestora. -Explicatia pe care le-am dat-o este ca fie au fost inregistrate printr-o decizie de care eu nu am avut cunostinta – dar trebuia sa fie o decizie secreta a cuiva care are legatura cu partidul, sa fie inregistrate cu aparatura de la distanta – sau, mult mai plauzibil, au fost inregistrate ilegal, cu aparatura de ascultare de la distanta, care nu poate sa fie decat in posesia institutiilor statului care se ocupau cu munca de informatii in acel moment. Fie s-a inregistrat din sediu, fie de catre serviciile secrete, sunt doua variante. Nu vad ce alte institutii puteau sa ajunga in perimetrul sedintelor PSD, din cladirile PSD-, a declarat Gusa, la finalul audierilor de la Parchetul General.
Politia politica
Conform fostului secretar general al PSD, sedintele de partid se desfasurau fie la sediile centrale, fie la salile grupurilor parlamentare de la Camera Deputatilor sau Senat. El spune ca ar fi fost greu de inregistrat fara stiinta unui om din interior intalnirile care aveau loc la partid. Cu toate acestea, Gusa considera ca nu este exclus sa fie implicate serviciile secrete. -Ca sa ajungi in proximitatea acelor sedii si sa inregistrezi cu atata acuratete dialogurile trebuia sa ai aparatura specializata care, in mod oficial, nu se afla decat in dotarea serviciilor de informatii. Daca punem la socoteala faptul ca sefii serviciilor de informatii nu au fost schimbati de Traian Basescu dupa 2004, parca se brodeste, dar deja suntem la capitolul scenarii-, a comentat Gusa, care a calificat aceasta varianta ca -cel mai flagrant act de politie politica-.
Stanoiu si Georgescu risca 5 ani de inchisoare
Ministerul Public sustine ca fostii ministri sunt urmariti penal pentru fapte prevazute la articolul 13 din Legea 178/2000. Este vorba despre faptele comise de liderii politici sau de sindicat care folosesc -influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite-. Conform acestei legi, fapta cu pricina se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Dosarul 5/P/2005 a fost intocmit in urma sesizarii formulate in decembrie 2004 de mai multe organizatii nonguvernamentale. Pe 4 ianuarie 2005 dosarul a fost dat in lucru, pentru ca o zi mai tarziu procurorii de la Ministerul Public sa isi decline competenta in favoarea celor de la PNA. Ulterior, dosarul a ajuns din nou la Ministerul Public. -Din cauza imposibilitatii solutionarii cauzei in aceasta faza, lipsind suportul magnetic si originalul stenogramelor, Serviciul anchete speciale din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a apreciat ca se impune inceperea urmaririi penale pentru a se putea administra toate probele in conditiile prevazute de Codul de procedura penala, in special probele testimoniale, care pot demonstra autenticitatea si veridicitatea sau neautenticitatea si neveridicitatea materialelor care au stat la baza sesizarii, dar si eventuale expertize in raport de modul in care se va dezvolta suportul probator-, se arata in comunicat al Parchetului General.
Stenogramele – sub ascultarea SRI
In dosarul stenogramelor au mai fost audiati pana acum Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Florin Georgescu si Serban Mihailescu. Este vorba de 28 de documente care au ajuns la presa pe 23 noiembrie 2004 si dezvaluie modul in care partidul de guvernamant si-ar fi subordonat institutiile statului si ar fi exercitat influenta asupra justitiei si mass-media. Afirmatiile lui Adrian Nastase, Dorinei Mihailescu, Rodicai Stanoiu, ale lui Octav Cozmanca, Dan Ioan Popescu si a altor lideri marcanti ai PSD demonstrau obsesia pentru control a fostului partid de guvernamant si metodele folosite pentru a-l exercita. La vremea respectiva, stenogramele, publicate de -Evenimentul zilei- si reluate ulterior de alte ziare centrale, au provocat un imens scandal mediatic, care, potrivit analistilor, a influentat rezultatul alegerilor. Singurul care a recunoscut clar autenticitatea unei stenograme a fost chiar Cosmin Gusa: -Am participat la acel Birou Executiv. Stenograma este identica conform discutiilor interne-, declara Gusa, in noiembrie anul trecut.
Dosarul a fost inregistrat la inceputul anului 2005, la Parchetul instantei supreme, dupa ce a fost primit un denunt semnat de mai multe organizatii civice privind eventuale fapte de coruptie din stenograme: Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara. (Ionel Dancu)
Florin Georgescu, vicepresedinte PSD:
-(…) Fac apel la dvs. sa atrageti atentia domnului Saguna (n.r. – presedintele Curtii de Conturi a Romaniei), care nu mai asculta si de mine in numele partidului, si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum fac pe acolo, ca sa nu ajung la dvs. si sa fie liniste si pace (…)-.
Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei:
-(…) Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat, chiar si in sedinte mari, cand dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba, pe care am spus-o in surdina colegilor. Acum este momentul sa o spun tare. Sunt doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici. Sunt dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram (…)-.