Romania se pregateste discret, dar sigur, pentru a-si rezolva diferendele de granita cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga. Premierul Adrian Nastase a profitat de prezenta la Bucuresti a fostului presedinte al Curtii, Mohamed Bedjaoui, sosit la aniversarea a 10 ani de la infiintarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru a discuta si problemele ivite intre cele doua tari, cerandu-i probabil sfatul specialistului algerian. Profesorul Bedjaoui si-a manifestat disponibilitatea, in interviul acordat in exclusivitate ziarului nostru, de a oferi sfaturi Romaniei, in cazul in care tara noastra i le va solicita. De altfel, Adrian Nastase si Mohamed Bedjaoui se cunosc inca din anii *80, cand au colaborat la redactarea unui manual de drept international .
– Cum apreciati posibilitatea ca Romania si Ucraina sa-si rezolve diferendele de granita in fata Curtii de la Haga?
– In ceea ce priveste chestiunea diferendului, ca fost presedinte la Curtea Internationala de Justitie, consider ca aceasta institutie este un excelent forum pentru rezolvarea unui astfel de diferend, pentru a-l rezolva intr-o maniera pacifista, si pot sa spun, cunoscand activitatea Curtii, ca cele doua tari ar putea apela, fara nici un fel de ezitare, la aceasta instanta. Curtea are o mare experienta, din 1969, in materie de delimitare maritima, in special in ceea ce priveste platforma platoului continental. In consecinta, cred ca cele doua guverne ar fi foarte avizate sa supuna acest diferend la Curtea Internationala de Justitie.
– In Romania exista o intrega dezbatere interna pe aceasta tema, intrucat ar fi pentru prima data cand s-ar apela la aceasta instanta pentru rezolvarea unui diferend cu o tara vecina. Tocmai de aceea exista si temeri ca Ucraina ar putea avea avantaje in detrimentul Romaniei. Credeti ca Romania poate apela la Curte fara sa se creeze suspiciuni interne?
– La acest gen de intrebari nimeni nu poate raspunde, nici membrii Curtii, nici macar eu, care sunt in acest moment in afara acestei instante. Oricare tara ar putea avea castig in defavoarea celeilalte. Dar va pot garanta ca aceasta instanta este extrem de profesionista si in consecinta este independenta ca spirit. Noi am avut ocazia, spre exemplu, in interiorul Curtii, sa judecam o foarte mare putere care a fost adusa in instanta de catre o tara foarte mica si saraca, careia i-am dat castig de cauza aproape in unanimitate. Acest lucru denota independenta de care da dovada Curtea Internationala de Justitie. Daca in Romania exista pareri ca poate Curtea ar putea da dreptate Ucrainei, as dori sa lansez un apel romanilor, pentru a le spune ca decizia Curtii nu va fi bazata pe decizii politice sau ideologice si nu vor fi acceptate influente din afara.
– Credeti ca pentru relatiile bilaterale romano-ucrainene este mai bine sa se rezolve acest diferend prin discutii bilaterale sau sa se apeleze la Curte?
– CIJ transeaza un diferend si ofera o oarecare siguranta juridica, pentru ca nu se pronunta decat in baza regulilor si principiilor de drept international, in special pe baza conventiilor internationale, si din acest punct de vedere garanteaza tarilor securitatea juridica si ofera un alt avantaj, acela al eliminarii animozitatilor dintre cele doua tari, fara interferarea pasiunilor politice ale partilor implicate. Curtea isi va asuma responsabilitatea deciziei pentru ca stie ca este investita cu o misiune de rezolvare a conflictelor. In afara CIJ exista si alte forme, ca de exemplu arbitrajul international, care permit ca doua tari sa-si rezolve diferendele si exista bineinteles negocierea diplomatica directa, care este cea mai buna cale.
– Daca Guvernul roman va va cere, in calitatea dvs. de expert in drept international, sa-i oferiti sfaturi in cazul in care Romania si Ucraina vor ajunge in fata Curtii, sunteti dispusi?
– Am un infinit respect pentru Ucraina, dar daca guvernul roman va avea destula incredere, incat sa-mi ceara parerea, ma voi considera, in mod deosebit onorat sa-i ofer parerea mea avizata.
– Ajungand la problematica foarte fierbinte in aceste zile a Curtii Internationale, as vrea sa va intreb cum vedeti dvs., in calitate de specialist, crearea acestei Curti Penale ?
– Am o oarecare rezerva cu privire la aceasta chestiune, pentru ca este o etapa foarte importanta in evolutia dreptului international si in evolutia relatiilor internationale. Este firesc ca unele state sa fie putin mai mult preocupate de intorsatura pe care ar putea sa o ia CPI. Trebuie sa spun de asemenea, pentru a fi mai explicit, ca infiintarea CPI a fost vazuta de juristi ca o victorie a societatii civile. In ceea ce priveste cateva dispozitii din acest tratat, stiu ca in aceasta privinta pot exista sentimente diverse, stiu care este pozitia Romaniei si nu am nici un drept sa critic aceasta decizie.
– Credeti ca tratatele bilaterale semnate de mai multe tari, printre care si Romania cu SUA, care acorda imunitate cetatenilor americani in fata CPI vor afecta autoritatea Curtii?
– Permiteti-mi sa-mi pastrez parerile, pe acest subiect, pentru mine.