Home Politic Romania actioneaza in forta

Romania actioneaza in forta

DISTRIBUIŢI


Guvernul de la Budapesta inregistreaza ca pe o mare victorie politica adoptarea in Parlament a Legii statutului maghiarilor din tarile vecine, ignorand semnalele negative venite din exterior. Desi Romania a formulat o serie de obiectii pe margine acestei legi, Budapesta a luat nota de ele, chiar la cel mai inalt nivel, dar nu a depus nici un efort pentru a impune unele modificari ale actului normativ care a tensionat relatiile dintre cele doua tari.

Legea statutului determina schimbarea proportiei etnice in Transilvania

Negociatorii romani au aratat in repetate randuri ca Legea statutului incalca cu regularitate direct sau indirect Tratatul de baza semnat de cele doua tari. Conform articolului 15, aliniatul 9 din Tratat, partile semnatare se angajeaza sa se abtina de la adoptarea unor masuri care sa duca la schimbarea proportiei etnice. or, legea adoptata recent la Budapesta, stimuleaza persoanele sa se declare de etnie maghiara pentru a beneficia de anumite facilitati materiale, fapt ce va duce automat la schimbarea proportiei etnice, in special in Transilvania, unde majoritarii cunosc destul de bine limba maghiara. Situatie devine cu atat mai grava cu cat anul viitor in Romania se va face un recensamant al populatiei, iar in urma adoptarii acestei legi nu este exclus sa ne trezim cu un numar impresionant de maghiari in Transilvania.

Legea incalca de asemenea aliniatul 8 al articolului 15 din Tratat, care prevede ca partile asigura minoritatilor nationale aceleasi drepturi si obligatii cu cele ale cetatenilor majoritari. Actul normativ adoptat la Budapesta acorda drepturi suplimentare minoritatii creand astfel o discriminare pozitiva, care nu este insa limitata in timp. De asemenea, legea extinde aria de aplicare a facilitatilor si asupra membrilor familiei etnicilor maghiari, chiar daca acestia au alta nationalitate, fapt ce duce implicit la crearea unor discriminari in randul majoritatii.

Mai mult, chiar daca tratatul prevede o comisie mixta pe problema minoritatilor, ungurii au evitat orice fel de intalnire pe aceasta tema, comisia nemaiintrunindu-se de peste un an si jumatate.

Tratatul de la Trianon-lait-motiv pentru Budapesta

O alta observatie importanta facuta de guvernul roman se refera la faptul ca oficialii de la Budapesta se refra public la aceasta lege ca la un act de reparatie a nedreptatilor facute poporului maghiar de Tratatul de la Trianon. Aceste afirmatii facute in public de diversi oficiali maghiari au starnit, asa cum era si firesc, vii nemultumiri la Bucuresti .


Legitimatia de maghiar are caracter extrateritorial

Legitimatia de maghiar oferita prin legea statutului a fost si ea supusa unui sir de observatii facute de partea romana. Negociatorii guvernului Nastase au subliniat in repetate randuri caracterul extrateritorial al acestui document . Astfel, prin acest act normativ guvernul maghiar insarcineaza persoane juridice din Romania (fundatii, asociatii) cu aplicarea unei legi a statului ungar. In aceasta situatie nu este exclus ca o peroana juridica din Romania sa inclace Conventia cadru privind minoritatile, prin acordarea in mod arbitrar a recomandarilor necesare obtinerii legitimatiei de maghiar. Conventia cadru arata ca apartenenta la o minoritate e data de propria vointa si, prin urmare, nici o fundatie sau asociatie nu poate decide daca esti apt sau nu sa fii maghiar.


Ungaria ignora observatiile guvernului roman

In ciuda seriilor de negocieri care au avut loc si a observatiilor la proiectul de lege , trimise pe diverse canale, oficialii de la Budapesta au ignorat totul, afirmand ca accepta consultari dupa adoptarea legii in Parlament. Nici scrisorile trimise de ministrul de externe roman nu au avut vreun ecou la Budapesta, desi omologul sau din cabinetul Orban declara ca asteapta observatiile Romaniei pentru a le impune sub forma de amendamente la legea statutului. Nici una din aceste promisiuni nu a fost respectata, guvernul maghiar omitand sa trimita chiar si proiectul de lege, in forma amendata de Parlament.

Guvernul Nastase-decis sa blocheze aplicarea legii pe teritoriul Romaniei

– Eu va spun sigur ca legea statutului nu se va aplica in Romania-, a declarat ieri premierul Adrian Nastase la finalul sedintei de guvern, in care au fost discutate printre altele si modalitatile concrete de blocare a aplicarii acestui act normativ. nastase a precizat ca nu este exclus ca romania sa denunte anumite tratate bilaterale din perioada anterioara, ca raspuns la pozitia de forta manifestta de guvernul de la Budapesta. seful guvernului le-a transmis ministrilor sa sa analizeze modalitatile prin care se poate bloca aplicarea acestei legi pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, premierul a anuntat ca va trimite scrisori lui Romano Prodi si lui Gunter Verheugen prin care ii va informa pe acestia de pericolul crearii unei instabilitati in zona , pe criterii etnice. Mai mult, la inceputul saptamanii viitoare Nastase se va intalni cu toti ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti pe care ii va informa despre pozitia tarii noastre fata de acest act normativ.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.