Home Politic Romania a negociat intrarea in UE punand la bataie acordul cu CPI

Romania a negociat intrarea in UE punand la bataie acordul cu CPI

DISTRIBUIŢI

In scrisoarea pe care Pat Cox a trimis-o presedintilor celor doua Camere ale parlamentului din Romania, el a cerut ca, in problema CPI, tara noastra sa respecte punctul de vedere european. Raspunsul primit de la Bucuresti cerea, in schimb, -ca eu sa sustin anul 2007 ca an al aderarii Romaniei la UE, sprijin financiar si o ?çfoaie de drum?ê-, a spus Cox. -Nu ceream un pret… dar a fost dragut ca am fost ascultati-, a comentat el, ieri, la SNSPA, in cadrul unei intalniri cu studentii. -SUA a vrut sa faca <knock out> CPI, dar noi vrem sa aparam ceva bun si prefer sa fiu un aparator-, a adaugat ieri. In discursul rostit ieri la Palatul Parlamentului, presedintele Parlamentului European a criticat legea partidelor, in special numarul de semnaturi propus. -Daca eu as fi avut o asemenea lege in tara mea, n-as fi fost acum parlamentar-. El a dorit sa explice ca lipsa parlamentarilor romani din randul celor europeni, dupa momentul Copenhaga, nu inseamna excludere. -E posibil ca problema numarului de locuri care vi se cuvin sa va dea batai de cap, dar nu este o decizie care va va afecta negativ. Nu dati nimanui ceea ce vi se cuvine-. Posibilitatea reintroducerii vizelor pentru romani a fost respinsa de Pat Cox. -Daca s-a schimbat ceva de cand sunt eu presedinte al Parlamentului European, inseamna ca eu am dormit in ultimele sapte luni. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat, la intalnirea cu studentii, ca migratie ilegala era si inainte de ridicarea vizelor, asa ca lipsa acestora nu face nici o diferenta, dar nu crede ca se va lua o hotarare in acest sens.


– Irlandezii au respins prima oara Tratatul de la Nisa. Cat a fost influenta politica si cat a fost vointa oamenilor?

– A fost mai mult influenta politica.

– Exista posibilitatea ca in 2007 Uniunea Europeana sa fie -slabita- si sa nu mai poata primi noi membri?

– Este aceeasi intrebare pe care o putem pune si pentru 2004. Nu vom sti cum va arata economia in lume sau doar in Europa la acel moment. Contractul pe care il derulam atat cu tarile membre, cat si cu cele care vor sa adere nu a stabilit un termen, o limita, de la care UE sa inceapa sa -cada-. Daca faceam acest lucru, am fi fost imobilizati, iar acest aspect nu face parte din proiect.

– Ce se va intampla daca UE cu 25 de membri nu functioneaza?

– Tocmai de aceasta am vorbit azi in fata parlamentarilor romani, caci am dorit sa reasigur Romania si Bulgaria ca ele au propria cale, ca largirea va fi in doua valuri, dar e ireversibila, inclusiva, nu va stabili noi preconditii; va trebui sa muncim pana la Copenhaga si dupa, mai ales cu guvernul si cu presedintia.

– Ati urmarit, ca jurnalist, alegerile din Europa din anii *80. Cum a evoluat si spre ce tinde?

– Pe o scala continentala, ar trebui privita aceasta perioada prin munca desfasurata de Comisia Europeana. Ar trebui mai multa coerenta politica, poate in ceea ce priveste politica externa; asta este un obiectiv pe care trebuie sa-l indeplinim. Ca europeni, pentru a putea juca un rol in lume, ar trebui sa-l jucam aici, in Europa. Avem valori europene, diversitate, democratie, cultura, drepturile omului; aceste valori trebuie exprimate prin politica externa, aceste valori sunt profund decente.

– Lasand la o parte -11 septembrie-, credeti ca razboiul cu Irak este o -afacere de familie-?

– Avem, acum, rezolutia Consiliului de Securitate si asteptam raspunsul lui Saddam Hussein. Cred ca cea mai rationala abordare este sa recunoastem si sa tinem cont de rezolutia unanima, sa lasam inspectorii sa mearga acolo, sa rezolvam problema distrugerii in masa, care exista. Orice alta varianta este, virtual, sinucigasa. Poate ca Saddam este prost, dar sper ca nu chiar atat de prost.

– Ati fost membru al Delegatiei pentru Africa de Sud; nu sunteti singurul parlamentar european implicat in actiuni in diferite colturi ale lumii. Ce se urmareste prin acest demers?

– Am fost membru al Delegatiei inainte sa fiu ales in Parlamentul European. Nu mai am timp pentru astfel de activitati, am multe pe cap. La acel moment eram membru activ al Grupului Democrat Liberal si am fost in Africa de Sud ca observator la primele alegeri libere care au avut loc acolo. A fost unul dintre cele mai emotionante… si democratice momente pe care le-am trait vreodata. M-a inspirat foarte mult.

– Ati avut ideea de a invita 33 de parlamentari romani la Strasbourg, saptamana viitoare. Care este scopul acestei initiative?

– Este foarte important sa tratam oamenii ca parteneri egali, sa lasam parlamentarii sa-si spuna opiniile, ca raspuns la raportul Comisiei Europene. Este, de asemenea, important ca noi, in Parlamentul European, sa-i ascultam, pentru ca Romania sa poata sa-si spuna doleantele la Copenhaga. Este un moment crucial, cu valori comune pentru ambele parti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.